Европарламентът поиска оставката на директора на Фронтекс

Европа

Европарламентът поиска оставката на директора на Фронтекс

10553
на 01.12.2020
Европарламентът поиска оставката на директора на Фронтекс
Автор:   ПИК

Депутатите от Европейския съюз атакуваха директора на Фронтекс Фабрис Леджери заради твърденията, че агенцията за гранична и брегова охрана е помогнала за незаконното спиране на мигранти или бежанци да достигнат до Европа, предаде порталът „Кийп Толкинг Грийс”, цитиран от БГНЕС.

препоръчано

Законодателите оказаха натиск върху изпълнителния директор на Фронтекс след журналистически разследвания през октомври от медиите Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD и TV Asahi, които чрез видео и други публично достъпни данни обвиниха служители на Фронтекс, че са участвали активно в инцидент с отблъскване на мигранти в Егейско море.

„При обработката на тези твърдения изпълнителният директор Фабрис Леджери напълно загуби доверието ни и е време той да подаде оставка“, заяви депутатът от социалистическата партия Кати Пири в изявление след изслушването на парламентарната комисия за граждански свободи. „Все още има твърде много въпроси без отговор относно участието на Фронтекс в незаконни практики.“

„Мигрантите и бежанците са много уязвими към отблъскванията, извършвани от граничната охрана“, заяви депутатът от Зелените Тинеке Стрик.

„Трябва да можем да разчитаме на агенция на ЕС, която предотвратява нарушенията на правата на човека и не ги извършва. Но Фронтекс изглежда е партньор в престъплението на тези, които умишлено нарушават тези човешки права", заяви Стрик.

Тя се усъмни дали вътрешното разследване на Фронтекс ще даде резултати и настоя политическите групи на Европарламента да обмислят да започнат свое собствено разследване.

 

Сподели:
Бомба x
Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкрива ходовете на новото ОФ в парламента и ще има ли служебен кабинет на Радев (НА ЖИВО) САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкрива ходовете на новото ОФ в парламента и ще има ли служебен кабинет на Радев (НА ЖИВО)
ново
Днес: 162
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това