Доц. Татяна Буруджиева сезира омбудсмана за “предварителния запор” по делото ѝ с Корнелия Нинова

Акценти

Доц. Татяна Буруджиева сезира омбудсмана за “предварителния запор” по делото ѝ с Корнелия Нинова

74261
на 18.02.2021
Доц. Татяна Буруджиева сезира омбудсмана за “предварителния запор” по делото ѝ с Корнелия Нинова
Автор:   ПИК

На среща с омбудсмана доц. Татяна Буруджиева постави въпроса за “предварителното запориране” на сметки от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, по делото която тя е завела срещу нея.

препоръчано

„Обясних на госпожа Ковачева ситуацията в която съм и за която разбрах, едва когато бях поставена под запор от страна на ищеца Нинова.

Омбудсманът се ангажира да направи проверка, тъй като практика по подобен род дела е, ако не се явиш и не протестираш пред съда се приема, че нямаш възражения. Много често обаче се случва така, че страната, срещу която е заведено делото не е информирана за заседанието на съда. Причините често са субективни, заради промяна на адрес или заради неполучено съобщение. Освен това периодът за реакция на подсъдимата страна е доста кратък. Това често води до подобен род ситуации в които подсъдимият разбира, че има заведено дело, чак когато му е наложен запор“, коментира за BGReporter.info, след срещата доц. Буруджиева.

Според политолога, налагането на подобен род “превантивен запор” възпрепятства реално всеки човек, който е принуден по някаква причина да се защитава в съда.

“Не може когато става дума за свободно изразяване нещата да се поставят на плоскост битов спор за имот. Според мен, трябва да има финансово ограничение на иска, когато става дума за морални щети. Някой може да се оцени морално за един милион, и да иска да му внесеш гаранция 500 000 лв. докато се съдите 3 години. В НПК има ясна граница за обида и клевета тя е 20 000 лв. Но голяма част от публичните личности предпочитат водят дела по ГПК. А там няма такава граница на финансовия иск”, подчерта тя.

Според доц. Буруджиева, трябва да се намери и баланс в  доказателствената част на съдебния процес така, че да не може само на база свидетелски показания, да се доказват причинени неимуществени вреди.

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това