Д-р Донка Байкова с важна новина за храненето - колко месо да хапваме, кога да минем на постни манджи и защо са важни ядките
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Два пъти седмично трябва да се ядат само постни храни. Можем да изберем кои дни да изберем за детоксикацията, като експертите препоръчват това да е преди и след уикенда, например петък и понеделник. Това обясни проф. д-р Донка Байкова. През останалото време може да ядете месо, но все пак е добре да е в по-малки количества. Постен гювеч и зеленчуковата борш супа са препоръчителни храни.
По думите на Байкова организмът сам си показва от какво има нужда. Тя обаче направи уточнението, че вече не е модерно да се правят диети, както и окончателно да се отказваш от месото. "Апетитът определя потребностите", коментира проф. Байкова пред България он еър. Добре е да приемаме и противовирусни храни като ядки, бобови, риба и зеленолистни. Трябва да заложим и на българските подправки копър и магданоз. Донка Байкова коментира и дали трябва да се откажем от белия хляб.
Тя обясни, че пълнозърнестият е по-полезен, но е важно хората, които имат стомашни проблеми, да избягват неговата консумация, защото дразни лигавицата. Накрая експертът заръча: Да ядем съгласно биологичния ни часовник, а не според емоционалния. Тя има предвид да не тичаме до хладилника, когато сме разстроени или напрегнати.