Вход
София
Времето в София 11 o C

Дянков е шампион по лъжи!

Дянков е шампион по лъжи!

на 24.10.2012
1285
0
Дянков е шампион по лъжи!
24.10.2012
0
1285

Д-р Тренчев е основател и президент на Конфедерацията на труда „Подкрепа”.

Един от основателите на СДС.

Вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи

- Преди дни поискахте оставката на финансовия министър Симеон Дянков. За кой път го правите, д-р Тренчев?

- Може би 3-4 пъти. Но в лични разговори с премиера Бойко Борисов многократно съм му обръщал внимание, че финансовата политика, която Дянков води, трупа силни негативи върху цялото правителство. Както и върху ГЕРБ.

- Най-пресният ви аргумент?

- Прескочи Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който участват представители на правителството, на работодателите и синдикатите. По закон те заедно трябва да обсъждат важните проблеми, свързани с жизненото равнище, трудовите и осигурителните взаимоотношения.

- Но тристранният съвет няма право да взима решения!

- Вярно е, неговата дейност е препоръчителна. Но и Министерският съвет няма право да прескача тристранката. А какво се получи? На другия ден след заседанието є научаваме, че в кабинета са гледани законът за здравната каса – той е в пакет с държавния бюджет, както и предлаганото от Дянков облагане с данък на лихвите по депозитите. Това взриви обществото.

- Как ще определите подобно поведение?

- Абсолютна некоректност! Правителството постъпи така, защото знае, че ние сме против новия данък. Щом толкова искат да вземат пари от богатите, нека въведат един необлагаем минимум. А не да използват незнанието на хората и да ги заблуждават, че в чужбина било така.

- Примерно, че в Ирландия лихвите се облагат?

- Облагат се. Но не и спестявания до 18 000 евро на отделна личност и 36 000 евро на семейство. Това обаче не се казва.

- Ще съдите ли МС за нарушена процедура?

- Имаме абсолютното морално и юридическо право да го направим, защото законът не е спазен. Преди години качиха тока с 10%. Но пак не беше минала процедурата по съгласуване с тристранния съвет и съдът осъди царското правителство. По време на тройната коалиция и Емилия Масларова няколко пъти не се съобрази с тристранния съвет. Отново постигнахме осъдително решение. В случая с лихвите върху депозитите обаче основен архитект е Дянков.

- Като дългогодишен политик какви са впечатленията ви – имало ли е друг министър, толкова мразен от хората?

- За 23 години очите ми са видели какво ли не. Срещал съм министри, които пият до пълна самозабрава, не искам да цитирам имена. Познавам министър на земеделието, бивш адвокат, който е питал кога ще се окопава пшеницата.

- Коя беше тази светла личност?

- В началото на бурните демократични промени. Но наистина по бягство от проблемите и заобикалянето им Дянков е шампион. Нещо повече, заблуждава цялото правителство. Предлагайки примерно да се въведе данък върху лихвите по депозитите, той казва, че за това бил уведомил социалните партньори предния ден. Пълна лъжа.

- Срещат ли се изобщо честни хора в правителствата ни през последните години?

- Познавам ги всичките от 1989 г. до сега. Червената нишка, която ги обединява, без да конкретизирам от кой цвят са самите те, е мотивацията на политиците. Най-често тя е: сега ни е паднало да си оправим живота, по възможност и на нашите правнуци. Разполагаме с 4 години, така че да побързаме.

- Познавате ли наши политици, които не са отмъкнали нито един лев?

- Да, двама. Проф. Никола Василев, бивш министър на здравеопазването. Изключително почтен човек. И проф. Николай Василев, бивш министър на образованието.

- Защо управляващите бягат от диалог със синдикатите?

- Защото сме на различно мнение, което не им е удобно. А при нашите политици винаги има корист. Единият иска да седне на мястото на другия, който е на власт. Просто тези хора са дълбоко нечестни. А синдикатите не можем да не сме критични. Когато виждаме, че те пречат на развитието на обществото и работят в ущърб на интересите му.

- Какво е отношението на “Подкрепа” към АЕЦ “Белене”?

- Нямаме отношение. При нас мнението се формира от долу нагоре и трябва да разполагаме задължително със становището на нашите две федерации в енергетиката. Но наблюдаваме процеса, защото той е показателен за хиляди проблеми на обществото ни. И се надяваме в този дебат да излязат наяве много скрити неща.

- Имате предвид - от новосформираната комисия на Яне Янев?

- ...Колкото и да се прикрива истината, тя един ден излиза на бял свят.

- Наближава тежка зима, а обеднелият ни народ е отчаян. Ще има ли недоволства?

- Социално напрежение вече има. Във ВМЗ “Сопот” съществува реална опасност процедурата по приватизацията да зацикли, защото НАП е блокирала сметките на предприятието. Без да си дава сметка, че така не може да се плаща на работниците.

- Лекарите от кръвните центрове в страната също щели да стачкуват?

- В Стара Загора и Варна те направо ще подадат колективни оставки. Заради намалените заплати, откакто влязоха в сила някои поредни приумици на г-н Дянков. Той им отне т.нар. дълготрайно материално стимулиране. Опасно ще бъде, ако някоя голяма система, като пенсионната, се издъни. Тогава ще скочат много хора.

- Е, нали догодина ще качат пенсиите с 9,2%!

- Аплодираме всяко повишение. Въпросът обаче е с колко и до какво води то? Не мога да се съглася, че инфлацията през всичките години, през които пенсиите бяха замразени, е толкова ниска, колкото се изкарва. И едва ли не, че с повишението им, което е крайно недостатъчно, я компенсираме. Дори оставало и нещо отгоре. Истината е, че българският пенсионер едва свързва двата края. Стига сме се крили зад разни методики за изчисляване на инфлацията, които включват пиана и разни луксове.

- Докога българският народ ще търпи да бъде лъган от всички посоки?

- Много пъти съм си задавал този въпрос. Българинът счита, че сам може да оцелее, а не с общите усилия на хората на неговото дередже. Накрая плащаме сметката. И още - българинът е странно съчетание между високо самочувствие и комплекс за малоценност. Всеки си мисли, че може да е министър или министър-председател.

- Какво лошо има в това, д-р Тренчев?

- Лошото е, че който и да се издигне и каже нещо, другите са против. Мислят, че знаят и могат повече, но нищо не могат. Пият ракия и гледат телевизия. И псуват всичко, което се мотае по екрана. Невероятна трагедия. Какви каузи имаме ние? Никакви! Ами вижте здравеопазването – там изобщо не се знае какво става и накъде върви. Всеки работи нещо на парче и оцелява поединично.

- Може би е виновна погрешната ни ценностна система?

- Ние нямаме такава. Защото ако ценностната ни система е да висиш в баровете, да караш “Мерцедес” S класа или да влачиш някоя руса или черна Златка, напомпана със силикон, здраве му кажи. Не може 70% от мениджърите ни да са със средно и под средно образование и да искаме тези хора да развиват просперираща икономика. Те само ядат и пият, и се изпотрепват по кръчмите. С такива примитиви докъде ще стигнем?

- Кажете вие докъде?

- Най-кадърните напуснаха страната. Нещата в България са ужасни. А замитаме под килима проблемите. Бъдещето на нацията и държавата ни е под въпрос. Знам, че е силно казано, но е така. Ясни са ми политиците. Те имат един хоризонт от 4 години. Но обикновените граждани нямат такъв хоризонт. За много хора той е утре - с какво ще се нахранят. Силни сме да недоволстваме, но сме трапезни революционери. След 2 ракии на масата рипаме и все ще правим революция.

- А като изтрезнеем?

- Тогава се свиваме и толкова... Ако искаме да лекуваме една болест обаче, а държавата ни е болна, първо трябва да поставим вярната диагноза. И тогава да предпишем вярната терапия. Иначе само ще си приказваме... И ще търсим оправдание в международното положение.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Вярно ли е, че за венчавката си похарчил половината зестра?
- Вярно е. Другата половина запазих за развода.

няма нови новини
Днес: 155
hot
най-четени новини в момента
сега
2950
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Пожар до Централна гара, стеле се гъст черен дим (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Днес е 10-ият слънчев ден: Отдайте се на медитация и се освободете от страховете, сънищата са пророчески
x