До 75 лв. стипендия за успех в 7 елитни пловдивски училища

Образование

До 75 лв. стипендия за успех в 7 елитни пловдивски училища

3334
на 18.04.2021
До 75 лв. стипендия за успех в 7 елитни пловдивски училища
Автор:   ПИК

Високи постижения на държавните зрелостни изпити на випуските 5 години назад издействаха по-високи стипендии на настоящите възпитаници на 7 учебни заведения в Пловдивска област.

препоръчано

Миналата седмица Министерският съвет гласува 2 447 415 лв. за допълнително стимулиране на най-добре представящите се учебни заведения. Вече е ясен и списъкът със 73 училища от 33 общини, между които ще бъдат разпределени средствата за допълнително стимулиране.

Размерът на стипендиите за успех зависи от това в коя от седемте групи попада съответното школо и варира от 25 до 80 лв. на човек, предава "Марица".

От пловдивските училища в четвърта група са ЕГ “Иван Вазов“ и ЕГ “Пловдив“, за които се полагат по 75 лв. на ученик. Резултатите на Математическата, Хуманитарната, Търговската и карловското СУ “Васил Левски“ ги поставят в трета група, за която разчетът е по 55 лв. на дете. А на Френската се полагат по 25 лева на възпитаник, колкото е целевата стипендия на училищата от първа група.

Най-голям размер на допълнителното стимулиране ще вземат учениците от Софийската математическа гимназия - по 80 лв. на ученик.

На държавните зрелостни изпити миналата година най-добре в Пловдивска област се представиха дванайсетокласниците от ЕГ “Пловдив“. Високите им резултати поставиха Английската в топ 10 на националните първенци, като класацията водеше Немската езикова гимназия.

266 абитуриенти от ЕГ “Пловдив“ постигнаха среден успех за школото 5.43. Пълните шестици бяха 35, като нямаше нито един клас без 6.00, а най-много бяха в 12. В - 7. Четирима абитуриенти на Английската бяха с пълно 6 и на двете задължителни матури.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това