Вход
София
Времето в София 29 o C

Д-р Николай Шарков: Зъболекарите също са на първа линия

Д-р Николай Шарков: Зъболекарите също са на първа линия

на 12.07.2020
10531
0
Д-р Николай Шарков: Зъболекарите също са на първа линия
Автор: ПИК
12.07.2020
0
10531

30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите са с кариеси на временните зъби. Те се повяват при неправилно хранене на детето и ако не се поддържа никаква устна хигиена. Тогава нещата са трудно обратими. Това каза пред БНТ председателят на Зъболекарския съюз д-р Николай Шарков.

20% от 12-годишните българи са без кариеси, а при 18-годишните процентът е 8, само 35% от тях имат добра устна хигиена. Лошото състояние на останалите се дължи на лошо хранене – с въглехидрати и лоша устна хигиена или липса на такава. При 18-годишните всеки 4-ти има поне един изваден зъб.

35-годишните българи имат по 17 зъба, засегнати от кариеси, от тях средно 6 зъба са екстрахирани, отбеляза д-р Шарков.

Д-р Шарков заяви, че благодарение на профилактичната програма, която се провежда, заболяваемостта започва да спада с около 25%.

Ще направим всичко възможно да проведем контролно епидемиологично изследване – ще изследваме 6000 деца, за да видим реалния резултат от програмата, каза той.

Относно пандемията д-р Шарков подчерта, че зъболекарите са на първа линия.

"Ние работим на 35 см от лицето на пациента и сме изложени на същата опасност, защото при нас влизат пациенти и въпреки че прилагаме триажа, още на 19-ти март публикувахме този документ препоръки към нашите колеги, ние в крайна сметка не знаем кой влиза", каза той.

По думите му денталните клиники са безопасни, защото спазват правилата на асептика, които се учат още във втори-трети курс в медицинските университети. "Имайте предвид, че те и преди и след появата на COVID-19 спазват тези правила, което означавя дезинфекция и автоклавиране на абсолютно всичко", подчерта д-р Шарков.

Той каза, че в началото на пандемията денталните центрове са били затворени за 20-30 дни заради липса на предпазни средства, което не е довело до влошаване на здравето на пациентите.

30 дни не може да се влоши здравето на устата на индивида, може да се появи неотложно състояние, т.е свързано с болка, но това е в следствие на един дълъг хроничен процес в устата, който се развива, поради това, че не е полагана грижа в устата, каза д-р Шарков.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 22736
архив

На родителската среща на 1-ви А клас попитаха таткото на Владко Карапетков какво работи и какво може да направи за училището.
- Прокурор съм. - отвърна той.
И изведнъж се оказа, че училището от нищо не се нуждае!

няма нови новини
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
сега
3186
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
Извънземни бомбардират Луната? (ВИДЕО)
x