Вход
София
Времето в София 1 o C

Драгомир Стойнев разкри пред ПИК: Плевнелиев е адвокат на ВЕИ-тата!

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 8
Заразени: 338

Драгомир Стойнев разкри пред ПИК: Плевнелиев е адвокат на ВЕИ-тата!

Моята задача е енергетиката да бъде държавна
на 09.04.2015
4710
20
Драгомир Стойнев разкри пред ПИК: Плевнелиев е адвокат на ВЕИ-тата!
09.04.2015
20
4710

Драгомир Стойнев е на 38 г., зам.-председател на БСП и депутат от "БСП лява България". Той беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. Повод да го потърсим е шумно акламираното в сряда предоговаряне на цени от страна на правителството на Борисов с така наречените американски електроцентрали у нас.

Румен Овчаров: АЕЦ "Белене" няма да има, Стойнев не разбира от енергетика

Румен Овчаров: АЕЦ "Белене" няма да има, Стойнев не разбира от енергетика

"Министър Драгомир Стойнев не е специалист в ядрената...

на 15.12.2013

- Г-н Стойнев, появиха се различни тълкувания на сделката, която НЕК сключи с американските централи. Какъв е Вашият анализ на това предоговаряне? Добро ли е, достатъчно ли е?

- За съжаление сегашното правителство не продължи усилията на предишното правителство за намаление на цената на електроенергията, както за българските домакинства, така и за българския бизнес. Това предоговаряне по никакъв начин няма да намали сметките на българските домакинства. За съжаление ние имахме много по-амбициозни цели. Големият проблем е, че с този шумно рекламиран меморандум – той бе подписан в Министерски съвет в присъствието на премиера, на чуждестранните инвеститори, на американския посланик – де факто се затвориха преговорите за следващите години. Ние трудно можем да седнем отново на масата на преговорите.

- Какво все пак се постигна?

- Намали се единствено цената за разполагаемост – т.е. парите, които плащаме мощностите в двете централи да бъдат постоянно готови в случай на нужда да бъдат включени в енергийната ни система. В същото време доколкото знам правителството е увеличило часовете на тази разполагаемост. Т.е. ние уж получаваме нещо, но всъщност и даваме нещо – това за мен лично е недопустимо. Освен това този меморандум ще влезе в сила едва когато бъдат изплатени 700 млн. лева и разбира се бъде одобрен от банките-кредиторки. Кога ще стане това – аз лично се съмнявам, че това може да стане в този регулаторен период. Притеснен съм, защото по начало това е една стъпка в правилната посока, за съжаление обаче е крайно недостатъчна. Знаете, ние се борехме два блока от двете централи да бъдат извадени на свободния пазар, да бъде намалена цената на електроенергията с между 15 и 20 процента. Ние бяхме готови тези централи да продължат да работят в България с може би още 10-15 години, но наистина цената да бъде по-ниска. Иначе не се постига нищо.

- Значи не сте доволен?

- Правилна е стъпката, но недостатъчна. Ние очакваме много по-големи резултати от това – да има наистина евтина цена за българския бизнес и за домакинствата.

- Едно е да искаш, обаче е друго да можеш, нали? Има все пак договори.

- Жалко е, че се затвориха преговорите. В следващите пет години те няма да седнат на масата, т.е. бизнесът и домакинствата ще продължат да плащат тази скъпа енергия.

- Сега НЕК трябва да тегли заем. Възможно ли е да не може да се намери банка, която да иска да кредитира?

- Не, ако има държавна гаранция, нов заем може да се тегли. Но в същото време НЕК е инвеститорът в „Цанков камък“ и пътя, който е около „Цанков камък“. Тези два обекта са публична държавна собственост. Т.е. държавата или трябва да плати на НЕК приблизително 600 млн. лева, или да ги прехвърли към активите на НЕК. Ето как наистина може да бъде намерен един свеж ресурс, който да постъпи в НЕК, ако това се изпълни. Мисля, че ако правителството предприеме такова действие, то ще бъде подкрепено от нас, защото ние тръгнахме в тази посока, но за съжаление не ни стигна времето. Но това е един ресурс и тук няма заем, няма държавни гаранции. Все пак се тегли един голям заем от 16 млрд. евро, все още не знаем за какво е този заем. Тези пари действително могат да влязат в НЕК – ако държавата заплати на НЕК инвестицията. Ако държавата няма тази възможност, нека тази собственост бъде прехвърлена към НЕК.

- Има критики към министъра Теменужка Петкова – че не е от енергийния сектор, но тя като че ли е адекватна и се справя добре.

- Теменужка Петкова считам, че към този момент върши своята работа. В крайна сметка тя продължава политиката, която водеше предишното правителство – на Пламен Орешарски, което мен лично ме удовлетворява. Не е случайно, че законът за енергетиката бе подкрепен и от опозицията. За съжаление обаче на този етап не виждам мерки срещу възобновяемите енергийни източници. Считам, че и там трябва да помислим за ограничение на вече съществуващите ВЕИ-та, защото в крайна сметка цената, която ние плащаме за тази електроенергия, е прекалено висока. Предишният състав на Комисията за енергийно и водно регулиране мога да кажа, че не подкрепяше усилията на сегашното и на предишното правителство. Надявам се този състав да намери начин да се ограничава тази електроенергия, защото този бум бе наистина огромен през 2012 г. - приблизително един ядрен реактор бе вкаран в енергийната ни мрежа и ние не можем да купуваме тази енергия. Тя е прекалено скъпа и затова наистина трябва да се водят преговори и да се измисли най-правилното решение. Правителството на Пламен Орешарски наложи такса от 20% на ВЕИ-тата. За съжаление адвокатът на ВЕИ-тата г-н Плевнелиев сезира Конституционния съд, който отмени тази такса – нещо, което за нас е изцяло неприемливо.

- Това е нормално – трябва да уважите решението на Конституционния съд.

- Не, не мога да уважа неговото решение, защото това не е пазарен механизъм. Защото тук не се нарушават търговски договори. В крайна сметка ние изкупуваме една енергия независимо каква им е цената – това не са пазарни отношения. Тази година трябва да имаме и либерализиран пазар. Как може да имаме либерализиран пазар, когато имаш дългосрочен договор с някого и трябва да му изкупиш на точно фиксирана цена цялата произведена енергия на 100 процента? Къде е конкуренцията?

- Държавата е сключила този договор. Кой й е виновен на държавата?

- Не, вижте – когато имаш намерение да водиш политика, тогава наистина трябва да предприемаш и да имаш държавническо мислене, така че се взимат правилните решения, защото едно лошо взето решение не означава, че не може да бъде променено.

- Като си сключил договори, иди разваляй след това...

- Има си механизми, по които тази енергия наистина може да бъде ограничена.

- Признайте, че и вие имате вина, защото при вашето управление започна този процес с ВЕИ-тата!

- При кое наше управление?

- При Станишев.

- Не е така! Бумът на ВЕИ-тата е през 2012 г.

- Процесът и законодателството започнаха при вас.

- Но 2009 и 2010 г. ГЕРБ можеха да променят законодателството, ако говорим за държавническо мислене. Ако говорим да си уредим свои хора, тогава можеш и да не го променяш.

- Вие не признавате вина?

- Не, вижте тук въпросът не е кой е виновен. България е в това състояние, защото ние винаги прехвърляме вина. В крайна сметка, за да се оправим наистина, трябва да се обединим и да се мисли държавнически. И да се мисли не за следващите три години, колкото да се изкара един мандат, а за следващите 10-15 години. За съжаление, политиците на прехода живеят в конфронтацията. Те само така могат да съществуват – когато се обвиняват един друг. Моята мечта е новото поколение политици, което е – то наистина да обсъжда темите и да мисли преди всичко държавнически, отколкото тясно партийно.

- И да не обслужва бизнес кръгове.

- Никакви бизнес кръгове, говорим да се обслужва държавата. Защото аз винаги съм се противопоставял и моята задача винаги е била енергетиката да бъде държавна. Спомнете си фиаското с енергийния борд. Спомняте си – когато дойде правителството на Близнашки, министърът на икономиката и енергетиката съвместно с Екатерина Захариева направиха енергиен борд. Ходиха да го рекламират дори в Брюксел. Всички казваха как сега ще се измисли технологията, по която да работи енергетиката. И какво се случи? Пълен провал! Защо? Защото се намесиха именно тези корпоративни интереси, срещу които правителството на Пламен Орешарски водеше война. И синдикатите се усетиха – изтеглиха се от този енергиен борд и тази уж добре рекламирана инициатива спихна. Но какво показваме на Брюксел – че едва ли не всяко правителство като дойде – всичко започва от него. За моя радост в момента в енергетиката има политика, която е в правилния път, която продължава политиката на Пламен Орешарски. Желанието ми е министърката наистина да бъде по-твърда, по-амбициозна, да поставя по-големи цели. Да – те може да бъдат постигнати и по-трудно, може да се съгласуват политики и с опозицията, но ако тя наистина си поставя амбициозни цели, уверявам ви, че голяма част от тях ще бъде подкрепена от нас.

- Казахте, че енергетиката трябва да е държавна. Има ли път назад – ЕРП-тата примерно пак да се върнат в държавата, или примерно американските централи?

- Вижте, Комисията за енергийно и водно регулиране започна процедура по отнемане лицензите на трите енергоразпределителни дружества, защото де факто те не си плащаха сметката към НЕК. Едно от дружествата – ЕВН, е осъдено от Окръжния съд в Пловдив затова, че си е позволило да прихваща именно заради скъпата електроенергия. Нека не забравяме, че 2012 г. именно ЕВН събори модела. Така че тези дружества трябва да се научат да уважават българските институции и да уважават българските граждани. Видяхме, че тук те си позволяват да лъжат и народни представители.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31471
архив

Зет кара балдъзата с каручката към града. Минават покрай гората и тя почва да кърши пръсти. Той: - Оти се кахъриш? Тя: - Страх ме е, че ще ме опънеш тука у гората... Той: - П-р-р-р-р! Стооой! Я бех забравил!

 

няма нови новини
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
сега
2098
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРАЗНИК: Честваме един велик светец, несломим стълб на вярата Христова
x