Вход
София
Времето в София 5 o C

Доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Рязкото увеличение на заразените от коронавируса може да се спре! Няма прогноза кога ще свърши тази смъртоносна пандемия

Доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Рязкото увеличение на заразените от коронавируса може да се спре! Няма прогноза кога ще свърши тази смъртоносна пандемия

на 24.10.2020
64571
0
Доц. Андрей Кехайов пред ПИК: Рязкото увеличение на заразените от коронавируса може да се спре! Няма прогноза кога ще свърши тази смъртоносна пандемия
24.10.2020
0
64571

Статистиката на заразените от COVID-19 става все по-стряскаща. Европа пламна за пореден път от коварния вирус. В България ежедневно отбелязваме антирекорди.

Все повече са и медиците, които боледуват и умират от коварния вирус. 

"Този вирус няма стопроцентови бариери и не избира кого да покоси. България не е оазис. Мерките у нас са адекватни", каза пред ПИК бившият шеф на Българския лекарски съюз и  сегашен президент на Югоизточно европейския медицински форум доц. Андрей Кехайов (виж в "ОЩЕ ПО ТЕМАТА") 

Защо пандемията се завърна с такава страшна сила отново и докога ще продължи тя попитахме доц. Андрей Кехайов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Защо така стремглаво се увеличиха болните от COVID-19, доц. Кехайов? Вашият колега Цветан Райчинов пред нашата медия предположи, че хората са започнали да пренебрегват мерките - дистанция и маски.

- Не мога да коментирам твърдения на Цветан Райчинов. Но е факт, че има рязко увеличение на заразените. 

Трябва да се прави всичко необходимо, за да се предпазим. Мерките за това са създадени, за да спазват.  Те са превенция, а тя е много важна. Съвсем скоро пътувах с хубавия градски транспорт в София. Видях, че всички пътници носят маски. В България фактът, че не са въведени най-строгите мерки, в сравнение със страните от Европа, има положителен ефект. 

- Твърдите, че мерките са навременни и добри?!

- Да, така е. В България бяха предприети адекватни мерки и стъпки. 

- И все пак случаите на заразените всеки ден растат?

- Да, вярно е. Не знам дали има втора вълна, но истината е, че случаите рязко се увеличиха. Като преподавател в Медицинския университет ви казвам, че преминахме на дистанционно обучение. То е ефективно. Участваме в дискусии. Трябва да се прави всичко възможно като превенция, за да се спре вирусът. 

- Китай почти пресече пандемията, Индия преодоля така нареченото било - така поне предават световните агенции. Защо Европа не успява да се справи?

- Не съм в Китай, нито в Индия и не мога да коментирам. Но, аз не мисля, че Европа не се справя. Трябва да разберем, че този вирус е много сериозен. Има определени огнища и хора, които не спазват мерките. 

- Човечеството е преживяло далеч по-страшни и смъртоносни зарази и се е справило, въпреки че медицината не е била развита. Защо вече 1 г. учените не могат да открият лекарство против COVID-19 при тази високо развита наука? За ваксини се говори, но някак не особено убедително. А целият свят чака спасението.

- Да, човечеството е преминало през различни пандемии. Да не се връщаме към чумата, толкова далеч във времето. Сегашният вирус е реален и опасен. И всички усилия на науката са насочени към ликдивидарането му. Вярвам, че човечеството и този път ще се справи. 

- Каква е вашата прогноза. Кога ще свърши всичко и светът ще може да си отдъхне от тази смъртоносна опасност?

- Този, който може да прогнозира, с пълно право ще бъде претендент за Нобелова награда. Нищо не може да се прогнозира на този етап. Но, пак казвам, човечеството ще се справи и с тази пандемия. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22331
архив

Двама приятели са в бирарията и си пийват. Единият казва:
- Хайде да направим някаква шега! Да се обадим на жените си - аз на твоята, ти на моята. Първи април е все пак.
Както решили, така и направили. Първият звъни на жената на другия от телефона му. Тя почва:
- Казах ти да не ми се обаждаш, на важна среща в работата съм точно!
- Извинете, госпожо, но вашият мъж го блъсна кола.
- Мъртъв ли е?
- Не, но го карат към болницата.
След пет минути другият приятел взима телефона на първия и набира жена му. Тя веднага почва:
- Здравей, скъпи! Няма да повярваш, какво стана! Мъжът на Светлето го блъснала кола! Та тя направо от ресторанта с любовника си са отишли у тях да го отпразнуват!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x