Вход
София
Времето в София 11 o C

Държавата трябва да осигури 40 млн. лв. за ремонт на фасадите на СУ

Държавата трябва да осигури 40 млн. лв. за ремонт на фасадите на СУ

на 25.09.2020
9661
0
Държавата трябва да осигури 40 млн. лв. за ремонт на фасадите на СУ
Автор: ПИК
25.09.2020
0
9661

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стопанисва 18 учебни сгради и 10 студентски общежития. Почти всички учебни сгради са недвижима културна ценност, повечето – недвижима културна ценност от национално значение. Общата разгърнатата площ на сградите, предоставени на управление на Софийския университет, е 305 680 кв. м. Годишният бюджет за капиталови разходи за ремонти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е по-малко от 1 милион лева годишно, което означава по-малко от 3 лева на квадратен метър. Тези средства са крайно недостатъчни за поддържане на сградния фонд. По наши изчисления само най-неотложните ремонти (покриви, фасади, инсталации) биха стрували около 40 милиона лева, съобщиха от университета.

Софийският университет пусна секция в сайта си за СOVID-19

Софийският университет пусна секция в сайта си за СOVID-19

Софийски университет "Св. Климент Охридски" пусна...

на 23.04.2020

През 2018 г. във връзка с 130-годишния си юбилей, Софийският университет получи допълнителни 9 милиона лева за капиталови разходи. Половината от тях бяха предназначени за ремонт на студентските общежития, останалите – за учебните сгради. Както се вижда, дори тези извънредни средства са пет пъти по-малко от посочените реални нужди от неотложни ремонти, поради което бяха използвани главно за ремонт на покривите, които бяха най-спешни, защото не бяха ремонтирани дълги години и това доведе до невъзможност да се използват цели последни етажи от сгради поради наличие на течове. Приоритетни бяха и ремонтните дейности с авариен характер – на учебни зали и на местата, които физически застрашават съхраняването на книги, техника, възпрепятстват нормалната работа и протичането на учебния процес.

Показаните снимки по БТВ са от двата вътрешни двора на сградата на Ректората, които не се използват, до тях няма достъп и никога не са се използвали. По тази причина лошото състояние на фасадите в неизползваните вътрешни дворове не застрашава живота и здравето на хората, така както един неремонтиран покрив например. Вътрешните дворове на Ректората обаче имат своята красота и висока архитектурна стойност, поради което лошото им състояние е повод за непрекъснати притеснения и е още една причина за постоянното търсене на допълнителни средства за ремонти.

Проблемът се задълбочава от остарялата парна инсталация в Ректората. На покрива има резервоар, който служи за компенсиране на нивото на водата в парната инсталация. Неговите тръби обаче са стари и ръждясали, поради което допускат течове. Опитваме се да осигурим средства за ремонта на инсталацията по проект, казаха от СУ.

Според нас проблемите на Софийския университет в това отношение са само част от проблема със сградите – публична държавна собственост. Когато те са предоставени за управление на някоя институция, държавата смята, че няма повече ангажимент към тяхното поддържане. Но ако става дума за институция на бюджетна издръжка, именно държавата трябва да осигури средствата за поддържане на сградите – публична държавна собственост, особено когато става дума за недвижима културна ценност, допълниха от университета.

Сподели:
свързани новини
Софийският университет "Св. Климент Охридски" се изкачи със 150 места в световна класация Софийският университет "Св. Климент Охридски" се изкачи със 150 места в световна класация
Софийският университет "Св. Климент Охридски" се изкачи...
на 10.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34787
архив

Срещнали се двама, разприказвали се, по едно време единият попитал: - А какво прави жена ти? После се сетил, че жената е починала и продължил непринудено: - Все в същото гробище ли си е?

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x