Доц. Нина Янчева разкри как ваксините се справят с COVID-19: Безопасни са, най-добрият пример е Израел

ЧАС ПИК

Доц. Нина Янчева разкри как ваксините се справят с COVID-19: Безопасни са, най-добрият пример е Израел

10044
на 26.02.2021
Доц. Нина Янчева разкри как ваксините се справят с COVID-19: Безопасни са, най-добрият пример е Израел
Автор:   ПИК

При грипните пандемии в рамките на две, три години се наблюдава промяна в заболеваемостта. Най-добрият пример за ваксинационен план е Израел, който успя да ваксинира над 75% от населението си. Мерките не могат да бъдат винаги стриктни. Трябва да имаме ваксиниране на рисковите групи. Това заяви доц. Нина Янчева пред БНТ.

препоръчано

Тя коментира и различните ваксини: „Надеждите бяха по посока на векторните ваксини. Всички ваксини обаче предпазват от хоспитализация“. Идеята е да пренесат по векторен път генетичен материал до клетката. Той може да бъде сравнен с един автомобил, който пренася по безопасен път вируса.

Доц. Янчева поясни, че освен аденавирус се използват и други материали: „Идеята е човешкото тяло да няма антитела срещу този вирус, за да бъде ефективна ваксината.“. Тя обясни пътя на ваксината: „Тя влиза в клетката, след това генетичният материал, който носи, инструктира клетката да изработва шипчест протеин“. В последствие започва изработването на имунитет.

Тя коментира и разликите между векторните ваксини и другите видове: „Човешкото тяло изработва антитела срещу самия вектор, защото е чужд за него. Идеята е втората ваксина да е с друг вектор или първата доза да е половин доза. Или втората доза да се забави във времето, за да се избегне имунния отговор към вектора.“.

Доцентът обясни, че се разчита на два имунни отговора при ваксиниране. На базата на своята практика с ХИВ заразени пациенти, тя изрази мнение, че двете ваксини не предпазват от ХИВ.

Според нея спекулациите за безопасността на ваксините са неоснователни. Доц. Янчева беше категорична, че подобни ваксини се разработват отдавна, а сега е засилено финансирането, затова учените успяха да създадат продукт толкова бързо.

Тя поясни, че има по-малко респираторни вируси тази зима, защото хората масово носят маски.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО) ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО)
ново
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това