Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия

Америка

Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия

3187
на 20.10.2019
Ево Моралес се бори за четвърти президентски мандат в Боливия
Автор:   ПИК

В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори, съобщава „Франс Прес”, цитиран от БНР.

препоръчано

В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той вече е 14 години на власт и на 59 години сега е най-възрастният действащ президент на страна в Латинска Америка.

Основен противник на Моралес е бившият президент Карлос Меса. Той е на 66 години и беше боливийски лидер от 2003 до 2005 г.

Различни допитвания дават малка преднина на Моралес пред Меса или равен резултат за двамата на първия тур. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур. Друго допитване отрежда по 36 процента на всеки един от двамата.

Икономическият растеж на Боливия е един от най-силните в региона - 4,2 процента през 2018 г., според данни на Световната банка. Това се дължи основно на национализацията на сектора на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 г. и на предпазлива икономическа политика. Обществените приходи от въглеводородния отрасъл нараснаха от 673 милиона долара през 2005 г. на 2,28 милиарда долара през миналата година.

Държавният контрол се разпростира и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния добив. Благодарение на постъпленията на средства правителството инвестира в социални програми и обществени инфраструктури.

Въпреки че Боливия е богата на минни ресурси, тя си остава една от най-бедните в региона. Но бедността все пак отстъпва. През 2010 г. бедни са били 45 процента от населението, а миналата година - 34,5 процента, според данни на Световната банка.

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 231
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това