Добра кауза: Търсят се средства за ремонт на манастира в Поморие

Региони

Добра кауза: Търсят се средства за ремонт на манастира в Поморие

2846
на 14.12.2019
Добра кауза: Търсят се средства за ремонт на манастира в Поморие
Автор:   ПИК

Дни преди големия християнски празник Рождество Христово в поморийския манастир „Свети Георги” кипи ремонт. Досега, църквата, строена през 19-и век, е била само козметично обновявана. Сега се налагат сериозни промени, тъй като специалистите са открили опасни увреждания на сградата. Монасите в единствения по Черноморието действащ манастир призовават за дарения, за да може църквата в манастира да бъде готова до пролетта, разказва Нова телевизия.

препоръчано

Ремонтните дейности започнали на 1 октомври, по Европейска програма. Трябвало да се смени покрива на храма, дограмата и настилката.

„Започвайки работа по покрива се оказа,че църквата е конструктивно компрометирана и тя беше в предаварийна ситуация”, посочи техническият ръководител на проекта Георги Георгиев.

Бил е извикан екип от проектанти и архитекти, които да проучат състоянието на Параклиса, около който е изградена манастирската църква през 1856 година. Специалистите откриват, че външният вид, който досега давал зрителна измама за стабилност на храма, е опасен.

До Коледа строителите ще се опитат да изградят покрива на църквата, за да може след празниците да започне сериозният ремонт по стабилизиране на сградата.

До края на ремонта църковните служби в манастира няма да прекъсват. Съхранени са и ценните икони от 18 и 19 век.

„В момента служим в параклиса-музей, където се съхраняват най-ценните икони на манастира. Те ще бъдат върнати по места, при възстановяването на храма - каза игуменът на манастира епископ Йеротей. - Дотогава обаче има много работа, а ще са нужни и много средства „Откликнаха много вярващи хора и миряни. Сливенската митрополия също отпусна 70 000 лева. От манастирския бюджет сме предвидили също 50 000 лв.”.

Общината в Поморие вече е осигурила 20 000 лева за ремонтните дейности. Стойността на разходите сериозно нараснала заради изненадващото състояние на параклиса. Същата сума ще бъде заложена и в бюджета за 2020 г.

„Искам да апелирам към всички наши съграждани,към всички наши сънародници, включително от чужбина. Който може да помогне, защото става въпрос за храм. Само ще напомня трагедията с „Нотр Дам” какъв отзвук имаше, включително и тук от Поморие. Ще разчитаме на всички да ни помогнат да възстановим този храм”, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Игуменът на манастира се надява призивът за дарения преди Рождество да има отзвук и монаси, и миряни да влязат в обновената църква до Гергьовден, когато е храмовият празник и този на град Поморие. 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това