Д-р Кателиева с мрачна прогноза пред ПИК: Този вирус е много жесток - за първи път виждаме хора, които се борят за всяка глътка въздух! С бясна скорост вървим към пълен локдаун на държавата

Здраве

Д-р Кателиева с мрачна прогноза пред ПИК: Този вирус е много жесток - за първи път виждаме хора, които се борят за всяка глътка въздух! С бясна скорост вървим към пълен локдаун на държавата

87345
на 03.11.2020
Д-р Кателиева с мрачна прогноза пред ПИК: Този вирус е много жесток - за първи път виждаме хора, които се борят за всяка глътка въздух! С бясна скорост вървим към пълен локдаун на държавата
Автор:   Илиян Радков

Председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева коментира пред ПИК ситуацията с разпространението на коронавируса в България, което е много тревожно. Тя засегна темата с целия процес на диагностициране на заразените с COVID-19.  

препоръчано

 - Д-р Кателиева, според вас изненадващ ли е силният удар на втората вълна на коронавируса в България?

- Не, не е. За тази вълна ни подготвят вече в продължение на няколко месеца – и НОЩ и Министерството на здравеопазването. 

Психически сме подготвени, но аз не мисля, че това, което се случва в момента е правилният вариант. По принцип в повечето държави, които минаха през първата вълна с цялата и тежест, случващото се в момента в България, си взеха уроците и за втората вълна се подготвиха навреме – затегнаха мерките. Първото нещо е, за да спреш една зараза, която е трудно контролируема, защото е от нов вирус, трябва да затегнеш противоепидемичните мерки.

За съжаление при нас резултатът като цяло е, че хората си мислят, че този вирус е измислен и само тези, които са се докоснали до него чрез заразяване или чрез контакт с близък, който е бил заразен, вярват, че съществува коронавирус. Съществува – повярвайте ми!

- Защо хората не вярват, според вас?

- Не вярват точно заради това, защото мерките ту се затягат, ту се разхлабват. Освен това има сериозна атака от социалните мрежи и от някои медии, че този вирус е някаква конспиративна теория. А истината е от тези, които работим на първата линия и го виждаме с очите си е, че този вирус наистина е жесток. Много по жесток от Грип А и В, много по жесток от всички други бактерии, които сме срещали.

Ние за първи път виждаме хора, които се борят за всяка глътка въздух. За съжаление колкото повече нараства броя на заразените, толкова повече ще нараства и броя на тези, които ще стигат до болница, защото при всяка една нова епидемия около 1/5 от хората достигат до среднотежка и тежка форма. За съжаление в момента ние поемаме една вълна, за която се оказваме тотално неподготвени. Според мен е сгрешен първо модела, по който посрещаме тази вълна и второ – хората не ни вярват.

В момента моделът е следния – ако вие имате грипоподобен симптом се обаждане на личния си лекар, той ви казва какво да правите според него, без да ви е прегледал, което означава, че вие си оставате самодиагностициран, т.е разчита се на вашите субективни усещания, които понякога, твърдя го като лекар с 25-годишен стаж, много се различава от реално установеното при анамнезата и при прегледа.

Практически вие се самодиагностицирате, лекарят ви назначава някакво лечение въз основа на вашата диагностика, което на практика е самолечение. Тъй като вие ставате Ковид пациент, едва когато ви излезе положителният писиар, вие или се самоизолирате, или продължавате да се движите в обществото като всеки един друг. Според съвременните определения вие сте вероятен ковид пациент. По това време на годината циркулират огромно количество вируси, някои от които са грип  А и Б.

Но вие се оказвате вероятен пациент от Ковид -19. Какво се случва с вас? Личният лекар не може, няма инструмент, с който да ви прати на ПСР и ви казва да не ходите в кабинета му, докато не си направите писиар тест. Вие отивате и тръгвате да обикаляте 1, 2, 3 частни лаборатории, където си правите ПСР, но докато чакате да ви излезе резултата вие сте тревожен и притеснен, слушате какво се разказва за тези пациенти и тръгвате да търсите къде да си направите снимка.

Притеснявате се, че това лечение, което провеждате не е правилно, защото вие нямате диагноза. Това се случва в рамките на 3 до 5 дни, докато си намерите лаборатория и ви излезе диагнозата. Налага се да обикаляте няколко болници. Практически дори да не сте болен от Ковид-19 в началото, накрая на тази обиколка вие наистина се разболявате. Защото вие чакате пред една частна лаборатория с хора, които наистина са със симптоми на Ковид -19 и имат вируса, или пък пред болница, в която има всякакви пациенти – заразени и незаразен, а прекарвате часове там, за да си направите снимка например. Тук нещо се пропуква.

- Каква „рецепта“ бихте предложили вие, за да се промени тази ситуация?

- Аз съм един редови лекар и не мога да предложа решение, но просто, тъй като съм се запознала с опита на колегите си в Европа и Америка, при тях проблемът е решен. Ето как – обаждате се на лекаря си с грипоподобни симптоми, а той ви казва къде в най-близката болница има център за диагностика. Той представлява един фургон или палатка, в която един лекар и сестра взимат бърз тест, който е антигенен или съответно за антитела, както прецени лекарят. Той ви преглежда и разпитва преди това, след което преценява доколко е вероятно вие да сте болен от Ковид -19, да сте уплашен или да сте болен от някакъв друг вид грип.

Може да нямате инфекциозно заболяване, а да речем инфаркт и ви насочва къде трябва да отидете. Ако бързият тест е отрицател той ще насочи пациента към лечебно заведение за съответното друго заболяване, където ще се влезе по чист коридор. Там ще се занимават с проблема на пациента и ще го решат навреме, а не след 3-4 дена, когато излезе ПСР-а.

Ако тестът е положителен, пациентът практически не е Ковид пациент, което е така в цял свят, не само у нас, колегата ще прецени по жизнените показатели и анамнезата дали трябва да се влезе в болница или да отиде вкъщи, докато излезе ПСР теста. Няма да ходите по други лаборатии, а някой ще вземе теста и след  ден ще бъде получен резултата от него – може на имейла или по телефона ще се получи уведомлението. 

Тогава вече личният лекар има основания за издаване на болничен и да наблюдава пациента, ако е лек случай. Ако се чувствате недобре, докато чакате теста, от този медицински център ще бъдете насочен към буферната зона. Там се лежи 24 часа, докато стане ясен резултата от теста. А през това време се преценява как трябва да се процедира. Когато вече се изясни дали пациентът е с инфекция, се отива в Ковид  отделение. По този начин ще се намали безсмисленото пътуване на линейки напред-назад. Ще се намали натиска върху личните лекари, които трябва да лекуват и всички останали, които не са с коронавирус – да извършват детска и женска консултация, да изписват лекарства на хронично болните. Не считам, че е редно да стоят такива пациенти пред личните лекари.

- Здравният министър предложи да бъдат сложени фургони пред болниците, ще помогне ли това?

- Аз говоря това още от няколко месеца, когато се появиха първите предтриажни зони пред болниците в Италия, Испания, Гърция и цяла Европа. Просто не е редно тези хора да обикалят ДКЦ-ата и да се смесват заразени и незаразени. Всичко, за което говоря обаче трябва да става и с натоварване на повече болници, а не само на 3-4 лечебни заведения в града.

- Доколкото ви разбирам нововъведението ще подобри нещата …

- Предтриажните зони и фургоните е нещо, което трябваше да бъде разработено и подготвено още през летния сезон, когато имаше сравнително малка заболеваемост. Но може би тогава управляващите са разчитали, че може би ще ни се размине.

- Вие сте председател на Асоциацията на лекарите от Спешна помощ. Каква е ситуацията в спешните отделения, които се задъхват?

- Страшното в спешните отделения е, тъй като липсват предтриажната зона, която е налице в единични болници в страната. Според мен го има само в „Пирогов“, ВМА и „Александровска болница“ и може би в Окръжна болница. В другите болници, доколкото знам всичко минава през спешните кабинети, но там няма само хора, които са заразени, но и незаразени. Да, ние мерим температура, снемаме анамнеза, но ако ни излъжат и не кажат, че от 3-4 дни този човек е бил отпаднал, спрял е да се храни и т.н.

Ако ни спестят това, го вкарваме в общия поток и той застава до пациента с инфаркта, докато излезе бързия тест, след което ги разделяме. Но вече има контакт между двамата, макар и от едно разстояние от 1,5 м, отговарящо на изискванията. Този човек отива в изолатора и в последствие решаваме какво правим с него. Оттам- нататък вече идва кошмара.

Ако съответната болница няма разкрито Ковид отделение или то е препълнено, трябва да се извика екип на „Бърза помощ“ и този човек да се насочи към друго лечебно заведение. Почва едно голямо обикаляне по болници. Този пациент с двустранна пневмония и бърз тест за Ковид-19, но без ПСР не може да му се намери болница, защото практически той не е болен от Ковид доказано, за да бъде вкаран в Ковид зоната, а буферните зони в няколкото софийски болници са запълнени. Така става един порочен кръг, в който хора диагностицирани със „Спешно отделение“, натоварват „Спешна помощ“ допълнително и тя обикаля болници, докато му намери легло или го върне обратно вкъщи.

Същото става и с пациенти, които ги викат в дома. Отива се там, вижда се един пациент, който е с дихателна недостатъчност, но няма ПСР тест. Добре е, че „Бърза помощ“ вече имат бързи тестове. Но след това въпросният човек не може да бъде заведен в никоя болница, защото той няма ПСР тест и не може да попадне в Ковид отделение, буферните зони са заети, не може да бъде заведен и в нормално отделение за лечение на пневмония, защото ако това е Ковид пневновия, ще разболее и останалите. Изпадаме в един ступик. И всичко това става на фона на едно масово заразяване на спешни медици, защото невинаги на адрес се отива в пълно защитно облекло, защото се подава адреса като сърцебиене като задух. Свръхнатоварени са спешните отделения, в които ние не успяваме да дезинфекцираме след всеки пациент, за да може да посрещнем следващите.

- Искате да кажете, че този модел предразполага и към заразяване на лекарите…

- Този модел към момента предразполага към разпространение на заразата не само сред заразени и незаразени, които се смесват пред джипитата, ДКЦ-ата и т.н, предразполага и към заразяване на медици. Защото се въртим в е един омагьосан кръг. Може би наистина е дошло време да пристъпим към модела с болниците с техните изнесени напред предтриажни центрове, в които лекар и сестра да правят преценка на пациентите, които са с грипоподобни оплаквания. Това е напълно реално. В Европа го правят с помощта на бързите тестове, кръвни изследвания и един най-обикновен кувьол, който прави снимка на пациента и естествено го прави с ехография. В повечето държави колегите ми разпознават пневмонията с ехограф. За съжаление спешните ни медици не са обучени да правят ехография.

- С оглед на предприетите промени и мерки, ще се променят ли нещата към по-добро овладяване на ситуацията с разпространението на коронавируса, според вас?

- Според мен се работи на парче. В София ще се откриват такива центрове, ами в провинцията. Щяло да има бусове и таксита, които да извозват от София пациентите – това е абсурдно. Не може да не присъства медик или парамедик, който да установи за какво иде реч. Ако този медик отиде на адрес без кислород за човек с дихателни проблеми, какво правим?! Чакаме да дойде друг екип.

- Какво е мнението по въпроса къде хората се заразяват най-масово?

- Това не са мои предположения, а научно доказани факти. Това са нощните заведения, ресторантите на закрито, стадионите и т.н. Това са места, на които хората седят без маски.

- Предприетите мерки спрямо тях ще помогнат ли или трябваше да бъдат още по-строги?

- Тези мерки просто трябваше за две седмици да бъдат по-строги, затваряне на всички спортни зали, стадиони и нощни заведения, за да не стигнем до пълен локдаун на държавата. Някои държави в Европа вече стигнаха до това във втората вълна.

- Може ли да се стигне и в България до това?

- Ние вървим нататък. Моята прогноза на обикновен лекар е, че вървим натам с бясна скорост.

 

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ: Този ден се счита за един от критичните. Постарайте се да имате само положителни мисли АСТРОЛОГ: Този ден се счита за един от критичните. Постарайте се да имате само положителни мисли
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов нареди зелените коридори да продължават да действат (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов нареди зелените коридори да продължават да действат (ВИДЕО)
ново
Днес: 182
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това