ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
1 ½ в.ч. ориз за суши, 2 ½ ч.ч. ориз за суши, 2 ½ в.ч. вода, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 4 листа кори за баница, 10 стръка аспержи, 1/3 краставица, 1 цяло авокадо, шепа настъргани моркови, сос от авокадо, уасаби, сос терияки, сусамово семе.
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява за 20 минути на умерен огън, докато абсорбира всичката вода. Задушава се 5 минути, след което се изважда в купа и се слага във фризера за 15 минути, докато се приготвят плънките. Краставицата се нарязва на тънко, посолява се леко и се оставя настрана.
Авокадото се издълбава и се нарязва на тънки резени с почти същата големина колкото краставиците, посолява се малко и се оставя настрана. Слага се да заври малко вода и в нея се бланшират аспержите 3-4 минути, докато станат яркозелени и омекнат леко. Охлаждат се в ледена вода, махат се твърдите им краища.
Оризът се изважда и се обърква с оцета и захарта. В плоска чиния се разстила една кора и към нея леко се притиска 2/3 ч.ч. от ориза, като се оставя 2 см бордюр около ориза. Върху ориза се притискат тънките резенчета краставица. Същото се прави с втора кора, която се обръща върху първата и леко се притиска върху нея. Внимателно се притискат още 2/3 ч.ч. ориз върху втората кора, отгоре се поставя равен пласт от аспержите и се се посипват с настърганите моркови.
В друга плоска чиния се прави същото с останалите две кори. Втората порция се слага върху първата и всичко се покрива с лист хартия за печене и с широка тежка чиния или плато. Ако е необходимо, отгоре се слага тежест и сушито се държи притиснато за около 10-15 минути.
Тежестта се маха и тортата се прехвърля много внимателно върху плато за поднасяне. Леко се обелва хартията за печене. Намокря се много остър нож. Тортата се реже 4 пъти по ширина, като ножът се прокарва внимателно и се измива след всеки разрез.