Вход
София
Времето в София 7 o C

Доц. Околийски от СЗО: Психичното здраве по време на пандемията се подценява у нас

Доц. Околийски от СЗО: Психичното здраве по време на пандемията се подценява у нас

на 28.10.2020
14054
0
Доц. Околийски от СЗО: Психичното здраве по време на пандемията се подценява у нас
Автор: ПИК
28.10.2020
0
14054

СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето, за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България.

Това коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България. 

По думите му психичното здраве винаги е подценяван аспект на живота ни, специално в България. То не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната. 

Генерална тенденция в последните години е злоупотребата с цигари и медикаменти.

"Чрез епидемиологичното изследване на честите психични заболявания на СЗО видяхме, че има намаляване на някои от тревожните състояния и депресиите, което е добър феномен в България. Но има увеличаване на процента на хората, които злоупотребяват с медикаменти и алкохол. Най-вече мъжете злоупотребяват мъжете с алкохол, защото се опитват да се самолекуват от тревогата, която го обзема. Жените по-скоро злоупотребяват с медикаменти. Тези феномени са подсилени поради пандемията, поради нуждата да се изолираме, да останем сами вкъщи", заяви доц. Михаил Околийски.

В изследването на СЗО за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено. 

"Българите сме на едно от първите в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус", каза още доц. Околийски. 

Стана ясно, че СЗО е започнала партньорство с Уикипедия, за да се бори с митовете и фалшивите новини за коронавируса.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19088
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x