Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV как точно се случва изборната търговия: Цената на един глас достигна 150 лева (ВИДЕО)

Акценти

Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV как точно се случва изборната търговия: Цената на един глас достигна 150 лева (ВИДЕО)

99799
преди 6 часа
Доц. Стойчо Стойчев разкри пред ПИК TV как точно се случва изборната търговия: Цената на един глас достигна 150 лева (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Трудно е да се каже, че везните се накланят в една или друга посока, благодарение на купен или контролиран вот. Моите наблюдения сочат, че няма партия, която да не се занимава с този пазар. Това означава, че по-големите партии, обезпечени с повече ресурс, биха могли да купят повече гласове, тоест увеличава се съвкупната маса от купени гласове, но пък съотношението между партиите не се променя кой знае колко. Така коментира явлението "купуване на гласове" политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

Според него, биха могли да се добавят няколко мандата към дадена партия, благодарение на купен или контролиран вот, но генерално картината не може да бъде променена. По думите му обаче, големият негативен ефект от това явление е в това, че то подкопава доверието на гражданите в демократичните институции. Стойчев е категоричен, че всички партии участват в търговията с гласове, включително и тези, които са се обявили против корупцията и купения вот.

"Когато битува мнението, че голяма част от гласовете са купени, то легитимността на този парламент драстично намалява. Като се добави към това и ниската избирателна активност, легитимността и доверието вече клони към едноцифрени числа. Затова е изключително важно институциите да върнат доверието на гражданите в това, че парламентарната институция и съответно общинските съвети, както и кметовете на общини, са под ударите на същия феномен и всъщност са легитимно избрани органи на нашата демократична общност", подчерта доц. Стойчев. 

Според него това не може да стане с репресии, арести и акции по време на избори. Той отбеляза, че това няма да реши проблема, нито ще се възстанови доверието на гражданите. 

"Голямото решение на въпроса минава през преодоляването на социалната маргинализация и икономическото изоставане на части от територията на страната и групи от населението. Наблюдаваме и в България, че на местата, където се преодолява тази маргинализация на обществото чрез по-добри работни места или чрез доходи, които роднини изпращат от чужбина, разпространението на контролирания и купен вот намалява драстично", допълни политологът.

Според доц. Стойчев, в по-голямата част при технологията на купените гласове не се налага да има проверка за това как е гласувало дадено лице. По думите му купувачите на гласове внушават на хората, че има такава проверка, но реално такава не се извършва, защото трудно може да бъде проследена.

"Дори да си снимаш бюлетината или екрана на машината за това как си гласувал, ти след това може лесно да направиш вота си невалиден, като надраскаш бюлетината или маркираш и други партии. При машината, след като снимаш може да се върнеш и да гласуваш пак променяйки вота си или не си пуснеш разписката в кутията. Да си мислим, че комисиите при наличието на 15-20 протокола, които трябва да попълнят, да броят гласове и какво ли още не, да следят и за някакъв вид скрити маркери или за това кой си е изпълнил ангажимента да гласува, е наивно", категоричен е доц. Стойчев.

Според него, купуването на гласове най-често се извършва чрез продажба на стоки на вересия или чрез т.нар. лихварство. Той изчисли, че цената на един глас е достигнала до 150 лв. По думите му при купените гласове става въпрос за хора с ниски доходи, които знаят, че след известно време пак ще се наложи да отидат в магазина или при лихварите да разчитат на тяхната помощ за стоки или пари. Политологът е категоричен, че по-голямата част от парите за гласове остават в посредниците, които често продават едни и същи гласуващи на различни партии. 

"Това ги вкарва в психологическа зависимост от тези местни източници на финансиране и продоволствие. Тази зависимост се изразява и в някакъв вид лоялност. На вас не държавата ви помага да се справите в ежедневието си, а тези хора. Вие се чувствате вътрешно задължени да им помагате. Затова и не е нужно да се осъществява контрол за това как ще гласувате. Цената на един глас се повишава успоредно с ръста на инфлацията и разбира се с тежестта която един глас има при определянето на изборния резултат. Исторически най-скъпо са се търгували гласовете в местни избори и то в общини, в които се преразпределя голям финансов ресурс и има силен инвестиционен интерес. В последните години се увеличава цената на гласа, но и неговата номинална стойност, защото ниската избирателна активност прави тежестта на купения вот по-висока. Купеният вот може да ви определи какво ще е мнозинството в парламента, особено в последните години, когато видяхме, че в поредица от парламенти това мнозинство опира до 4-5 гласа в Народното събрание", заключи доц. Стойчо Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за последния работен ден от седмицата - Близнаците стават жертва на интриги, успехът намига на Раците САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за последния работен ден от седмицата - Близнаците стават жертва на интриги, успехът намига на Раците
ПИК TV x
ПИК TV! МВР изнесе последни данни от подготовката на изборите и пресичането на купения вот. Министър Илков отговори на Иван Демерджиев (ВИДЕО) ПИК TV! МВР изнесе последни данни от подготовката на изборите и пресичането на купения вот. Министър Илков отговори на Иван Демерджиев (ВИДЕО)
ново
Днес: 107
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК