Египет пак си иска Розетския камък от Великобритания

СВЕТЪТ ДНЕС

Египет пак си иска Розетския камък от Великобритания

5519
на 06.10.2022
Египет пак си иска Розетския камък от Великобритания
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Египетски археолози подновиха призива за връщането на Розетския камък от Британския музей в Египет. Това става 200 години, след като дешифрирането на плочата отключи тайните на йероглифното писмо и отбеляза раждането на египтологията. Онлайн кампанията на археолозите е събрала 2500 подписа досега.

препоръчано

Розетският камък датира от 196 г. пр. н. е. и е открит от армията на Наполеон в Северен Египет през 1799 г. Той става британска собственост след поражението на Наполеон, съгласно условията на Александрийския договор от 1801 г., заедно с други антики, открити от французите, и е изпратен във Великобритания. От 1802 г. се съхранява в Британския музей.

Египетските археолози са призовавали за връщането му и преди, но се надяват, че нарастващите действия на западни музеи за връщане на артефакти, които са били изнесени от страни под колониално управление, ще помогнат на тяхната кауза.

“Сигурна съм, че всички тези предмети в крайна сметка ще бъдат върнати, защото етичният кодекс на музеите се променя, просто е въпрос на време“, каза Хана.

Говорител на Британския музей каза, че не е имало официално искане от египетското правителство за връщането на Розетския камък.

Музеят открива изложба, озаглавена „Йероглифи: отключване на древен Египет“ на 13 октомври, която хвърля светлина върху ролята на Розетския камък.

“Британският музей високо цени положителното сътрудничество с колеги от цял ​​Египет“, се добавя в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Египет казва, че връщането на артефакти помага за стимулиране на туристическия сектор, ключов източник на приходи за затруднената икономика. През следващите няколко месеца предстои отваряне на голям нов музей близо до пирамидите в Гиза.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК