Дяволът е отворил бакалница в душата на Румен Радев

НАЙ-ВАЖНОТО

Дяволът е отворил бакалница в душата на Румен Радев

166421
на 28.11.2020
Дяволът е отворил бакалница в душата на Румен Радев

Перифразирайки Елин Пелин в "Гераците", се сетих за Радев: Да, дяволът е отворил бакалница в душата му и търгува с доброто и злото.

препоръчано

От алъшвериша душицата се е смалила, изпита е.

А малкото сърце побира повече зло, смята Юго.

Помислих си го, след като чух думите: "Българите не умират от ковид, а от управлението".

Какъв човек трябва да си, за да политизираш нещастието, да трупаш евтини дивиденти от трагедията, да залоупотребяваш в името на котерийните си електорални цели?

Спекулантите на смърт ме ужасяват повече и от физическото измерение на пандемията. Идеологическите проекции са по-страховити от биологичните. 

Алюзиите с литературната класика може би звучат тезисно, но сюблимират потреса от моралното лешоядство на държавния глава. 

Няма милост, умора, няма свян от Бога, няма смирение, няма го нормалният рефлекс да замълчиш пред смъртта, да сведеш глава, да потиснеш егото си и нагона да плюеш, експлоатирайки безобразно човешката трагедия.

Която коси целия свят. 

Вероятно в Германия германците измират заради Меркел, във Франция - заради Макрон, в Русия - заради Путин, в Щатите - заради Тръмп, в Англия - заради Джонсън. 

По обратната логика на Радев, разбира се, ако той беше глава на правителството, жертвите щяха да бъдат в пъти по-малко. Това перверзно иска да внуши: ето, оставихте Борисов на власт, почна морът. Аз да бях, ехеееей, живи щяхте да останете...Такава организация щеше да има по болниците, такава дисциплина, такива крути мерки, такава координация, такива спасителни схеми...

Всичко е мотивирано от сюрреалистичния персонален хейт към Борисов. Омраза, която заслепява сетивата. 

И как точно щеше да ни спаси? Като до последно се гавреше с "грипчето", с щама "Щипка", препускаше карантиниран из Естония, събираше военни на учения, насъскваше хората да протестират без маски? Като не си мръдна пръста да бъде с поне нещо съпричастен към битката с ковида? Като даже не изпрати скучаещата си съпруга за доброволка в някое спешно отделение, както направиха десетки лидери по света? Като веднъж не надмогна егото си да каже: "Съжалявам, скърбя за погубените животи, сега не е моментът да си мерим кой е по-велик, да се обединим в мъката, да се борим заедно, пък после пак да хващаме оръжията"?

Този български...хм, генерал, този паднал ангел, тази изгубена и изтъргувана душа, този кореспондент на Арман Бабикян на "Дондуков" 2 съвсем е изгубил себе си, но опитва да проектира личната си драма и комплекси в общонационалната участ. 

И му се получава - заради липсата на адекватна реакция спрямо отровителството му от страна на законно избраната власт. А и от страна на здравия разум на безнадеждно разделеното и по негова вина общество.

Но времето за разплата ще дойде. Катон е казал: бой се от гнева на търпеливите. 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това