Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

Здраве

Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

37606
на 21.11.2019
Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Не системата, а болестта уби Алекс, каза пред Би Ти Ви отстранената след смъртта на 3-годишното дете Александър д-р Елена Георгиева. "Г-н Борисов търси възмездие, но ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост", заяви още тя.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Лекарката изрази най-дълбоки съболезнования към скръбта и мъката на родителите, като подчерта, че неведнъж за 36-годишния и стаж се е налагало да обяснява на родителите подобни трагедии, още повече че самата тя имала три деца и двама внуци и педиатрията за нея не била само професия, а призвание.

Версията на Георгиева е, че хеморагичната пневмония на Алекс се е развила скоротечно, като е довела до необратимо увреждане на дихателните пътища, на белите дробове, на съдовете и до кръвозагуба. Въпреки че детето незабавно е било интубирано, нищо не е било възможно да се направи.

Самата Георгиева се срещнала с Алекс половин час след приемането му в кабинет на болницата, който не е спешен и затова постъпването му е станало по определен ред. Самата Георгиева, първоначално, не съобразила, че Алекс има нужда от болничното легло, а родителите не желаели детето да бъде прехвърлено в друго лечебно заведение. Първоначално не е имало нужда от интензивно лечение - в момента на постъпването.

Когато обаче състоянието станало рисково, детето било стабилизирано от анестезиолозите и с реанимобил прехвърлено в "Пирогов".

"Но има заболявания, които не могат да бъдат овладени", подчерта д-р Георгиева. Тя подчерта, че петима лекари са се занимавали с обгрижването на Алекс, но само тя е нарочена и и се приписва вина. Самаат тя още преди една година била сред лекарите, които артикулирали, че ако правителството не осигури средства за национална детска болница, лекарите скоро ще облекат черните престилки.

Още предния ден детето е било прегледано от джипи, после от друг лекар, чак тогава се е стигнало до хоспитализацията. Според Георгиева хората не можели да поемат обективно фактите, довели до фаталния край. "Системата не даде време на родителите да осмислят трагедията си. С моята снимка и в превръщането ми в новина разбрах колко много родители и колеги ме уважават и обичат и застават зад мен. Това ми дава сила", каза Георгиева.

"Но системата използва болката на родителите и ги превърна в наказателна палка, преди да е приключило медицинското разследване и одит. Трима ръкододители на болници бяха освободени като резултат от това. Дадено ми беше да разбера, ча в този момент е по-добре и аз да не съм в болницата  и затова излязох в неплатен отпуск. Затова в България има все по-малко педиатри", каза убедено Георгиева. 

Лекарката преповтори, че Алекс е приет с ларинготрахит и състоянието му се е развило изключително бързо, но е направено всичко необходимо като медикаментозна терапия и обгрижване. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК