Доц. Стойчо Стойчев хвърли бомба пред ПИК: Възможно е Деси Радева да направи партия

Интервю

Доц. Стойчо Стойчев хвърли бомба пред ПИК: Възможно е Деси Радева да направи партия

132315
на 14.12.2020
Доц. Стойчо Стойчев хвърли бомба пред ПИК: Възможно е Деси Радева да направи партия

Президентът Румен Радев обяви 28 март 2021 г. за дата на парламентарните избори. Той обясни, че те трябва да се проведат с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

препоръчано

Датата предизвика поредните конфликти между политиците. Остава въпросът какво ще представлява предизборната кампания в условията на пандемия.

За коментар потърсихме политолога доц. Стойчо Стойчев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как определяте посочената от президента Радев дата за изборите, доц. Стойчев?

- Дата от една страна е хубаво да се определи. Но март месец е много рисков. И тази рисковост не се оправдава с нищо. Прилича на макроновата работа, когато проведе избори през пролетта и това доведе до пик на пандемията.  Нищо черевзичайно не определя бързането с нашите избори. 

Епидемиолозите трябва да кажат какво ще стане с пандемията до март. Но, доколкото познаваме стила на Радев, той няма да отстъпи от думата си. 

- Кое ви кара така да мислите? Какъв е стилът му?

- Той не води диалог. Не прави компромиси.  От една страна това е хубаво. Но от друга, той не е обяснил своите детайлни позиции. 

Румен Радев се възползва от правото си да говори като държавен глава. Но не разговаря с правителството. Казва "Махайте се. Пък тогава аз ще видя какво ще правя". Както казах, не е диалогичен.

- Президентът има конституционно право да определя датата на изборите. В тази безпредецентна ситуация, в която се намираме заради пандемията, трябваше ли да направи консултации с политическите партии, които ще участват във вота?

- Какво трябва да прави - никой не може да му каже. Всеки държавен глава си има стил. Стилът на Румен Радев е да се бие до дупка и то срещу ГЕРБ. 

Защо насрочва Радев изборите за март? Защото има сезонност в народното недоволство. И то се проявява през февруари и март. Хората са празнували Коледа и Нова Година. През януари има много именни дни, големи празници.  Хората са преяли и препили. Точно през януари идват и най-големите сметки за плащане.  И хората започват да негодуват. Като се има предвид и болестта, на народа му идва в повече. И започва да негодува. Срещу кого? Разбира се, срещу правителството.  Румен Радев иска да използва именно това народно недоволство. 

- През март е конституционно определения срок за изборите?!

- Да така е. Но не е голяма беда те да се отложат с няколко седмици. 

- Въпросът е, че не се знае какво ще се случи с пандемията до март. Какъвто и да е развоят й, как си представяте предизборната кампания и самите избори?

- България е в перманентна предизборна кампания - не е клише да се каже. Полемиката обикновено се води в зависимост от скандала на седмицата. В пандемията обаче политиците гледат много-много да не се набиват на очи. Дори коментарни предавания по телевизиите няма. Там, където ги има, пък се изявяват културни дейци обикновено. 

- Аз ви питам как ще се срещат полиците с избирателите си, като това е невъзможно в условията на пандемия?  А в крайна сметка тези срещи са неотменима част от предизборната кампания?

- Кампания по места няма да има. Тя ще бъде по интернет. Той скъсява много разстоянията.

- Да, така е. Но как ще ги скъси до баба Пена от Горно Нанадопнище, която няма интернет?

- Баба Пена гледа телевизия. Като види какво си е казал Доган с Ердоган, ще си помисли колко сереозно стоят нещата.

В селата и сега не се спазва карантината. Така, че тези хора ще си проведат там предизборната кампания.

- Интернетът е за известните, големите партии. Какво ще правят другите?

- Големите партии ще продължават да са видими. За малките е по-трудно. Партията на Мая Манолова ще изчезне. Тях ги няма в интернет, защото нямат армия, която да пуска лайфове. Самата Мая Манолова няма рефлекс за това, няма и такова публично поведение.  Няма и пари за медийно присъствие.

Отровното трио още по време на протестите беше съмнително как такива хора си зарязаха доходоносните професии и отидоха да правят протести. Едва ли е от чист идеализъм. С този бюджет, който имаха през лятото, не могат да направят широка предизборна кампания.  Освен ако  не намерят кой да ляга по улиците. 

Аз съм убеден в тяхната безскрупулност. Ако може да инсценират народно недоволство, ще го направят. Ако не успеят, ще изчезнат. 

- Как ще изглежда новият парламент, ако изборите са през март?

- Рано е да се каже. Всичко зависи от президента Радев и неговото участие. Той ще участва в изборите. Ще припознае някоя партия или коалиция от партии.  Възможно е да подкрепи платформата на Мая Манолова. Ще каже, че я подкрепя, защото партията й е от честни хора, които с Отровното трио са направили протести срещу властта. Ето я синергията.

А може и Деси Радева да направи партия.

- Сериозно ли го мислите?

- Да, защо не? Партията на Марешки е все от хора от неговия офис. Той само на тях се доверява.

Защо Радев да не се довери на жена си. А тя, както знаем, е амбициозна. 

- Казвате, че политиката у нас се футболизира, а не чалгизира? Какво имате предвид?

- Всичко е битово тука. Това е.

- Битовизмът по-скоро може да бъде свързан с чалгата, не виждам връзката му с футбола?!

- За чалгата разговорът е дълъг. Щом Слави Трифонов показа, че човек, който не може да пее, стана певец. 

Но аз имам друго предвид. В България няма дебат, хората не си говорят, а се надвикват. Прогонваме умерените от терена и оставяме агитките, които отиват да бият заради самия мач. 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това