Евродепутатът Ангел Джамбазки пред ПИК за скандала с Македония: Крайно вулгарно! Това показва, че позицията ни за ЕС е правилна

Интервю

Евродепутатът Ангел Джамбазки пред ПИК за скандала с Македония: Крайно вулгарно! Това показва, че позицията ни за ЕС е правилна

83076
на 28.11.2020
Евродепутатът Ангел Джамбазки пред ПИК за скандала с Македония: Крайно вулгарно! Това показва, че позицията ни за ЕС е правилна

Паметникът на българските туристи, удавили се в Охридското езеро при трагедията с кораба „Илинден” през 2009 година, бе счупен. Позорното деяние е извършено в контекста на това, че България „затвори” вратите за пътя на Северна Македония към Европейския съюз, с което разгневи огромна част от псевдо-националистическото съсловие в западната ни съседка.
За коментар на скандалите с РС Македония и крайно вулгарната случка ПИК потърси евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той не скри изключителното си възмущение и реагира остро по темата.

препоръчано

- Г-н Джамбазки, паметникът на българските туристи, удавили се в Охридското езеро при трагедията с кораба „Илинден”, бе вулгарно поруган. Как ще коментирате поредния скандал?

- Този пореден вандализъм ясно показва, че в братска Република Македония има сили -  така наречената „Дълбока държава”, свързана с югославските служби, сръбските служби, които продължават провокациите към всичко българско.

Този епизод цели още повече да нагнети напрежението и да породи антибългарски настроения в Македония и съответните реакции в България. Случилото се категорично показва, че всъщност позицията и на ВМРО и на българското правителство, по отношение на началото на преговорите с Република Македония за членство в Европейския съюз е била абсолютно правилна.

Няма и как да е различна, докато не се изкоренят тези откровени антибългарски саботажи, това поведение. Още повече, че тук вече не става дума и за история. Ако ние можем да спорим за история, а по отношение на историята ние сме абсолютно прави, това вече е поругаване на паметта на хора, които са загубили живота си при трагичен инцидент. И всъщност ясно показва, че тези антибългарски структури никога не са били разградени.

Ясно показва на политиците в Скопие, че те имат още много работа в домашното си  преди да започнат преговорите си за членство в ЕС. Защото подобно поведение категорично няма как да бъде търпяно. Видяхте тази линия на противопоставяне, на нагнетяване на напрежението, че минава по всички нива до върха на държавната власт. Видяхте вече отстраненият директор на местната информационна агенция какъв език държи. Нима този език е политически? Не, той е вулгарен, брутален, антибългарски. Само си представете, някой у нас в България да си позволи такъв тон и такова поведение, какъв вой ще бъде от македонистите тук, от „Демократична България” и в европейски мащаб.

И тук виждаме няколко ясни линии на саботаж на защита на българските национални интереси.

- Бихте ли пояснили какви по-точно?

-Първо, просръбските, а и донякъде проруски и пробелградски структури, служби и медии в Македония, и тук от страна на грантовите македонисти от „Демократична България” и професорите от АОНСУ, които до един са на антибългарски позиции, които защитават антибългарската коминтерновска македонистка теза. Това са двете структури, които работят активно срещу българските интереси. Това са двете структури, които саботират активно българските интереси. Това са двете структури, които искат от българското общество да отреже своите корени. Да ги забрави, да ги предаде и да се съгласи една неформирана върхушка в Скопие, една просръбска, прокоминтерновска върхушка в Скопие да стане част от Европейския съюз.
Забележете и парадокса. Уж най-големите радетели за западност и за европейски ценности какво точно защитават? Защитават вандализма, защитават речта на омразата, защитават нагнетяването на омраза срещу България. Тези хора дължат много сериозни отговори. Разбира се, няма да ги дадат. Виждаме как общо взето линията на антибългарската атака минава и през Скопие, разбира се, но и през структури като „Демократична България” и така наречените преподаватели от АОНСУ.

- Доколко това може да е случайно?

-эНяма нищо случайно. Всичките, които защитават антибългарски тези в момента – политиците от „Демократична България” и разни псевдоучени, повечето от които са експерти по публични отношения, в което няма, разбира се, нищо лошо,  стига да не се занимават с това, с което не разбират, всички те, са по някакъв начин свързани с бившата партийна школа на БКП АОНСУ, която после просто промени централа за македонистката антибългарска пропаганда на БКП и стана централа за антибългарска пропаганда, финансирана от господин Сорос.

- Каква трябва да е реакцията от нашата страна за случилото се?

- Изключително остра трябва да е реакцията на случилото се. В интерес на истината от Министерството на външните работи в Скопие вече излязоха с доста остра позиция за случилото се. Те, според мен, разбират много добре, че става дума за саботаж. Защото, макари на думи, премиерът на Северна Македония Зоран Заев направи първата крачка.

И тук веднага виждате саботажа, на структурите, свързани по някакъв начин или с тайните служби на бивша Югославия, или със Сорос в България.

Те работят ръка за ръка, както винаги са работили. Те работят за едно нещо. Работят за един свят без нации, без памет, без история. За едно мултиетническо общество, в което няма да има никой. Няма да се самоопределя по памет, националност, пол и всички ще бъдат някакви телетъбиси, може би.

Ясно е, че трябва да има остра реакция. Това, което трябва да се направи е, да бъдат запознати нашите европейски партньори с това, което става в една държава, която иска да става кандидат за член на Европейския съюз.

И да се попитат германските политици, които се опитваха да оказват натиск върху българското правителство и за негова чест то не отстъпи пред този натиск, което няма как да не отбележим. Да се покаже на нашите съюзници и приятели, какво се случва в държава, в която вече бивш функционер нарича български министър „фригидна кучка”, и в която се поругават паметници. А това с паметниците им е стар рефлекс. На сърбоманите и югоносталгиците в Скопие, които опитват да заличат българската памет именно с разрушаване на паметници на български войници и офицери, между другото, всичките родени в Македония,  и сега на хора, които са загинали при трагичен инцидент.

Какво по-вулгарно и безобразно от това?! Трябва да бъдат уведомени европейските представители и лично аз се ангажирам да ги уведомя. Ще им представя снимки и видеа на това, което се е случило. Да гледат и внимателно да си правят изводите.

 

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това