Европейският съд за правата на човека отхвърли обвиненията на Грузия срещу Русия заради Южна Осетия

СВЕТЪТ ДНЕС

Европейският съд за правата на човека отхвърли обвиненията на Грузия срещу Русия заради Южна Осетия

3969
на 21.01.2021
Европейският съд за правата на човека отхвърли обвиненията на Грузия срещу Русия заради Южна Осетия
Автор:   ПИК

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви за неоснователни обвиненията на Грузия срещу Русия във връзка със събитията от август 2008 г. в Южна Осетия, съобщава пресслужбата на руското министерство на правосъдието, цитирана от РИА Новости и "Фокус".

препоръчано

Отбелязва се, че на 21 януари е публикувано решението на Голямата камара на ЕСПЧ по междудържавната жалба „Грузия срещу Русия (II)“, чиято тема са събитията от август 2008 г. в Южна Осетия и техните последици.

След почти 12-годишен процес ЕСПЧ постанови, че Русия не трябва да носи отговорност съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи за инциденти, случили се, когато руските военнослужещи отблъснаха нападението на грузинската армия срещу миротворческия контингент и местните цивилни по време на събитията в Южна Осетия.

Съдът също така не подкрепи изявленията на Тбилиси за предполагаемото нахлуване на руската армия на територията на Южна Осетия на 7 август 2008 г., тоест ден преди началото на грузинската агресия.

Както отбеляза заместник-министърът на правосъдието на Русия Михаил Халперин, Грузия се опита да докаже, че Европейската конвенция за защита на правата на човека се прилага не само в мирно време, но и по време на военни действия, което противоречи на основите на международното хуманитарно право.

Според него руската страна е успяла да убеди съдиите, че правната оценка на събитията от август 2008 г. в Абхазия и Южна Осетия не е в тяхната юрисдикция.

"Също така ЕСПЧ не е установил нито един случай на нарушаване на правата на цивилното население от руски военнослужещи по време на събитията от август 2008 г.", подчерта Халперин.

В същото време от министерството отбелязват, че не са съгласни със заключенията на ЕСПЧ, според които руската страна е отговорна за инцидентите, които са се случили след 12 август в Абхазия и Южна Осетия, въпреки че съдът не може да установи участието на руски военнослужещи в тях.

Решението на ЕСПЧ по делото "Грузия срещу Русия (II)" не съдържа решение за парично обезщетение. Съответният въпрос беше оставен от съда в Страсбург за допълнително разглеждане.

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това