Доц. Антоний Гълъбов коментира акциите на Иван Гешев - ето какво е показал главният прокурор с действията си

Темида

Доц. Антоний Гълъбов коментира акциите на Иван Гешев - ето какво е показал главният прокурор с действията си

44926
на 20.02.2020
Доц. Антоний Гълъбов коментира акциите на Иван Гешев - ето какво е показал главният прокурор с действията си
Автор:   ПИК

Онова, което привлича и поне засега генерира подкрепа в българското общество към фигурата на главния прокурор е това, че той показва, че не е функция на някоя от другите власти, че се опитва да изгради и да стабилизира авторитета на прокуратурата сама по себе си. 

препоръчано

Това каза по БНТ социологът Антоний Гълъбов. Той припомня изявлението на Иван Гешев, че ще прекрати всякаква практика от типа политически лидер посещава главния прокурор със сигнал.

По думите му, работата на прокурорите е трудна и невинаги много благодарна и българските прокурори имат нужда от уважение от обществена подкрепа.

"Онова, което искрено се надявам да успее да постигне главният прокурор, е да създаде у българските прокурори усещането за това, че трябва да бъдат по-решителни, усещането, че трябва да бъдат по-смели", изрази и надежда, и подкрепа доц. Гълъбов.

Като се позова на данните от доклада на главния прокурор - най-важният документ за прокуратурата, който се публикува на сайта на Върховната касационна прокуратура, той обяснява, че "прокурорите не се решават да повдигат и поддържат обвинение тогава, когато не са сигурни, че ще получат осъдителна присъда. Много важно е това да се промени. Сегашният стил, който се опитва да формира господин Гешев, се надявам да доведе до това прокурорите да бъдат по-решителни и по-смели - това означава да повдигат и да поддържат обвинение и тогава, когато не са сигурни, че ще получат осъдителна присъда“.

Анализаторът изтъкна и актуалният проблем, който стои пред държавното обвинение във връзка с интензивната работа пред последните седмици.

"Прокуратурата отвори прекалено широк фронт в момента и големия въпрос е дали ще успее да работи достатъчно интензивно по всички тези теми, защото качеството зависи от това“, коментира Антоний Гълъбов и обобщи, че големият въпрос е колко интензивно ще успее прокуратурата да поддържа това ниво.

Прокуратурата е институция на съдебната власт и не може да се определя като нов политически актьор, а като много по-видим в властови център в обществото, обясни социологът. "Много важно в момента наистина е да се разбере, че прокуратурата е йерархична структура, тя зависи в много голяма степен от решителността на онзи, който е на върха на пирамидата“, завършва той. 

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това