Доц. Антоний Гълъбов: Предсрочните избори обслужват единствено амбициите на Румен Радев. Правителство ще има - въпросът е с чий мандат и с чия отговорност

Акценти

Доц. Антоний Гълъбов: Предсрочните избори обслужват единствено амбициите на Румен Радев. Правителство ще има - въпросът е с чий мандат и с чия отговорност

87440
на 08.04.2021
Доц. Антоний Гълъбов: Предсрочните избори обслужват единствено амбициите на Румен Радев. Правителство ще има - въпросът е с чий мандат и с чия отговорност
Автор:   ПИК

Мисля си, че нещата са ясни. Имаме представително изражение на състоянието на българското общество. Между нас няма съгласие, няма посока към какъв хоризонт да се движим. Българските избиратели изразиха мнението си и се получи този трудно фрагментиран състав на политическо представителство. Ако след три месеца отидем на избори, ще имаме същата конфигурация. Като цяло ние не знаем какво искаме. Това заяви пред БНТ социологът доц. Антоний Гълъбов.

препоръчано

Колегата му Кънчо Стойчев коментира заявеното днес от премиера Борисов намерение да се откаже от депутатското място: "Какво губим ние като българи, ако не използваме капацитета на Борисов? Първо - трябва да се води диалог по националните приоритети. У нас няма мисъл за икономика. Все се говори как ще се променят законите, но никой не се замисля за икономическата страна на въпроса".

Според него комбинация Борисов - Трифонов няма да има, но остава да се види дали ще има политическа игра между Трифонов и президента Радев. "Към днешна дата никой не може да каже кой е печеливш. Но трите фигури, от които зависи политическото бъдеще за момента, са Борисов, Трифонов и Радев".

"Радев и съветниците му се надяват на това, но аз съм убеден - ще има правителство. Въпросът е с чий мандат и с чия отговорност. Тъй като мандатът е отговорност. Нека не забравяме, че част от тези партии, свързващи се с протестите, тръгнаха със списъци от точки - те нямат предложена програма и заявиха на хората да се съгласяват с тези точки", отбеляза Антоний Гълъбов. 

За него предсрочните избори, ако бъдат наложени такива, означават само едно - политическа криза, която е в интерес единствено на Румен Радев.

"Влизаме в политическа криза, която обслужва амбициите на някого - на този, на когото тепърва му предстоят избори. Ако бъдем жертвани заради група от интереси, които предпочитат трайна нестабилност, това би било зле за всички - и за тези, които гласуваха, и за тези, които не изразиха доверието си", заяви Гълъбов.

Той подчерта, че българските избиратели са изразили своя вот и политиците им дължат коректност: "Предстоят изключително важни неща, които трябва да се организират до края на годината... Смятам, че би било много добре, ако успеят да се постигнат съгласие за два много важни хоризонта - хоризонт за оперативното управление и един по-дългосрочен хоризонт, поне в рамките на една година - да се структурират дебати и обсъждания за нова конституция".

"Единствената политическа партия от новия парламент, която заяви, че няма нужда от промени в конституцията, е БСП. Всички останали искат конституционни промени. А това означава много сериозна работа, която не може да се случи без диалог с гражданите", заяви още доц. Гълъбов.

Според него "Има такъв народ" е основан от корпорация: "Не трябва да очакваме от тази политическа партия да се държи като политическа партия. Тя е корпоративен субект". 

"Доколкото разбирам, въпросната "партия" има някакъв форум в събота. Да се надявам, че след него, нещата за тях ще станат по-ясни", отбеляза на свой ред Кънчо Стойчев.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получиха мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взе от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получиха мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взе от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 211
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това