Вход
София
Времето в София 4 o C

Европейската комисия съди Полша за спорен закон

Европейската комисия съди Полша за спорен закон

на 10.10.2019
3049
1
Европейската комисия съди Полша за спорен закон
Автор: ПИК
10.10.2019
1
3049

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС с настояване за ускорена процедура заради новия режим за дисциплинарните производства срещу полските съдии.

На 3 април ЕК даде началото на това производство за установяване на нарушение на основание, че новият режим на дисциплинарните производства нарушава независимостта на съдебната власт на полските съдии и не осигурява необходимата защита на съдиите от политическо влияние, както изисква Съдът на ЕС.

Полското законодателство позволява съдиите в обикновените съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни производства и наказания заради съдържанието на техните съдебни решения, включително заради упражняването на техните права по чл. 267 от договора за ЕС да поискат преюдициални заключения от Съда на Европейския съюз. Новият режим на дисциплинарните производства не осигурява независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд, състоящ се само от съдии, избрани от Националния съдебен съвет, който се назначава политически от полския парламент (Сейм).

С новия режим отпада изискването делата да се решават в разумни срокове, което позволява на министъра на правосъдието да не приключва делата по дисциплинарни производства срещу съдии в обикновените съдилища чрез назначени от него служители. Новият режим засяга правото на защита на съдиите в обикновените съдилища. Накратко, съдиите не са предпазени спрямо наличието на политически надзор и затова е нарушена независимостта на съдебната власт, пише в съобщение на ЕК.

Сподели:
свързани новини
Скандал! ЕС съди България заради убийствен въздух Скандал! ЕС съди България заради убийствен въздух
Европейската комисия съобщи, че завежда дело срещу Белгия...
на 18.06.2015
Словакия ще съди ЕС заради бежанските квоти Словакия ще съди ЕС заради бежанските квоти
Словакия ще оспорва в Европейския съд бежанските квоти в...
на 24.11.2015
Европейската комисия се готви да съди четири страни-членки на ЕС Европейската комисия се готви да съди четири страни-членки на ЕС
Европейската комисия е решила да се обърне към съда на ЕС...
на 11.12.2015
ЕС заплашва да съди Гърция
ЕС заплашва да съди Гърция
Европейският съюз подаде жалба срещу Гърция, Италия и...
на 11.12.2015
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 9057
архив

При гинеколога: - Докторе, родих бебе със сини очи като германец, с руса коса като чех, с тъмна кожа като арабин, със свити очи като японец, с голямо чело като англичанин и се чудя от кого съм забременяла! - Ами от Организацията на обединените нации!

няма нови новини
Днес: 190
hot
най-четени новини в момента
сега
4117
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV ЕКСКЛУЗИВНО ОТ ГОРЕЩАТА ТОЧКА: В циганската махала на Благоевград ври и кипи след спецоперацията на прокуратурата и МВР (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Астролог с прекрасен хороскоп: Време е за радост и забавления
x