Доц. Стойчо Стойчев: Премиерът се казва Румен Радев, той ще поеме управлението на автопилот

Акценти

Доц. Стойчо Стойчев: Премиерът се казва Румен Радев, той ще поеме управлението на автопилот

78800
на 03.08.2022
Доц. Стойчо Стойчев: Премиерът се казва Румен Радев, той ще поеме управлението на автопилот
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Това си е директно президентско управление. От разпускането на НС и назначаването на служебния кабинет де факто премиерът се казва Румен Радев, без значение кой конкретно от антуража му заема поста. Президентът е пряко отговорен за изпълнителната власт. Сега Радев явно ще вземе на автопилот управлението. Това заявява пред "Марица" политологът доц. Стойчо Стойчев.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"Министрите от червените среди са все опоненти на Корнелия Нинова, включително правосъдният министър Крум Зарков, бивш претендент за лидерския пост в БСП. Това е знак, че президентът продължава да дестабилизира Нинова и това, което е останало в БСП, отбелязва още той.

Според него присъствието на проф. Велислав  Минеков като министър на културата не е знак за толерантност.

"Но кандидатът за вътрешен министър Иван Демерджиев ми се струва по-мек по отношение на ГЕРБ - не е инкарнация на предшественика си Бойко  Рашков, който беше острието на предишния кабинет. Не мисля, че новият служебен кабинет ще е  реваншистки като правителството на ПП, които дойдоха с идеята да чегъртат, да се борят с мафията. Не вярвам да има политически репресии. А и ПП, и ДБ просто нямат актив в по-малките селища, които да бъдат подлагани на гонения", коментира политологът и допълва: "Премиерът Гълъб Донев е секретар на Радев, най-близък съветник на Радев поема отбраната в служебния кабинет".

Стойчев посочва, че оценката за работата на служебния кабинет ще дойде от броя на хората, които ще отидат пред урните на 2 октомври.

Политологът смята, че въпреки тежката икономическа ситуация служебният кабинет може да се справи с газовата криза - и с доставки от САЩ, и с договаряне с "Газпром". "Възможно е служебният кабинет дори да подпише нов договор с "Газпром", тъй като старият изтича", прогнозира Стойчев.

Той заявява очакванията си президентът да поеме отговорност и да гарантира широко участие в следващите избори: "Така ще измие срамната страница с миналогодишната рекордно ниска активност. Но задачата на този кабинет е да върне доверието в изборния процес, да заведе 3-3.5 млн. души да гласуват. Аномалията ниска активност ни доведе дотук. Ако има 3.5 млн. активност, това ще е успех за служебния кабинет".   

"Премиерът на практика се казва Румен Радев, независимо кой от антуража му заема поста", заявява Стойчо Стойчев.  

Той коментира и евентуалните коалиционни предизборни конфигурации.

"Шансовете за обединение на ДБ и ПП са около 65 процента в момента. А е и по-правилният избор - няма да се разпилеят гласове.Тяхното обединение е вид инструмент да се обедини електоралното тяло. Смятам, че 350 000 гласа е таванът на  тези две партии, ако се явят заедно на избори. Това са долу-горе половината, отколкото са получили поотделно на миналите избори. Но при активна кампания тези 350 000 гласа могат да се разширят докъм 400 000, в зависимост дали избирателната активност ще е 2.2 милиона или 3.2 млн. души.   

Кирил Петков и Асен Василев са безскрупулни и могат да обърнат мнението си в името на властта. А и да не забравяме външните влияния върху хората от ПП. А през ноември има междинни избори в САЩ, на които се очаква републиканците да си върнат контрола в законодателната власт, което би бил много силен знак. Да не забравяме, че сегашната доктрина на президента Байдън доведе хората от ПП на власт, както и нови играчи не само у нас.

Такива коалиции са възможни в следващия мандат, както впрочем и кабинет на малцинството. Борисов е играл този сценарий през 2009 г. със 117 депутати и подкрепата на Синята коалиция с Иван Костов. Възможен е подобен сценарий - кабинет на ГЕРБ, подкрепен от широко проатлантическо мнозинство, без участие на министри от ПП. Или обратно, ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП. Но преди изборите това са спекулации, всякакви метаморфози можем да наблюдаваме, всички сценарии са еднакво вероятни".

Запитан възможно ли е ляво обединение по оста "Възраждане"-БСП, той отговаря: "Не. Докато Нинова е обсебила властта в БСП, партията има алогично поведение, насочено единствено към личното добруване на лидера. А "Възраждане" и "Български възход" имат по-голям интерес да привлекат президента като патрон, отколкото Нинова".

Според Стойчев войната на Нинова с Радев ще се отрази на изборните резултати на БСП: "Партията може да изпадне от парламента, защото войната на Нинова с Радев кара все повече хора, традиционно гласували за БСП, да гласуват за партията, която Радев обяви за своя. Нинова е загубила войната за престиж и лидерство с Радев, като той иззе постепенно ролята ѝ на основен опозиционер и критикар на управляващите. Тя изпадна в периферията, а електоралните резултати на БСП се сгромолясаха от 950 000 през 2017 г. до 250 000 гласа.

А амбицията на Радев да е фактор в политиката далече надскача президентската институция. На него винаги са му трябвали партии за реализиране на програмата му. Неслучайно направи Стратегически съвет и Стратегия за управление на България. Иска да остави следа в българската история. Не успя чрез ПП, подлъга се по двамата авантюристи предприемачи. Предстои да видим коя ще е партията, с която ще осъществи стратегията си".       

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК