Евродепутатът Александър Йорданов пред ПИК: Много са дървените кратуни в България! Здравната ни система, НОЩ и правителството са безпомощни пред човешката глупост и инат

Интервю

Евродепутатът Александър Йорданов пред ПИК: Много са дървените кратуни в България! Здравната ни система, НОЩ и правителството са безпомощни пред човешката глупост и инат

111277
на 05.12.2020
Евродепутатът Александър Йорданов пред ПИК: Много са дървените кратуни в България! Здравната ни система, НОЩ и правителството са безпомощни пред човешката глупост и инат

Пандемията продължава да се вихри в целия свят. Много западни страни се затвориха, за да спрат разпространението й. У нас правителството затегна мерките до 21 декември.

препоръчано

Светът е в очакване на ваксините. В България е начертан Национален план за ваксиниране срещу COVID-19.

Паниката сред хората расте главоломно. Лекарите са единодушни, че тя не е по-малко безопасна от самата зараза, защото може да предизвика много други заболявания. 

Потърсихме за коментар евродепутата доц. Александър Йорданов, бивш председател на парламента, който преболедува COVID-19.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Справяме ли се с КОВИД ситуацията като държава, г-н Йорданов?

- Да. Не по-лошо от останалите страни членки на ЕС. Справя се здравната система, колкото и несправедливи критики да понася. Справя се Националният оперативен щаб, въпреки мнението на лица като печално известният доц. Мангъров. Не по-лошо от правителствата на останалите европейски държави се справя и българското правителство. Нещо повече. Благодарение на проявената отговорност от здравните органи, от Министерството на здравеопазването, от правителството и парламента, България успя да овладее успешно първата ковид вълна в началото на годината. Това обаче пред което и здравната ни система, и НОЩ, и правителството са безпомощни е човешката глупост и инат.

Насила здраве няма.

Премиерът Борисов и парламентарното мнозинство, здравният министър проф. Ангелов,  достойни личности и  професионалисти като професорите Мутафчийски  и Кантарджиев, главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев,  директорът на „Пирогов” проф. Балтов и още много други лекари, включително и български лекари работещи в чужбина, но също така политици и общественици месеци наред обясняваха, разясняваха, умоляваха да се отнесем отговорно и сериозно към опасността от разпространяване на заразата. Но се оказа, че много са дървените кратуни в България. Това са хора несхватливи, които вредят и на себе си, а и на околните. Някои от тях крещяха като обезумели, че маските им отнемали свободата, горяха ги, не ги носеха демонстративно, не спазваха никакви мерки – по нощните бардаци и кръчми, по стадиони, на т.нар. протести. Затова и у нас положението тази есен стана изключително тежко. Вината изцяло е на тези дървеняци, на глупостта човешка. А за нея лек няма. Пред нея и правителствата са безсилни.

Най-отвратителното е, че тези, които твърдяха, че Ковид - 19 е само „някакво грипче” и че правителството преувеличава опасността от него, сега единогласно реват и искат то да въведе още по-строги мерки. Защото смъртоносният вирус достигна явно и до техните домове, до техни близки, роднини, познати. Но в България действа и още един негативен фактор, какъвто не се наблюдава в други европейски държави. Това е опитът на политици от опозицията да извлекат в тази ситуация политически дивиденти за своите партии. Това са партийните партизани, за които животът не е ценност. От началото на пандемията те стартираха своята предизборна кампания и дори смъртта на хилядите покосени от ужасния вирус, не ги спира. Надявам се, че тяхното лицемерие и антихуманно поведение ще бъде наказано от разумните граждани на предстоящите в края на март редовни парламентарни избори.

- Кога можем да очакваме ваксините? Каква е информацията в Брюксел?

- Стратегията за ваксинация бе приета още в средата на месец октомври от Европейската комисия. Първите партиди с гарантирано качествена ваксина предполагам, че ще пристигнат у нас до края на годината. Според мен началото на ваксинацията трябва да бъде знак за истински отговорно и солидарно поведение на българското общество, за масово спазване, а не за за масово нарушаване на противоепидемичните мерки. Очаквам ваксинирането да започне от т.нар. рискови групи – лекари и медицински работници от първа линия. Трябва също така да обхване учители и възрастни хора. Убеден съм, че правителството така ще постъпи. Ваксината ще бъде безплатна за всички и по желание.

- Защо дори и такова бедствие като COVID-19 не успя да ни обедини?

- Защото сред нас живеят много криви, лоши и опак хора. Техният криворазбран бабаитлък руши основите на общественото добро. Много българи не знаят, че да постъпваш разумно, да бъдеш добър към околните, да ги пазиш, е дълг на човека, част от неписан етичен закон, без спазването на който се озверява. И през месеците през които върлува пандемията, видяхме много прояви на безсърдечност, на отношение към човека като към „суха клечка”, която трябва само да попълни черната статистика.

Насила обединение на един народ не става.

Няма как на всекиго да се прелее акъл и милосърдие. Това трябва да ти идва от сърцето, от семейното възпитание, да е твой вътрешен глас и часовник. Безразсъдното нехайство и липсата на елементарно чувство за съпричастност към другия, респект от бедата и страданието, са народопсихологическа реалност. Тя се лекува бавно и мъчително. В нашият случай е поразително провокационното невежествено поведение дори на държавния ни глава. Той е зинал отсега да си осигури втори президентски мандат и нищо друго не го интересува. Готов е да разделя, да парчетоса нацията дори, за да постигне целта си. Влага голямо усърдие да строи на плаца пред президентството опозиционните политически роти, разчитайки, че те ще му осигурят нов мандат.

И още нещо очевидно. Нима не сте обърнали внимание, че т.нар. водачи на т.нар. протести са избрали за себе си смъртоносно име – „Отровно трио”. И тяхното безотговорно поведение наистина доведе до ширене на смъртоносната зараза. И не само в буквалния смисъл. Защото народ, който мисли само негативно, който се води по акъла на отровени от злост и омраза „водачи”, няма как да бъде обединен. Той само може да бъде разединен и да страда. Всъщност, в политически план точно това подготвят на българите от днешната опозиция – парламентарна и извънпарламентарна. Подготвят страдание. Затова и тя не трябва да печели избори.

- 30 г. не успяхме да намерим общия път. Вярвате ли, че все пак това може да стане в обозримо бъдеще?

- Не съм съгласен. Общият път го посочи преди 30 години Съюзът на демократичните сили. И оттогава, макар и с много криволичения, с препъвания и падане дори, всички вървят по този път. Това е пътят който ни отведе в Европейския съюз и в НАТО. Това е верният и добър път за България. Проблемът е, че сме европейци, но „все не сме дотам”, както прекрасно го е казал още преди повече от век Алеко Константинов. Поведението на мнозина нашенци, които довчера се репчеха на пандемията и отричаха опасността от Ковид-19, а днес настояват за въвеждането на още по-строги мерки, показва това. Голяма част от българите късно вдяват. И това също е проблем. Навремето наричахме такива хора ”съветски реотани”. Но СССР отдавна не съществува, затова и бавно загряващите у нас са анахронизъм.  

- Каква ще е новата конфигурация в парламента според вас? Ген. Атанас Атанасов обяви, че Демократична България е склонна да се коалира с формациите на Слави Трифонов и Мая Манолова?!  Социолозите дават на Слави трето място на изборите...

- Аз се отнасям с уважение към социологията, но мисля, че все още е рано за сериозни прогнози. Към момента няма друга политическа партия освен ПП ГЕРБ (евентуално в коалиция със СДС), която може да победи на избори БСП. А това е важно, за да не излезем извън пътя, да се обърнем в канавката, както това стана преди близо четвърт век, когато управляваше червената партия.

Извънпарламентарните опозиционни партии, особено новоизлюпените, търсят различни комбинации, за да стигнат до мечтания „управленски мандат”. Откровено този си мерак сподели Атанасов. Проблемът е, че както той и Христо Иванов, така също Трифонов и Манолова, не могат да реализират мераците си без да обслужат големият мерак на БСП да стигне отново до управлението на страната. И ако за Манолова това е нещо естествено, все пак тя бе активен депутат на тази партия, то ще бъде любопитно да наблюдаваме поведението на Иванов, Атанасов и Трифонов. Всички те няма как да стигнат до управленски мандат без да дадат или получат дружеско рамо от БСП или ДПС. Бих ги посъветвал да се освестят овреме, защото към канавката са тръгнали. За резил ще станат. Факт е, че сме свидетели на безпринципно поведение на политици, които ореваха орталъка, че са „принципни”. Нищо добро не може да очаква България от техните комбинации.

- Коя ще бъде управляващата коалиция след предстоящите избори?

- Не е трудно да се прогнозира. Тя ще бъде формирана или с участието на ПП ГЕРБ или с участието на БСП. Но Атанасов и новата му „компания” разчитат, че ако ПП ГЕРБ не успее да състави правителство, ако вторият опит ( на него пък разчита БСП!) се окаже също неуспешен, то президентът ще връчи мандат за трети такъв на „Демократична България”, на Мая Манолова или на Слави Трифонов. Правят се сметки за следизборно обединение, но не трябва да се изключва и предизборното. Пред този опозиционен мерак има сериозна пречка и тя е конституционна. Тези три политически субекти дори и да влязат в парламента едва ли ще имат общо 121 депутати, за да могат да стигнат до управленски мандат. И тогава автоматично стават заложници на БСП и ДПС. Ще им трябват техните депутатски гласове, за да постигнат целта си. Но е факт, че от дълго време наблюдаваме различни форми на разбирателство между „Демократична България” и БСП.  Инициативата „Кънев-Йончева” за изработването на клеветническата резолюция на Европарламента срещу България бе повече от показателна в това отношение. Преди това пък станахме свидетели на взаимната подкрепа, която си оказаха БСП и ДБ на местните избори в София. Съмнения витаят и около сценария „Росенец”. Но вярвам, че българските граждани, които са за верния път, т.е. за нормално и сигурно европейско развитие на България, ще провалят с гласуването си на изборите лошите сценарии за бъдещото управление на страната. България трябва да избегне политическата пандемия.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това