Доц. Борислав Цеков подсети избраниците в НС: Редно е да излязат във ваканция преди изборите

Акценти

Доц. Борислав Цеков подсети избраниците в НС: Редно е да излязат във ваканция преди изборите

55340
на 03.04.2024
Доц. Борислав Цеков подсети избраниците в НС: Редно е да излязат във ваканция преди изборите
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Конституцията е предвидила съвместяване на този тип длъжности. Добре е, че технически се уреждат детайлите. Тук става дума за елементарна фигура – служебен министър-председател. Когато се вземе решение, че може да бъде премиер се прекъсва досегашната му служба. Излиза в неплатен отпуск, например. След прекратяване на служебния кабинет, той се връща на предишната си длъжност. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Това коментира конституционалистът доц. Борислав Цеков в ефира на БНТ. 

"Зад промените в Конституцията стои правилно намерение да се ограничи пряката възможност президентът да осъществява изпълнителна власт. Имахме няколко лоши прецедента последните години", каза още той. 

По думите му текстовете касаещи служебния кабинет не са разписани докрай. "Не може да има свободен край. Всички си задават върпоса какво ще стане, ако никой не се съгласи да бъде служебен премиер. Трябва да има ясен отговор на всеки въпрос", посочи Цеков. 

Доц. Цеков смята, че е редно депутатите да излзат във ваканция по време на предизборната кампания. "Могат да направят така, че по-важни комисии да продължат да работят. Но е редно десетина дни преди изборите да са във ваканция", добави той. 

Юристът Иван Брегов определи като "доста остра реплика" изказването, че сме изправени пред конституционна криза. "Когато определени лица са поели висш пост в държавата, трябва да са съгласни да поемат отговорността разписана в Конституция. Когато ти е възложена една отговорност, не трябва да абдикираш", смята Брегов.

Той призова народните представители да проявят търпение и добра воля при избора на регулатори.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО) ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК