Вход
София
Времето в София 7 o C

До 2025 г. роботите ще заемат 97 млн. работни места

До 2025 г. роботите ще заемат 97 млн. работни места

на 26.10.2020
13913
0
До 2025 г. роботите ще заемат 97 млн. работни места
Автор: ПИК
26.10.2020
0
13913

Прогноза на Световния икономически форум (WEF) сочи, че към 2025 половината от всички работни задачи ще бъдат изпълнявани от машини. Очаква се това да доведе до задълбочаване на неравенството сред хората. Тази трансформация ще създаде 97 милиона работни позиции за роботи, но за сметка на това ще бъдат закрити почти също толкова за хората.

Студенти и компании показаха супер роботи в София

Студенти и компании показаха супер роботи в София

„Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД...

на 11.05.2019

По този начин някои общности ще са поставени под риск. Най-заплашени от замяна са позиции включващи ръчна работа, включително в администрацията и обработка на информация. Интересното е, че въпреки това могат да бъдат разкрити нови такива в зелената икономика, големите данни (big data) и др.

Изследване на WEF обхващащо 300 от най-големите компании в света с осем милиона служители показва и новите тенденции. Над 50% от работодателите споделят, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в компаниите си. При 43% е вероятно това да доведе до съкращаване на работни места за хора. От друга страна, пандемията засилва възприемането на нови технологии, което води до намаляване на разходите. Според WEF в момента около една трета от всички работни задачи се извършват от машини, като до 2025 този процент ще достигне 50%.

Милиони хора ще трябва да се сдобият с нови умения, за да се справят с промяната в баланса. Промяната може да причини период на турболентност и ще изисква значително повишаване на квалификацията на служителите и придобиване на нови умения, смята Милен Ганев, съдружник в българската E-Card, която компания е в топ 50 на Европа по разработване на софтуер.

Според него ще бъде необходимо да се направят огромни инвестиции в хората, работните места и позициите. Освен това да бъдат въведени нови закони и регулации, които да гарантират защитата на служителите и да подпомогнат по-лесното приемане на тази промяна. Някои хора се страхуват от автоматизацията, машинното обучение и изкуствения интелект, тъй като се притесняват, че те ще заменят хората, обясни Милен Ганев.

Други обаче приемат новите технологии, вярвайки, че те ще намалят скучните и повтарящи се ежедневни задачи, давайки възможност на служителите да добавят повече стойност.

Сподели:
свързани новини
Компанията на Бил Гейтс сменя журналистите с роботи Компанията на Бил Гейтс сменя журналистите с роботи
„Майкрософт“ ще смени десетки журналисти от...
на 31.05.2020
"Майкрософт“ се издъни в опита да смени журналистите с роботи "Майкрософт“ се издъни в опита да смени журналистите с роботи
Решението на „Майкрософт“ да смени...
на 09.06.2020
Делфини роботи може да сменят истинските в аквапаркове Делфини роботи може да сменят истинските в аквапаркове
Делфини роботи може да заместят истинските в аквариуми и...
на 15.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19076
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x