Дядо Николай закичи Йордан Цонев с орден (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ

Дядо Николай закичи Йордан Цонев с орден (СНИМКИ)

36490
на 17.07.2017
Дядо Николай закичи Йордан Цонев с орден (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пловдивският митрополит Николай връчи днес ордена на Св. Апостол Ерм - I степен, на депутата от ДПС Йордан Цонев. Той е 23-ият носител на отличието, което се дава от Пловдивската митрополия. Владиката лично го предаде на Йордан Цонев след края на тържествената литургия  по повод храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина”.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

За него под тепетата пристигнаха частици от покрова и ризата на Св. Богородица, изпратени с благословията на руския патриарх Кирил, и копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Атон. Копието е лично дарение от Йордан Цонев. Преди да  дойде в Пловдив, то е било отнесено от двама духовници в Света гора и докоснато до светинята там, за да попие чудотворната й сила.

„През изминалата година, откакто предишния път отбелязахме този празник, епархията ни бе запазена от сътресения и бедствия, които в сегашните времена ежедневно се случват по широкия свят – обърна се владиката към вярващите. - Нашият народ, слава Богу, живее мирно и кротко и спокойно се отдава на ежедневните си трудове. Църквите ни са изпълнени с православни миряни - верен народ божи, което е най-голямата радост за всеки свещенослужител.” Владиката добави, че църквата е толкова силна, колкото е силна вярата на народа. От олтара, окичен с бели хризантеми под формата на ангелски крила, дядо Николай заяви, че в присъствието  на такива светини трябва да занемеем и да се смири всяка човешка суета. „Няма какво да говорим – Света Богородица е тук, сред нас, телом и духом. Каквото и да кажем, ще е дребно, жалко, нищожно”, рече владиката. И предложи на миряните да помълчат и всеки за себе си да отправи молитва към Божията майка и да й благодари за безкрайната милост, предава "Марица".

Като направи уговорката, че в такива моменти не е редно да се споменават имена на хора, пловдивският митрополит рече, че все пак  ще го стори, като обясни защо. Той разказа как по Гергьовден бил пратен от Светия синод да служи на храмовия празник на Зографския манастир в Света гора. Там на поклонение в същия момент били и народни представители, сред които и Йордан Цонев. Двамата се заговорили и владиката споменал за чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица. Без да има нещо конкретно предвид, споменал колко добре би било епархията да има нейно копие. Тогава Цонев помолил владиката да му окаже милостта той да осигури това копие, тъй като има и лична причина да го стори. „Никой на мое място не би могъл да откаже на такава молба, отправена на такова място”, каза владиката.  Помислил си, че няма нищо случайно, а също така че и, че ще бъде справедливо църквата  да покаже, че оценява този жест. „Не затова, че е подарил икона. Тя е скъпа, но няма значение колко струва. Въпросът не е в парите. Благодатта на Светия дух не се продава и не се измерва в пари. А заради това, че той и преди това беше показал, че е готов да помага на църквата с всички сили и средства по начин, по който малцина са готови да го направят”, направи уговорка владиката.

Той припомни, че  като председател на бюджетната комисия в 41 Народно събрание Йордан Цонев внесе законопроект, с който всички храмове бяха освободени от данък сгради и такса смет. Владиката спомена и за казуса с храма в пловдивския кв. „Изгрев”, който бе осъден от общината за 15 000 лева неплатена такса смет. Благодарение на Цонев станало възможно също  патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” да се сдобие с нотариален акт. „Редица представители на българската държавност отказваха да сторят това под претекст, че църквата трябва да плати данък сгради 4 млн. лева. 10 години се водеха разговори с министри, председатели на Народното събрание, премиери, президенти. И никой не пожела или не посмя да реши въпроса. Г-н Цонев каза, че ще опита и го направи”, рече митрополит Николай. Тогава църквата изказала само устна благодарност, а вчера дядо Николай счете момента за подходящ това да бъде поправено.  И връчи на народния представител ордена с името на закрилника на Пловдив - за неговите заслужи към делото на епархийската му църква и към БПЦ като цяло.

„Църковните отличия имат един много специфичен характер – характер, който свещениците много добре разбират, но светските хора – по-рядко. Може би защото в светските почести е много силен елементът на суетата. При църковните това не е така – обясни дядо Николай. - Първо, църковните отличия не са индулгенции. Православната църква не раздава и не продава индулгениции. Второ, получаването на такова отличие не означава, че човекът, който го получава, може да се отпусне спокойно и да се наслаждава на вече постигнатото. Казано е: Когото много е дадено, от него много и ще се иска”. Като предупреди това, митрополит Николай постави нова задача на Йордан Цонев – да намери законодателно решение, което ще опази българската земя в момент, когато ЕС отправя упреци, че режимът за продаването й на чужденци не е достатъчно либерален.

На свой ред Йордан Цонев благодари и разказа първата част на историята. Преди 3  г. при него отишла да моли помощ майка на онкоболно дете.  „Такива неутешими сълзи най-трудно се преглъщат. Обещах. Лекарите казаха, че нищо повече не могат да направят”, върна лентата Цонев. След като отправил молитви със съпругата си, той решил да отиде да се помоли в Света гора. Заминал с благословията на владиката. Цонев разказа, че детето оздравяло и днес е абитуриентка. Тогава с жена му решили да дарят копие на чудотворната икона от Атон.

На няколко пъти, макар и да не е прието в църква, миряните прекъсваха с аплодисменти обръщението на владиката и разказа на Йордан Цонев.

Копието на иконата на Св. Богородица Всецарица ще остане за постоянно в храма „Св. Марина”. А късчетата от покрова и ризата на Божията майка ще са изложени за поклонение до 19 юли, като на следващия ден, когато е Илинден, ще бъдат отнесени в село Хвойна.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с "Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК