Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: Денков нямаше да го приеме в САЩ дори портиер. ПП си наеха лобисти срещу 100 хил. долара. Гротеска!

Акценти

Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: Денков нямаше да го приеме в САЩ дори портиер. ПП си наеха лобисти срещу 100 хил. долара. Гротеска!

155298
на 08.02.2024
Доц. Борислав Цеков пред ПИК TV: Денков нямаше да го приеме в САЩ дори портиер. ПП си наеха лобисти срещу 100 хил. долара. Гротеска!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В САЩ в известна степен и в Европейския съюз, но в Съединените щати в най-разгърната форма през годините са търсени правни механизми да бъде извадено на светло въздействието, което се опитват частни интереси да оказват върху законодателството. Поради големината на САЩ и трудността през годините да се изпращат представители от едното до другото крайбрежие, да се защитават определени интереси, се е наложило да се формира едно професионално съсловие и фирми, които са наемани да лобират за това пред законодателите. Така обясни доц. Борислав Цеков дейността на лобистите в САЩ и взаимодействието им с държавните институции в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му лобистките фирми представляват интересите на частни фирми и компании пред законодателите. Той обясни, че в тяхната дейност е включена подготовката на законопроекти, документация и комуникация с отделни представители на държавната власт.

"Този процес американското законодателство се е опитало през годините да го регламентира и да го изважда на светло. Към днешна дата това законодателство предвижда, че когато един частен интерес търси представителство пред законодателите и изпълнителната власт и наема за тази цел лобистки фирми, тези фирми са длъжни да се регистрират в публичен регистър, които се поддържа от американския конгрес, където се вписват целите, с кого са комуникирали в конгреса и какъв е бюджетът, който са изразходили за тази лобистка дейност", допълни Цеков.

По думите му този тип мерки са част от антикорупционното законодателство на САЩ, защото показват, кой чии интереси защитава и изваждат на светло тази сенчеста част от законодателния процес. Той отбеляза, че в законодателството е забранено да се получават облаги от страна на законодателите лобисти. 

"Благодарение на тези закони на САЩ ние имаме възможност да научаваме дори за тези фирми или държавни институции, които са наели лобисти там за определени интереси. Именно по този начин и активни български медии са научили и разбрахме всички за това, че Продължаваме промяната е ангажирала лобистка фирма във Вашингтон срещу 100 хил. долара бюджет. Категорично сме свидетели на една гротескна ситуация. Единствените държави които на правителствено ниво ангажират лобистки компании, най-често са държави от третия свят", отбеляза доц. Цеков.

По думите му, когато става дума за рутинни работни срещи и посещения на едно правителство, да се ангажира лобистка фирма е нещо много екстравагантно. Според него това показва, че българската дипломация не си е свършила работата. 

"Дипломацията ни не си е свършила работата, ако въобще някой и е поставил такава политическа задача да се уреди посещение в САЩ на български министър-председател. Това нещо не става, "сетихме се сега за другата седмица". Такова посещение се подготвя месеци наред. Вероятно такава задача не е поставяна, решено е импулсивно "нужно ни е сега преди това правителство на Денков да подаде оставка, да покажем как имаме доверието на чуждестранните партньори и затова, ако може другата седмица да идем до Вашингтон. Наемаме и лобистка фирма за по-сигурно", иронизира Борислав Цеков. 

По думите му това е изключително неприемлив начин за функционирането на държавата. Според него не случайно американските партньори с мълчаливо презрение са се отнесли към тази нелепа инициатива.

"Видяхме, че Денков самият се беше засилил, но като видя, че там няма кой да го приема дори на ниво портиер се отказа. Това унижава държавата. Проблема тук е при нас, защото и в Брюксел, ако постъпят по същия начин, просто никъде не става така "посещение от днес за утре". Това показва ниско ниво на политическа и държавническа култура, и второ показва определена степан на недоверие от страна на нашите партньори към правителството в този му формат" допълни Цеков.

По думите му това да се плаща на лобистка фирма с партийна субсидия е злоупотреба и по този казус трябва да се произнесе Сметната палата. Според него е нужен последващ контрол за това как Продължаваме промяната разходва партийната си субсидия. 

"В закона за политическите партии ясно е записано, че средствата от държавната субсидия могат да бъдат използвани само за издръжка на партийната дейност, партийни клубове, партийни издания и мероприятия. Уреждането на посещения в чужбина, плащането на чужди компании за някакви дейности не влизат в кръга на посочените в закона дейности. Не е нормално една партия да плаща за дейности свързани с българското правителство. С това те показват, че онзи образ, който много старателно експлоатират, че са много близки и имали пълно доверие на нашите американски партньори, всъщност е въздух под налягане. Както се казва, в държавата има няколко души, които можехме да им уредим някаква среща в САЩ. Да ни се бяха обадили, щяхме да ги уредим не едно прилично ниво.  Дори и среща с бившия президент на САЩ, който ще спечели отново Доналд Тръмп", заключи доц. Борилав Цеков. 

Целия разговор вижте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК