Доц. Стойчо Стойчев с прогноза пред ПИК TV: Борисов няма да е премиер, ще търси вариант за кабинет тип "Габровски" (ВИДЕО)

Акценти

Доц. Стойчо Стойчев с прогноза пред ПИК TV: Борисов няма да е премиер, ще търси вариант за кабинет тип "Габровски" (ВИДЕО)

357617
на 06.06.2024
Доц. Стойчо Стойчев с прогноза пред ПИК TV: Борисов няма да е премиер, ще търси вариант за кабинет тип Габровски (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Противно на очакванията, че националната кампания ще засенчи тази за европейския парламент, стана точно обратното. Международните теми излязоха на преден план, не толкова свързани с ЕС, колкото с войната в Украйна и позициите на отделните партии по нея. По отношение на посланията няма какво толкова ново да ни кажат политиците, защото в обществото, в което живеем, и в потока на информация, който ни залива постоянно, ние знаем кой какво мисли от политиците. Така коментира финалните дни на предизборната кампания доц. Стойчо Стойчев в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му малките партии извън парламента са използвали активно телевизионното време и другите предоставени канали, за да чуем техните позиции. Според него обаче за сметка на това повечето от тях нямат шанс да влязат в парламента. 

"Тях дори и да ги слушаме, няма голяма полза от нещата, които чуваме. Затова големите партии и основни опоненти за властта като цяло не се концентрират върху това да отправят послания, които ние знаем така или иначе, а се ангажират в някакъв вид противоборство едни срещу други. Събират се и говорят срещу опонентите си и най-вече казват с кого повече няма да управляват. Все неща, които сме слушали и преди и се оказват невинаги истина, да не кажа направо лъжа", допълни доц. Стойчев.

Според политилога такъв негативен тип кампании нямат голям ефект. Той допълни, че и позитивните кампании нямат също ефект. По думите му това, което се случва, е, че партии, които събират подкрепа в един момент, постепенно тя ерозира, защото хората в България по принцип обичат нови проекти, но и бързо губят интерес към тях.

"Причината да не се прелее това доверие към нов субект е, че такъв просто няма. Дори малките нови партии са на хора, които ние отдавна познаваме и това е тенденцията. Чака се някакъв външен за политическия живот човек да дойде, да направи проект, да го реализира. Постепенно, виждате, намалява и популярността на президента, нищо че той е политик с най-висок рейтинг към момента, но рейтингът му е доста по-малък от този, който беше преди години. Като цяло няма потенциал от хората, които са на терен, да мобилизират голям вот", категоричен е Стойчев. 

По думите му за основните партии кампанията като цяло протича добре и отсъстват сериозни грешки. Според него от малките парламентарни партии нито БСП, нито ИТН изпъкват с нещо повече от тези извън парламента. Той отбеляза, че дори плакатите с Денков, Борисов и Пеевски не са били грешка, защото са целели да спрат ерозията в подкрепата към ППДБ.

"ППДБ явно са си дали сметка, че ножицата между тях и ГЕРБ се разтваря драстично и това беше опит да се спасява нещо, но само по себе си не беше грешен ход. От малките парламентарни партии БСП и ИТН нито една не изпъкна с нещо до този момент. Дори мога да кажа, че проектите на Ваня Григорова и на Синя България доста повече визуално и като послания присъстват, отколкото ИТН и БСП. Трудно е да се каже какъв ще е ефектът за тях от това, защото те са на ръба на влизане в парламента", допълни политологът.

По думите му ситуацията в момента наподобява на тази през 2014 г., когато ГЕРБ с висок резултат, но не достатъчен да управляват сами, са направили коалиция с АБВ, "Реформаторския блок" и патриотите. Според него в тази ситуация няма вероятност Борисов да е премиер, а много по-вероятно е да предложи правителство тип "Габровски", с което да търси широка парламентарна подкрепа.

"Възможно е нещо подобно да се случи и в момента, но предвид заявките и ситуацията от тази и предходната година, ще се пробва вариант на някакъв вид експертно правителство или на малцинството. В този смисъл не смятам, че Борисов ще стане премиер, може да опита вариант на кабинет с мандата на ГЕРБ тип "Габровски", но с хора с по-експертен профил, с който да търси подкрепа на по-малките партии", заключи доц. Стойчо Стойчев. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК