Доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Радев не е спирал да дава "инструкции" на Петков и Василев. Чака ни много сериозна криза, а тя е минно поле, за което управляващите нямат пътна карта

АВТОРСКИ НОВИНИ

Доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Радев не е спирал да дава "инструкции" на Петков и Василев. Чака ни много сериозна криза, а тя е минно поле, за което управляващите нямат пътна карта

118253
на 24.11.2021
Доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Радев не е спирал да дава инструкции на Петков и Василев. Чака ни много сериозна криза, а тя е минно поле, за което управляващите нямат пътна карта
Автор:   ПИК

Зарадвани от победата на изборите, лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев побързаха да заявят готовността си за преговори в името на коалиционно правителство с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. От вчера "публично и открито" текат напоителни разговори с експерти от въпросните партии по ключови теми. Докъде и как ще разпределят "държавната баница", предстои да видим.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Ситуацията коментира специално за ПИК политологът доц. Антоний Гълъбов

- Господин Гълъбов, как бихте коментирали коалиционните приказки, които се вихрят пореден ден между бъдещата управляваща партия и техните партньори.

- Не е случайно, че не можем да намерим точното понятие за това, което се случва, тъй като това са колкото консултации за управленска програма, толкова и разговори за формиране на мнозинство и правителство. Самата структура, която беше избрана, показва, че доминира желанието за формиране на правителство. Тези 18 тематични групи всъщност отговарят на един секторен подход към управлението на държавата, според който в крайна сметка всяка една от тези групи трябва да очертае дейността на съответно министерство. Този подход означава всъщност, че постигане на съгласие по отношение на непосредствен управленски дневен ред няма, тъй като се обсъждат теми с различен хоризонт - от неща, които могат да започнат да бъдат правени веднага, до неща и теми, които биха отнели много повече време. С други думи - основното ми впечатление засега е, че тези разговори са зле структурирани. В смисъл - те не постигат резултат от гледна точка на една ясна управленска програма. Темите, по които се постига съгласие, са формулирани твърде общо. И от гледна точка на държавно управление имат нужда от много допълнителна работа.

- Вече се появиха позабравени "играчи", които се връщат на сцената с очевидни амбиции да покажат висока експертност - Румен Гечев, Овчаров и т.н. 

- Да, това е също проблем на този процес, тъй като вместо да имаме чисто експертни фигури, имаме по-скоро политически дейци, които имат някаква експертиза. Това до голяма степен деформира пространството за дебат, тъй като не е ясно дали те говорят като партийни активисти, или като експерти. Освен всичко останало, както и вчера, така и днес, разговорите не започват от актуалното състояние на държавата. Това много напомня тези безкрайни изслушвания в 45-то и 46-то Народно събрание, в които всъщност никой не се опитва да очертае актуалните проблеми на държавата, проблемите, които незабавно трябва да бъдат решени, а се вървеше по линия на някакви до голяма степен абстрактно заявени намерения. Така че изглежда, че преговарящите странят от тази тема, тъй като би трябвало да кажат, че всъщност много от проблемите са се задълбочили през изминалите седем месеца и не са управлявани ефективно. Но не мога да си позволя да кажа това, тъй като това би било индиректна критика към Румен Радев. 

- Наблюдавайки вчерашните дискусии, останах с впечатлението, че твърде лежерно се водят те от "силните на деня" - протежетата на господин Радев. Сякаш присъствах на комсомолско събрание с учтиво изслушване на поставени тези, без някакво конкретно заключение.

- Да, нали си спомняте тези консултации, които организира ИТН. Това бяха точно изслушвания, в които сценаристите спокойно изслушаха кой какво имаше да каже. Това усещане се засилва при Петков и Василев, тъй като на тях в крайна сметка на тях самите им липсва експертиза по отношение на държавно управление. Това, че имаш по магистърска степен по бизнес администрация или си добър търговец, все още не те прави компетентен по отношение на управление на държавата. 

- Още повече, че тук много ярко личи дисбалансът между политическите им амбиции и липсата на подготовка за управление.

- Точно така. Защото държавното управление не случайно се учи отделно. То не е в магистърската програма по бизнес администрация. Така че на тях им липсва много сериозно този бекграунд на добро познаване на законодателството и това се усеща много сериозно.

- А мислите ли, че ще има отново задкулисна намеса на господин Радев, който не крие симпатиите си към тях и те към него?

- Не смятам, че той е прекъснал да прави това от изборната нощ. Вчера отново чухме инструкции какво трябва да прави правителството. Разбира се, това не е негова работа. Но в момента вече няма и кой да настоява за това какво може да прави точно президентът. Така че той ще продължи да дава напътствия. Ще продължава да повтаря една фраза, която според мен очевидно е абсолютно невъзможна - "стабилно политическо мнозинство". Мнозинството ще бъде съставно. Ще бъде в аритметичен вид, а не в политически. Тъй като тези политически формации и онези, които все още имат някакъв ясен политически образ, се отличават доста сериозно в намерението и амбициите си. 

- Ще се ангажирате ли с прогноза как ще се развие управлението на новия кабинет?

- Ако се върнем отново към нощта на изборите, това, което Румен Радев им даде като хоризонт, е хоризонт, който би трябвало да продължи някъде докъм пролетта или началото на лятото. В очакване да се получат първите авансови средства по Плана за възстановяване те имат един труден период, докато преминат през зимата и се доберат до пролетта. Но ако дотогава успеят да запазят равновесие, може би ще успеят да продължат. Лошото е това, че този подход към съставяне на мнозинство и на управленска програма в крайна сметка показва, че те ще се опитват да пазят равновесие, а не да управляват рисковете и кризите, в които се намира България в момента. Така че аритметично те ще успяват да удържат мнозинство, но без да имат каквато и да е ясна перспектива за реформаторски тип политика. Необходими са много сериозни усилия, които имат политическата крайност - това, че отделни групи в българското общество ще престанат да ги харесват. Но от друга страна е необходимо много целенасочено действие срещу кризата, тъй като кризата е множествена, тя е много опасна сама по себе си. Защото всяко непремерено действие в едната сфера може да усили рисковете в други сфери. Минно поле е. Кризата е минно поле, в което не забелязвам управляващите да имат пътна карта.

- Господ да ни пази, дано да я намерят тази карта...

- Не я търсят. Не я търсят тази карта. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК