Доц. Ангел Кунчев: Координиращ орган на борбата с коронавируса трябва да има

ЧАС ПИК

Доц. Ангел Кунчев: Координиращ орган на борбата с коронавируса трябва да има

10005
на 18.04.2021
Доц. Ангел Кунчев: Координиращ орган на борбата с коронавируса трябва да има
Автор:   ПИК

Координиращ орган на борбата с коронавируса трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения. Категоричното мнение е на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ), който говори пред БНР.

препоръчано

Доц. Кунчев обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит.

"Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа", каза доц. Ангел Кунчев.

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19.

"Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира доц. Кунчев и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Колективният имунитет е постижим през август, смята той.

"Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите", анализира доц. Кунчев.

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант. 

 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 194
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това