До края на седмицата се провеждат скринингови прегледи за туберкулоза

Здраве

До края на седмицата се провеждат скринингови прегледи за туберкулоза

8929
на 17.09.2024
До края на седмицата се провеждат скринингови прегледи за туберкулоза
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ако човек има неясни симптоми на дихателна инфекция, пътувал е до далечна дестинация или е контактувал с болен от туберкулоза, е добре да се възползва от организирания скрининг за това заболяване през следващите няколко дни.

препоръчано

Препоръката даде проф. Диана Петкова, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия в болница "Света Марина" във Варна, в интервю пред БНР.

От днес до края на седмицата такива прегледи се провеждат в цялата страна. Проф. Петкова припомни, че най-често инфекцията се разпространява по въздушно-капков път, в семейството или в затворен колектив. Въпреки че се провежда профилактика с ваксина и въпреки намаляващия брой на случаите по света, тази болест е сред хората - над 10 милиона души са заразени, а всяка година 1,3 милиона умират от туберкулоза, посочи Петкова.

И допълни, че у нас се прилага задължителната БЦЖ ваксина, която е една от най-добре проучените и добре действащи ваксини.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК