Доц. Тодор Чобанов: Още в петък е извършен крепеж на покрива на Шапкаревата къща

Политика

Доц. Тодор Чобанов: Още в петък е извършен крепеж на покрива на Шапкаревата къща

8521
на 30.11.2020
Доц. Тодор Чобанов: Още в петък е извършен крепеж на покрива на Шапкаревата къща
Автор:   ПИК

На 25 ноември горя една от емблематичните сгради на Стара София - Шапкаревата къща на бул. "Скобелев”.Още в петък е извършен крепеж на покрива и други укрепителни дейности, заяви в ефира на БНТ зам.-кметът по култура и образование в Столична община доц. Тодор Чобанов.

препоръчано

"Това е втори път, в който влизаме. Първият път беше пролетта, когато предприехме серия от действия по отношение на този обект, за който смятаме, че са налице всички основания за това да има статут на културна ценност и да бъде съхранен в оригинален вид, каквито са нагласите на обществото", каза още Чобанов.

Днес и утре ще заседава Националния съвет за културно наследство към министъра на културата. Когато съветът вземе своето допълващо решение, ще има основание къщата да получи статут, да се изработи нов подробен устройствен план, в който ще се гарантира оригиналният вид на сградата.

"Ако собствениците не я реставрират, което е нужно да се случи, ще започнем да налагаме и съответните санкции", категоричен беше Чобанов.

Защо трябваше да стигне до това състояние тази сграда? - въпрос, който си задават всички софиянци.

"Още в 90-те години Конституционният съд отмени определени текстове от тогавашния закон за паметниците на културата и музеите, които позволяваха по-бърза развръзка с подобни случаи. Такива текстове действат в редица европейски държави, включително и в съседни нам държави. Така че българското законодателство за съжаление в тази част е доста трудно за прилагане, процедурите са дълги и сложни, и ние действително от години апелираме да има един сериозен ремонт на тези текстове в Закона за културното наследство", обясни доц. Чобанов.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това