Чесънът е на почит в азиатската страна
В Корея се хапват предимно люти или добре подправени храни. Интересен факт е, че страната е най-големият консуматор на чесън в света. Местните обичат много кимчи – това е най-просто казано мариновано зеле, подобно на нашето кисело. Но по същия начин може да се приготви почти всеки зеленчук. Отново основно разлика между нашата и тяхната кухня е фактът, че там доматите се използват за десерт. Затова и рецептите, в които участват са с мед, захар, шоколад и така нататък. Вечерята в едно корейско семейство преминава в ядене на голям брой различни блюда, поставени в средата на масата, така че всеки да може да си взима от тях. Единствената лична порция е купичката с ориз. Свинско Необходими продукти: 500 г свинско месо 1 глава кромид лук 1 с. л. захар 2 с. л. зехтин 2 дафинови листа 5 с. л. соев сос сол смлян черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме свинското на кубчета като за шишчета. Отгоре нарязваме лука, поръсваме със захарта и дафиновите листа. Овкусяваме със соев сос и черен пипер. Разбъркваме добре. След това прехвърляме в тава и печем на предварително загрята до 200 градуса фурна. Печем около 40 минути. Пикантно кимчи Необходими продукти: 450 г зеле 2 с.л. морска сол 4 ч студена вода 1 с.л. пресен чесън, нарязан на кубчета 1 с.л. пресен джинджифил, фино нарязан на кубчета 1 с.л. зелен лук, фино нарязан на кубчета 2 ч.л. едро смлян червен пипер 2 ч.л. захар Начин на приготвяне: Взимаме само листата на зелето. Поръсваме със солта. Поливаме го с водата. Отгоре затваряме с найлоново фолио и оставяме за една нощ в хладилника. НА другия ден отцеждаме и подсушаваме. Смесваме подправките и ги заливаме с чаша и половина кипяща вода. Слагаме зелевите листа в дълбока купа, отгоре поливаме със сместа от подправките. Разбъркваме много добре и оставяме така за два дни в хладилника. От време на време разклащаме добре. Обикновено това се поднася като гарнитура към друго ястие. Може да се съхранява обаче малко – до една седмица. Телешки стиймбут Необходими продукти: 2 пръчки печени рибени крокети (ситно нарязани) 130 г телешко, нарязано шепа микс от замразени зеленчуци чесън сол вода 5 гъби 1/2 ч. л. къри на прах щипка куркума щипка червен пипер щипка смляно индийско орехче щипка черен пипер Начин на приготвяне: Кипваме водата и добавяме гъбите, рибните крокети, телешкото, чесъна и солта. Оставяме всичко да заври. Когато това стане, добавяме и зеленчуковия микс, както и подравките. Ориз с яйце и зеленчуци Необходими продукти: спанак гъби соеви кълнове краставица тиквички маруля морков телешка кайма яйце черен пипер сол сусамово олио люта соева паста Начин на приготвяне: Нарязваме краставицата на тънки филийки. След това накисваме за половин час. Сваряваме спанака и соевите кълнове за десетина минути. Отцеждаме и овкусяваме със сол. Нарязваме тиквичките и гъбите и ги запържваме. На друго място запържваме телешката кайма, заедно със солта и черния пипер. Накъсваме марулята. Запържваме и яйцето. Слагаме всичко заедно в една купа. Отгоре трябва да има канапе от ориз. Поднасяме поръсено със сусамово олио, както и люта соева паста. Домати с мед Необходими продукти: Зрели домати Мед Начин на приготвяне Нарязваме доматите на шайби, поръсваме всяка отделна филийка с мед. Палачинки Необходими продукти: 5 с.л. пшенично брашно 2/3 ч. вода щипка сол 1 тиквичка, настъргана 1 малка глава лук, накълцана 1 с.л. олио За соса: 1 с.л. лек соев сос 1 с.л. оризов оцет 1 ч.л. сусамово олио ½ ч.л. сусамово семе Начин на приготвяне: Правим палачинкова смес от водата, солта и брашното. Добавяме тиквичките и лука. Изливаме половината от сместа и пържим в нагорещен тиган. Когато палачинките вече придобият златист цвят обръщаме и пържим от другата страна. През това време се прави и сосът. В тези пропорции сместа е достатъчна за две тънки палачинки.препоръчано