Вход
София
Времето в София 7 o C

ДРАМАТА ЗА ФОЛКСВАГЕН ПРЕД РАЗВРЪЗКА. България изравни на Турция. Ключова сега е подновената ни оферта, поръчана от Борисов. Източници: За премиера това е национален приоритет!

ДРАМАТА ЗА ФОЛКСВАГЕН ПРЕД РАЗВРЪЗКА. България изравни на Турция. Ключова сега е подновената ни оферта, поръчана от Борисов. Източници: За премиера това е национален приоритет!

на 19.08.2019
158553
40
ДРАМАТА ЗА ФОЛКСВАГЕН ПРЕД РАЗВРЪЗКА. България изравни на Турция. Ключова сега е подновената ни оферта, поръчана от Борисов. Източници: За премиера това е национален приоритет!

Сериозни притеснения са настанали в Турция, след като Борисов и Плевнелиев поеха проекта Фолксваген на ръчно управление.

Близки до турската власт медийни издания разпространиха в събота изявления на кметицата на община Айдън Йозлем Черчиоглу, която призовава президента Ердоган и партиите в парламента за национално обединение около привличането на завода на Фолксваген около Измир.

Притеснени кметове

Според Черчиоглу Турция трябва да продължи да се бори за инвестицията, която все още не е изгубена. Кметицата иска Анкара да направи още отстъпки на немския концерн и че е прекалено рано ако южната ни съседка се предаде под натиска на България. Според нея партията на Ердоган трябва да се бори до официалното обявяване на локация от надзорния съвет.

Черчиоглу отбелязва с притеснение подновените усилия на премиера Бойко Борисов и бившия президент Росен Плевнелиев. По думите на Председателя на инвестиционния офис към президентството, Арда Ермут инвестицията на Фолксваген няма да е само икономическа победа, но и символичен ход. Това потвърждава думите на Росен Плевнелиев, че Ердоган разглежда привличането на завода като политическа и икономическа индулгенция за управлението си и опровергава твърденията на Щефан Вайл, премиера-социалист на Долна Саксония, който държи златна акция в автомобилния концерн.

Според Вайл решението на Фолксваген е изцяло икономическо решение и дори би подкрепило инакомислещите и демократични хора в Турция.

БИТКАТА ЗА "ФОЛКСВАГЕН": Бойко Борисов взима нещата в свои ръце

БИТКАТА ЗА "ФОЛКСВАГЕН": Бойко Борисов взима нещата в свои ръце

Мега-инвестицията на "Фолксваген" още не е загубена, а...

на 13.08.2019

Контра-атаката на Черчиоглу е подкрепена и от други кметове в региона като Фуат Йондеш. Според него този район в Анадола е най-подходящата географска, стратегическа и логистична локация за завода на Фолксваген и затова в никакъв случай Турция не трябва да губи проекта и той да отиде в България. Йондеш е готов да подари на Фолксваген безплатен терен в общината и да мобилизира хиляди работници за завода. Кметът подчертава близостта на локациите в общината и особено Ортаклър до ключовите летища Милъш и Аднан, големите пристанище и транспортни артерии, както и плановете за развитие на ЖП инфраструктура.

Нови обещания от Ердоган и стратегическите грешки в Турция

По информация на ПИК президентът Ердоган е провел срещи с председателя на занаятчийската камара на такситата в Турция, на която е обещал, ако Фолксваген направят завода си в Турция, немският концерн да разработи специален модел за турските таксита. Тази информация обаче не се е приела добре от аутомотив лобито в Турция, което, наскоро обединено в стратегичекси клъстър, се готви да произведе първия турски електромобил и да го продаде на турските такси компании. Чуждестранни анализатори дори посочват това като поредно доказателство за липсата на свободна инициатива на турския бизнес, който се управлява еднолично от Ердоган.

Подобни планове вероятно ще бъдат отхвърлени от Фолксваген, за които стандартизацията на производството е един от основните приоритети в момента. Влагането на пари в проектирането на специален модел за турско такси надали ще бъдат оправдани финансово, а и ще затвърдят създаващите се съмнения в немското общество и медии, че сделката за завода в Турция е напълно политическа.

Както първа ПИК разкри, изборът на региона около Измир ще става все по-непривлекателен, колкото повече наближава датата на крайното решение. Не само че оперативните разходи за завода в България са по-ниски, но и логистиката на 700 000 автомобила от Измир до Германия е кошмарно предизвикателство.

Турските медии и експерти промотират транспорта на произведените автомобили през Средиземно море до Тревисо, за да се избегнат тапите около Истанбул и големите рискове за забавяне при преминаване през българо-турската граница. Ако Фолксваген избере локацията Измир и морска логистика, изчисленията на експерти по поръчка на агенция ПИК показват, че производствената цена на един автомобил в Турция ще бъде около 900 евро по-висока от тази в България. Имайки предвид плановете през първите 5 години този завод да произвежда автомобили Шкода, това означава по-нисък марж на печалбата на автомобил от около 8%.

Наземният транспорт през Истанбул и България пък отваря рискове за закъснения и хаос във веригата на доставките и продажбите на немския концерн. Отново по наши изчисления едно закъснение от 48 часа би нанесло финансови щети на Фолксваген за поне 10 милиона евро.

Всичко зависи от подобрената българска оферта

Предимството на Турция между януари и юни изглежда се стопява. Общественото недоволство в Германия от директна подкрепа за автократичния режим на Ердоган и изоставянето на Балканите като традиционен съюзник на Берлин, нарастващите притеснения около логистиката от Анадола до Германия в надзорния съвет на Фолксваген и личния ангажимент на Борисов и Плевнелиев за проекта отново изравниха шансовете между двете държави-финалистки.

Според източниците на ПИК изходът на окончателното решение в края на октомври или началото на ноември вероятно ще се очертае още в средата на септември и всичко зависи от подобрената българска оферта. В няколко интервюта Росен Плевнелиев съобщи, че подобрените предложения на България са готови като концепция и предстои да бъдат изпратени на немския концерн.

„Бойко Борисов е възложил на Плевнелиев и Караниколов лично да разпишат офертата и да я изпратят на Фолксваген. За премиера това вече е национален приоритет“, коментираха висши кадри на ГЕРБ пред медията ни.

Сподели:
Напиши коментар »
(40)
2
ИЛИ КРЕПИ МИНДЖАТА НА БУРГАСКАТА.
3
Обичам да чета наЧИШкани простотии! "След като Борисов и Плевнелиев поеха проекта..." е първата олигофрения, която предизвиква счупена глава, следствие на блъскането и от смях в стената... "България изравни на Турция" е гвоздеят в същата счупена глава,за да е сигурно прекъсването на каквато и да е мисловна дейност! А ако не само я изравним, а и задминем Турция, направо ще дойде "Мерцедес", нали, дебилчета?
4
..............БОРИСОФ И......И......И......ПЛЕФЕНЛИЕФ ПОЕЛИ......НА РЪЧНА ПРОЕКТА !...........ПИКЕЗ ПО ГУУЛЕМА ПУДКА УТ ВАС Е САМУ ЦЕЦКО !................БОРИСОФ И......И......И......ПЛЕФЕНЛИЕФ ПОЕЛИ......НА РЪЧНА ПРОЕКТА !.........БАФФ МАААААААА !..............БОРИСОФ И......И......И......ПЛЕФЕНЛИЕФ ПОЕЛИ......НА РЪЧНА ПРОЕКТА !.........АВЕ ФОЛЦИВАГИН НЕ Е ВИЦ БЕ !................БОРИСОФ И......И......И......ПЛЕФЕНЛИЕФ ПОЕЛИ........НА РЪЧНА ПРОЕКТА !.........ХА !......НАЧИ ГУБИТЕ ВЕНАА !......
5
...............БАО И ПЕЕРАЗА УДАРИА РЪЧНА НА ФОЛЦЕТО !.....
6
Докъде се докарахме - един автомобилен завод да бъде национален приоритет!!! Не мога да си представя по-голямо падение за един народ, който само преди тридесетина години имаше развито селско стопанство, енергийна промишленост, произвеждаше и изнасяше мотокари, автобуси, кораби... Стигнахме дъното вече, време е да се оттласкаме от него и да си вземем живота и държавата в ръцете.
7
ОТ КОГА БОРИСОВ ЗАПОЧНА ДА МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА ? НА ВСЕКИ Е ЯСНО, ЧЕ ЕДИНСТВЕНО МИСЛИ КАК ПО-ДЪЛГО ДА СЕ ЗАДЪРЖИ НА ВЛАСТ!!!
8
Откакто Плювналиев-Банов и крадеца на коли треторазрядната мутра Боко Тиквата поеха нещата в свои ръце ние сън не ни хваща,. Всеки ден обмисляме къде да построим нашият завод. Абе смях. Ама нали има дебили да вярват.
9
отговор на коментар
.. и самолети даже произвеждахме. Гордостта на нашате тежка индустрия беше металургичния комбинат Кремиковци. Сега на това свято място, Борисов иска да се построи завод за автомобили. Какво падение!
10
Бойко, и с ФолЦвагените, и с американските таралясници - все си пътник наесен !!!
11
от БСП и Дай България газ пикаят,те не могат да бачкат,а само да плюят,
12
За 10 г като премиер Борисов още не е разбрал, че национален приоритет е българският народ! Национален приоритет ни бяха магистралите, санирането, Европредседателството, F16, сега Фолксваген, утре нещо друго....десетки милиарди изтекоха през ръцете му и още толкова заеми за поколенията, а бълграската нация се затрива и народа мре като мухи от мизерия, болести и нехайство на управляващите
13
Бокича не разбра, че никой няма да инвестира в мутренска държава, с липса на правосъдие и лобистки закони. Те големите инвеститори се изнесоха, той чака нови
14
Грипен Ветото е прокси на КГБ и прави всичко възможно в България да не става по-добре!Нееднократно проведе активни мероприятия против тази инвестиция,той бил се договарял с Германия!Някой му е обещал да го направи цар,ако БСП се върне на власт за да ни ограби,по примера на БСП-Виденов и БСП-Луканов,да завърши започнатото от БСП-Орешарски и да фалира всички банки и България!Това е единствения способ да ни анексира РФ!Голямо недоразумение си избраха анти-Бойковци,време е да бъде уволнен,защото само поразии създава към златните си фекалии!Голяма завист го гризе към Плевнелиев,дори за Деситата сравнението го подлудява и още пъпки му избиват на плешивата чутура!Две Десита,два различни свята!
15
СТИГА С ТОЗИ ЗАВОД ОТДАВНА ХОРАТА СИ ИЗБРАХА ТУРЦИЯ И СИ КАЗАХА ПО АРД
16
Според Тиквопитека националният приоритет е една фирма???!!! Ограничено и тесногръдо мислене и разкрачена международна позиция! Защо приоритетът не е няколко световни фирми, увеличение на заплатите, подобряване на здравеопазването, развитието на културата, изкуството, науката??? Колко може да се подобри една оферта и ЗАЩО ПЪРВОНАЧАЛНАТА Е БИЛА ЛОША? За да е подобрена, тя трябва да включва промяна на законодателството, гаранции за инвестициите и множество ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ПРОМЕНИ - нещо, което не е във възможностите и интелекта на сегашните ни управляващи крадци! Може би подобрението включва безплатен терен и безплатна работна ръка, иначе не виждам как ще дойдат?! Пълно унижение, заради просташките и неграмотни щения на нашите комунистически крадци, които вече близо 75 години кормят и лъжат територия и народ!
17
Квото каже Путин,другите са масовка ..хахаха..
18
Колкото и да се напъва оня пишман помак от село Плевня, завода ще е в Измир.То не че има значение дали е Измир или Филибе, така или иначе ще е в Турция.
19
Онези, които са загубили всичко, са в по-добра ситуация, отколкото много други, защото от този момент нататък нещата могат само да се подобряват.
20
Надайте се другари ...то само това ви остана ! Избирателите ще ви купят колело ама друг път !
21
За Тиквата има само една оферта-кога ще хвърли топа . И колкото по скоро- толкова по добре.
22
Разказ от една Тиква без гънки
23
Дано да дойдат в България...макар,че хич не ми се вярва....От 1989г до сега това трябваше да е 5-6та инвестиция от този мащаб в България. За съжаление обаче олигархичните и мафиотски кръгове проникнали дълбоко във всички сфери на живот в България, нямат интерес това да се случи.
24
От което черпим добро, от същото може да черпим и зло, а и начин да избегнем злото. Така например дълбоката вода е полезна в много отношения, но е и вредна – може да се удавиш в нея. Ала това може да се избегне – научи се да плуваш.
25
за най голямото ни “богатство“,небългарите душмани,тук в сайта и пръснатите в цялото ни отечество като метастази на злокачествен тумор?! Ми нали ще измрът от злоба ,бяс и омраза??!!Как тъй Борисов е някой,как тъй Плевналиев е някой?!Те си мислят,че като кичат епитетите на ръководителите на държавата ни и като са се разюздили до самозабрава и тяхната “истина“ е меродавната!!От една страна всички 85%та имбецили ривети,че сте бедни,че нямате работа,а когато хората се мъчат да ви докарат залъкът до устата,плюете,хапете ръката дето ви гали и викате по време на мача за чуждия отбор?!!
26
Пътникът си ти и останалите лиляво кармазени тролове,маймуняци!!Пътувате към миналото ежесекундно,ежеминутно и ежедневно!!И колкото повече минава времето,толкова давате фира в ежедневието и в миналото!!Нещо като от лош сън ,спомен няма!!
27
Чудя се, кои импексови БСПдирасти са по гнусни, тия около Пинокио, Рада и Гнома ли, или тия около бившата кучка Йо на СС Момата, Румен Пъпката и Импексовата курабия. Общото при тях е, че всичките тия комуняци, са го лапали на Сарайската Чалма и Мавъра!!
28
ББ да отговори в какви отношения е със семейството на Лазаров, който взема всички обществени поръчки за инсинератори и по документи изгаря в тях двойно полече животни, отколкото позволява капацитета на техниката му. Кой прилапа цели 40 милиона народна парица и колко от тях се върнаха обратно при ББ?
29
Получих 22738 долара през първия месец и 29584 долара миналия месец, просто работех онлайн от вкъщи. Аз съм редовен студент и работя само от 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използва този сайт. направете го сега...................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
30
Като се смееш си блъскай главата в чугунен радиатор, за да има полза боклук червен!
31
А ти мислиш ли, като дойдат тук немците ще им трябвят поне 500 човека за да наглеждат роботите.И от къде ще ги вземат, може би от Столипиново и Шекера.Или по добре тоя да вземат от Сливен дето уби 7 годишното дете, че е много способен.Или още по добре от тия дето са на по 70-80 години и дето навремето от заводите ги пратиха да продават вносен зеленчук по пазарите.Огледай се прителю и виж какво е останало в умиращата подопечна територия. Огледай се и виж комшиите, процъфтяваща авторитетна държава и икономика, 40% младо население, университет във всеки град, пътища като магистрали и грамадни портове и летища.Огромни съпътстващи произвадства и традиции в автостроенето и инфраструктура. Че тука няма дори един читав влак за да натовариш готовите коли. Няма читав транспорт за да пътуват работниците.Няма и връзки с магистралите към Европа за да пътуват автовозите.Е помисли дали ще дойдат тук.
32
Това е петият ми коментар по темата. Тук преобладаващите писачи са хора, които мразят България!
33
Номер 31,а ти виждал ли си филмчето за сглабянето на 10 цилиндровият двигател на най скъпия мерцедес в света,дето е АМГ Брабъм 65?!Сглабя го млад 25 годишен индиец,изкарал курсове в мерцедес!!Като го погледнеш на филмчето,жив столипински циганин,даже нашите са по бели??!!Ама момчето обучено и бачка като робот!!конвейерът му подава частите,на моменти налива строго определено количество масло в цилиндъра за да се плъзга буталото,направо останах с отворена уста!!И като го завърши,го пломбира и на две,три места на пломбите си сложи свой оторизиран от фирмата печат,че еди си кой Брамин Шива на еди си коя дата е сглобил моторът на този мерцедес!Фирмен печат за качество на фирмата мерцедес!!! Що мислиш,че един циганин от столипиново е по лош от един индийски циганин?!Дай боже да стане,ще видиш,че немците ще ги научат на ред и дисциплина,та ще се скършат да бачкат и пари да правят!!
34
Аз анадолски фолксваген няма да купувам. Пред него бих предпочел Дачия.
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
БСП....ИМА ПРЕСТЪПНОСТ,НЯМА БСП.....НЯМА ПРЕСТЪПНОСТ.ТОВА ВСЕКИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ГО ЗНАЕ.
37
600 СЛУЖИТЕЛИ НАЗНАЧИХА В АПИ ОТ МЕС.МАРТ СЪС ЗАПЛАТИ 1000-1300ЛВ. КАКВО РАБОТЯТ, КОГАТО ТОЛ СИСТЕМАТА ОЩЕ НЕ Е ПУСНАТА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ...….
38
Комунистическите простаци /до един от село/ беснеят до полуда в този форум срещу Бойко Борисов и Плевнелиев, без да ги интересуват ползите от избора на България от Фолксваген. И червените идиоти беснеят, защото присъствието на Фолксваген в България ни отдалечава още повече от крепостните им диваци и ни сближава още повече с цивилизована Европа. Само така Европейска България ще пребъде във вековете. българин
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Защо България фалира през 1990 г под управлението на БКП след като сме имали найвисоко развитие на индустрията и селското стопанство а самит Т Живков обяви че българският социализъм е едно недоносче Колкото до заводът Фолксваген това е проблем който германците са в положение на избиращи Но политиците винаги са се бъркали в икономиките и това не винаги е било за добро.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 14954
архив

Баща на студент казва на професора:
- Професоре, аз мисля, че синът ми няма да мине изпита утре.
Професорът:
- Аз се обзалагам на 500 лева, че ще го мине!

няма нови новини
Днес: 258
hot
най-четени новини в момента
сега
2567
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Банов отговаря на обвиненията на БСП за Ларгото: Това са инсинуации, плод на болни мозъци (ОБНОВЕНА)
x
Знаете ли всичко за котките? Персите печелили войни с тях, ето защо изпитват ужас да им режат ноктите
x