Еврокомисар: Ердоган залива народа си с обещания, но Европа не гледа на него с добри очи

СВЕТЪТ ДНЕС

Еврокомисар: Ердоган залива народа си с обещания, но Европа не гледа на него с добри очи

7484
на 30.08.2016
Еврокомисар: Ердоган залива народа си с обещания, но Европа не гледа на него с добри очи
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

За членството на Турция в ЕС може да се говори едва след края на президента й Реджеп Ердоган във властта, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Турция е стратегически важна държава като географско положение и икономика, затова е от голямо значение ЕС да поддържа добри отношения с нея, но не и докато е управлявана от Ердоган, и при сегашните условия членството й не е реалистично, посочи Йотингер, цитиран от турската информационна агенция „Доган“.

Според него Реджеп Ердоган плува в едни и същи води с руския президент Владимир Путин и с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Много турци искат силен лидер и той се възползва от това, популизмът и национализмът не са му чужди, и продължава да залива с големи обещания народа, но негативните нагласи спрямо Ердоган сред европейските страни се засилват особено много и това е много опасно, допълва Йотингер. Той припомня, че Ердоган в редица публични изявления е заплашил със спиране на споразумението за реадмисия на бежанците, както и факта, че Турция не е покрила критериите за исканото сваляне на визите за гражданите й.

„Турция е много далеч от промените, които могат да я направят член на ЕС. Най-важното е там да се установи върховенството на закона, както и да се внесат поправки в турския закон за антитероризма. Не трябва да се пренебрегва възможността много турци да пристигнат в страните членки на ЕС след мащабните чистки във всички сектори, последвали опита за преврат – отстранени от длъжност държавни служители, военни, интелектуалци, журналисти с целите им семейства“, коментира еврокомисарят Йотингер.

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 68
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК