Вход
София
Времето в София 21 o C

Доц. Атанас Щерев: Страстта ми е сладкото

Доц. Атанас Щерев: Страстта ми е сладкото

5 кг. надолу – 30% повече шанс за зачева
на 02.05.2013
29390
0
Доц. Атанас Щерев: Страстта ми е сладкото

Доц. Атанас Щерев e роден в Първомай. Беше депутат в XL Народно събрание от групата на Национално движение Симеон Втори. Той е първият медик у нас, който провежда оплождане ин витро. Предците на Щерев са бежанци от Балъкьой в Беломорска Тракия.

 

- Доц. Щерев, вие сте лекар и сигурно в менюто ви присъстват само здравословни храни и спазвате специален режим?

- И да спазвам и да не спазвам специален режим, вече съм на възраст, в която организмът се износва. Тогава се проявяват и различни заболявания. Ако е имало полза от спазването му, трябвало е да го правя досега. Тези навици се създават с годините и е добре те да се възприемат още в млада възраст. По-късно е наложително човек да започне да се движи повече и по-малко да се храни.

- Не сте чревоугодник, но какво обичате да хапвате?

- За съжаление, много обичам сладко, но се мъча да се въздържам от него. И тук е мястото на кажа, че привличането ни към определени храни е генетична особеност. Знаете, че например диабетът се предава по наследство. По този начин конкретният начин на хранене да се изявят определени болести. Това сигурно се случва и с мен. Затова и аз се стремя да се движа повече и да се храня, колкото се може по-малко. Но сладките неща са страстта ми от дете. Конфитюри, мляко със захар и други. Но тогава аз много спортувах и това оказваше добро влияние. Много е важно младите да се приучват към спорт, защото техните организми кипят от енергия. И тя трябва да отиде някъде. Спортът е едно благородно занимание, което изчерпва силите, но дава здраве.

- Как и с какво трябва да се храни една жена, за да зачене по-лесно?

- Трябва да хапва здравословно. Всички храни, които са тестени, мазни и сладки трябва да се ядат във възможно най-малки количества. Теглото трябва да е около границите на нормата и да не се колебае често. Ако една жена отслабне с 5 кг., шансът да зачене се увеличава с 30%.

- А има ли подобни съвети за мъжете?

- Същите са. Колкото е по-пълен един мъж, толкова повече се нарушава сперматогенезата му. И винаги, когато има проблеми с тези изследвания, намаляването на теглото влияе позитивно.

- Доц. Щерев, вие бяхте депутат, политиката вече затворена страница ли е за вас?

- Всичко, с което се занимаваме е политика. Така че всеки, който казва, че тя не го интересува, лъже или се заблуждава. Дори съм убеден, че трябва да се провежда целенасочена политика, за да каузи като това да има повече усмихнати хора, по-малко дебели хора и т. н. А сега сме пред политически избори. И не трябва да се дава вот за партии, а за отделни личности.

- Как приемате прозвището си баща на българското ин витро?

- Не съм човек, който се радва на такива неща. Но се радвам, когато откривам нещо, когато видя нещо под микроскопа, което друг не е забелязал. Така се случи, че с доц. Илия Ватев помогнахме да се родят първите бебета по този метод в България. Това е минала история. Хората трябва да гледат напред, колкото и малко да е времето, което им остава.

- И към децата?

- Да. И това отново е политика и е отговорност на държавните мъже, които ще управляват страната. Говоря за демографския проблем. В тази година се очаква да се родят около 55 000 деца. Това е най-малката бройка в цялата съвременна история на Третата българска държава, т.е. в последните 130 г.

- Какви са причините?

- През последните десетилетия у нас нищо не се е променило, освен икономическата обстановка. Именно тя е и главната причина. Повече от 1 млн. млади хора напуснаха страната. Кой да ражда у нас? Затова е важно е да задържим тези хора.

- Увеличава ли се броят на двойките, които търсят помощ в клиники по ин витро, за да имат бебе?

- Правихме проучване през 1970 г. Преди десетина години отново направихме такова. Резултатите бяха същите. Например жените, които не са забременявали никога са 6%. Този процент не се покачва. Но толкова са и жените, които са имали една неуспешна бременност и повече не са зачевали. Това вече прави 200 000 семейства. Ясно е, че не могат всички желаещи да станат майки, да се подложат на тази процедура и проблемът да се реши. Като начало държавата трябва да положи грижи за родените вече деца.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 15359
архив

В час по литература учителят изпитва учениците:
- Петърчо, защо не си учил?
- Изкълчих си крака.
- Седни, две. Васко, а ти защо не си учил?
- Баба ми е болна.
- Седни, две. Иванчо, а ти защо не си учил?
- Брат ми се върна от затвора.
- Няма нужда да ме плашиш с брат ти! Седни, три.

няма нови новини
Днес: 348
hot
най-четени новини в момента
сега
3247
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов след голямата новина за 50-те млн. лв. за преподавателите в университетите: Академичният състав е темелът, върху който стои висшето образование (ВИДЕО)
x
Какво не знаем за полиандрията
x