Вход
София
Времето в София 3 o C

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Ето го анализа на опозицията в БСП - групата на 50-те иска главите на Корнелия Нинова и Кирил Добрев заради разгромната победа на Борисов

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Ето го анализа на опозицията в БСП - групата на 50-те иска главите на Корнелия Нинова и Кирил Добрев заради разгромната победа на Борисов

на 07.11.2019
129393
45
ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Ето го анализа на опозицията в БСП - групата на 50-те иска главите на Корнелия Нинова и Кирил Добрев заради разгромната победа на Борисов
Автор: ПИК
07.11.2019
45
129393

ПИК разполага с резюме от анализа, изготвен от вътрешната опозиция в БСП, за резултата на партията след приключилите местни избори. Разгромна загуба и победа за ГЕРБ и Бойко Борисов отчитат социалистите в сянка от Националния съвет. Главите на Корнелия Нинова и заместника и Кирил Добрев ще искат от т.нар. Банда на 50-те на пленума следващата събота. Представянето на Мая Манолова в София опозиционерите приемат като победа, по-значима от кметското място на Пенчо Милков в Русе.

До два дни официалният документ ще бъде внесен в деловодството на „Позитано“ 20. В него се говори категорично за много лошото представяна на БСП. Според анализа сега социалистите имат 57 кметове при 60 по времето на Миков – 2015 година. Единствената разлика е, че сега са спечелени четири областни града. Загубен обаче е Асеновград, който като община и население е по-голям от Разград и Благоевград.

Анализът прави разрез и по отношение на броя съветници. През 2015 година, която всички в БСП приемат за най-лоша, има 930 срещу 1006 съветници сега. Задачата, която е била поставена от Националния съвет, обаче е за 30 процента ръст. Т.е. броят на съветниците социалисти е трябвало да бъде 1200. Това категорично не е изпълнено. Не е изпълнена и спуснатата за кметове квота. Така поставените от Националния съвет през юли задачи не са изпълнени в пълна степен.

Най-тежкото според анализа поражение е това, че в седем области няма нито един червен кмет. А в други седем области има избран само по един кмет. Това означава, че в 50% от областите на България БСП липсва. Има рязко стесняване на географията на социалистическото представителство.

Категорично и безспорно се отчита, че Бойко Борисов е победителят в тези избори и това не подлежи на коментар. Въпросът според анализа е, че БСП няма нито крачка напред в сравнение с 2015 година.

Нинова не можела да каже, че е сразена, като използвала за алиби Русе, Благоевград и Перник. Истината обаче била, че БСП има устойчив спад на подкрепата за партията, точно след като тя е станала председател. От 980 000 гласа за президента, през 920 000 на парламентарните избори, до 475 000 за европейските избори и 432 000 сега в местните – е зловещата статистика. Освен това, спрямо изборите от 2015 година ръстът е от едва 42 000 гласа, като 39 000 от тях са в Русе и София и 2300 гласа – в цялата страна.

Политическите изводи на вътрешната за БСП опозиция отчитат още, че ДПС също разширява географията си. Социалистите категорично губят избори в турските общини, а ДПС печелят от българските. ДПС е с 47 кметове и има 916 съветници от тези избори, като те все повече се превръщат в национална партия въпреки етническото си облекло, докато БСП – с отсъствието си от седем големи области, при това без нито един кмет в Старозагорска, Хасковска, Търговищка, Силистренска, Врачанска област, все повече заприличва на регионална партия, е друга тежка констатация от анализа.

Документът обаче отчита изключително високия резултат на Мая Манолова в София. Заслугата за това се приписва на Калоян Паргов и градската организация, както и  на нея самата. Въпреки че Манолова е била в ролята на независим граждански кандидат, е успяла да увеличи и подкрепата за БСП, израз на което е броят на червените съветници в столицата. Всъщност в София БСП има най-доброто представяне за България въобще. То е по-добро дори от Русе, пише в анализа.

Хората от вътрешната опозиция правят уговорката, че Манолова трябва да бъде оставена сама да реши какво ще бъде политическото и бъдеще. Те отчитат обаче, че заради уставно ограничение, дори днес да се върне в БСП, може да претендира за поста на Нинова едва след година – което е след май, когато трябва да се състои червен изборен конгрес.

От опозицията на Нинова обясниха за ПИК, че очакваният в събота пленум се отлага заради „парадни“ мероприятия – срещи и почерпки с хапване и пийване с избраните кметове.

На 16 ноември обаче опозиционерите най-вероятно ще подкрепят елиминирания лично от Нинова шефа социалистите във Варна Борислав Гуцанов, който е категоричен, че ще иска оставката на примата от „Позитано“ 20. Със сигурност ще се търси отговорност както от Нинова, така и от заместника и Кирил Добрев, твърдят източниците на ПИК от Националния съвет.              

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34052
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Учени с изненадващо откритие за водата на Луната
x