BG EN

Днес е световен ден на динята

ШАРЕН СВЯТ

Днес е световен ден на динята

9752
на 03.08.2017
Днес е световен ден на динята
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В разгара на лятото сме и неслучайно  днес е  денят на най-летния плод, а именно  динята. На 3 август се чества Световният ден на динята.

препоръчано

Празникът запова да се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замерване с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.  

Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук.

Смята се, динята произлиза от Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие. У нас в  село Петревене ежегодно през месец август се провежда „Ден на дините“. Също така на 03 август в село Салманово, област Шумен и село Никюп, област Велико Търново се провежда традиционен фестивал на динята. Полезните качества на този плод  са неуспорими.

свързани новини

Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „Основи на фармакопедията" споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма. От гледна точка на съвременната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка.

Ето и как да си приготвите разхлаждаща напитка от диня в летните жеги:

диня - 300 г

• захар - 3 с.л.

• лимони - 1 бр.

• минерална вода - 700 мл

Начин на приготвяне Добре изстудените парчета диня се почистват от семките и се пасират в блендер. Към тях се добавят сокът от лимона и медът. Получената течност се смесва с водата в голяма кана. 

След това се пресипва в чаши, които могат да бъдат украсени по ваш вкус. 

Обикновено тази разхлаждаща напитка се сервира със сламка и кубчета лед


Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК