Вход
София
Времето в София 17 o C

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

на 10.10.2019
282858
38
ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

Голям шпионски скандал се развихри в България в началото на септември. И стана повод за поредното разделение на нашия политически елит. Последваха взаимни обвинения между разноцветните политици. 

Русия по традиция предизвиква разностранни реакции у нас от началото на прехода през 1989 г. Най-характерен пример е бившият президент Росен Плевнелиев, който на няколко пъти обявяваше война на Кремъл, едва ли не. 

Русия се превърна във "вечния виновник" и в световен мащаб. Москва беше обвинена, че се е намесила в президентските избори в САЩ, че е извършила покушението срещу Сергей Скрипал, че манипулира Брекзит... 

Потърсихме за коментар Пьотр Толстой, заместник-председател на Държавната Дума на Русия. Той стана известен в България, когато като кандидат за депутат от "Единна Русия" през 2016 г. каза, че Русия може да купи България. Последва мощен отпор от наша страна. А самият Толстой обясни, че се е пошегувал и се учудва, че българите не различават сериозно и несериозно. 

Пьотр Толстой има солидна журналистическа кариера преди да стане депутат от подкрепящата Владимир Путин партия "Единна Русия". Той е потомък на един от най-големите руски писатели на всички времена Лев Толстой. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- В България се развихри "шпионски" скандал. Обвиниха председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж в полза на Русия. Забраниха на ръководителя на Общество "Двуглав орел" ген. Леонид Решетников да влиза в България за 10 г.  Какъв е вашият коментар, Пьотр Олегович?

- В шпионаж бяха обвинени хора, които са се занимавали с организацията на изложби, помагали са в изучаването на руски език, поддържали са паметниците на войните освободители. Но изведнъж се оказаха шпиони. Да, управлението на България е ориентирано към присъединяването към ЕС и НАТО, българските средства за масова информация гордо рапортуват за преизпълнението на плановете за препоръчаните от Алианса разходи за отбрана.

Но това не е повод да се обвиняват в шпионаж тези, които мислят по различен начин и се опитват да съхранят историческата памет и добросъседските отношения с Русия, а следователно и суверенитета на България. Те не искат страната да става марионетка в чужди геополитически игри. 

Прави впечатление, че в първите дни след избухването на скандала американското посолство реагира на действията на българските власти. То приветства станалото, като го нарече "опит за защита на страната от външно влияние". Но, според мен, няколко десетки страни по света днес търсят защита от намеса във вътрешните им работи именно от страна на САЩ. 

- Като български журналист не мога да не ви попитам какви са интересите на Русия в България? Ние все пак сме член на НАТО.

- Не е важно на каква международна организация е член сега България. Не всичко в международните отношения се измерва с користни интереси.

Само помислете: дипломатическите отношения между Русия и България са на 140 г.! Това не е просто почти век и половина формално политическо взаимодействие, а обща култура, история, общи духовни ценности. Може смело да се каже, че руско-българските отношения са пример за многовековна дружба между двата народа.

Хиляди руски войници са дали живота си за освобождението и независимостта на България. Без Русия не можеше да има самостоятелна България. Това не бива да се зачеркне, встъпвайки в ЕС, даже и в НАТО. Още повече, че и тези организации ги чака съдбата на СССР.

- Отношението на моята родина към вашата страна е доста сложно, особено през последните години. Голяма част от българите се отнасят с голямо уважение към руснаците - религията ни е една и съща, имаме обща история... Но в същото време има и много остри критици и противници. Как предвиждате бъдещето на нашите отношения?

-  Вие сама казахте - ние сме славяни с обща религия, история и култура.

Никакво значение няма кой и как се отнася към това, кой и за какво критикува нашите отношения. Това, което ни свързва, е много по-важно от тези моментни разногласия по отделни въпроси. 

- Няма как да подмина въпроса - къде на шега, къде на сериозно - отказахте ли се да купувате България? Не знаете ли, че всички, които са притежавали нашата страна по някакъв начин в различните периоди от историята - Византийската империя, Османската империя, СССР, са се разпаднали? Вече ги няма?!

- Обичам хората, които имат чувство за хумор и които разбират шегите, това е признак за психическо здраве. Но сега Русия е най-голямата страна в Европа, без участието на която не е възможно да се реши нито един проблем. 

- Да се пренесем в Русия. Резултатите от неотдавна приключилите избори за вашата партия "Единна Русия" не са добри. Защо стана така? Какви са вашите изводи?

- Ами, първо - "Единна Русия" все още има голямо представителство в Московската Дума. Второ, това, че опозицията показа добри резултати на приключилите наскоро избори, а нейните кандидати получиха мандати, опровергава всички обвинения, че в Русия няма демокрация.

Изводите са, че тези избори са най-доброто доказателство, че избирателният процес в Русия е абсолютно прозрачен. 

- Европейският съюз не признава изборните резултати в Крим. Как Русия приема този факт?

- Ние приехме тяхното мнение за сведение. И това е всичко. Крим винаги е бил, е и винаги ще остане руски. Той е част от Русия. 

Тази седмица специалният представител на ОССЕ Мартин Сайдик на международния форум в Австрия заяви, че Крим, оказва се, преди се е намирал в състава на РСФСР (б.а. - Руската съветска федеративна социалистическа република), а преди това е бил в състава на Руската империя.

За много европейци това се превърна в истинско откровение. В продължение на 5 г. малцина от тях си направиха труда да проучат предисторията на проблема.

Но, аз съм уверен, че постепенно тези, които решат да скъсат с антируските клишета и наистина да разберат  какво се случва, ще се увеличат.

- Преди пет години ЕС въведе санкции срещу Русия заради Крим. САЩ пък настояват за санкции срещу "суверенния дълг" на Русия. На кого в крайна сметка вредят тези наказания? Как се отразяват на Русия?

- Всички санкции, въведени срещу която и да е държава, нарушават световното равновесие, пречат на изграждането на отношенията между държавите и на воденето на конструктивен диалог. Те вредят не само на тези, срещу които са насочени, но, в края на краищата, и на техните инициатори. 

САЩ през последните години въобще не знаят друг език, освен езика на санкциите. Изказванията на първенците на Америка за въвеждането на поредните санкции срещу поредната държава - Русия, Иран, Турция - вече приличат на изтъркана грамофонна плоча. 

Що се отнася до Русия, то аз мога да ви кажа следното: влиянието на днешните санкции върху руската икономика е много по-малко и осезаемо, отколкото икономическата катастрофа през 90-те години, когато Русия отстъпваше на Запада и приемаше неговите условия. Тогава ние се отказахме от своите принципи и ценности, което едва не доведе нашата страна до самоунищожение. Надявам се, това никога повече да не се повтори. 

- Ще отвърнете ли на тези удари?

- Ние вече им отвръщаме с това, че въпреки цялата агресия срещу нашата страна, съхраняваме суверенитета си, развиваме икономиката си и ставаме все по-силни. Това е главният удар срещу нашите опоненти, които мечтаят за крах на Русия. 

- Защо Русия се превърна в необходимия виновник в света - то не беше вмешателство в президентските избори в САЩ, работа за провала на Брекзит...  Помним скандала с отравянето на Скрипал...

- Защото за оправдаването и легитимирането на натиска срещу Русия е нужен повод - така се появи и историята със Скрипал, едностранното представяне на събитията в Югоизточна Украйна и игнорирането на очевидни факти. 

Типичен пример буквално от тези дни: някакъв американски правителствен център публикувал доклад, в който привежда аргументи за разполагането на противоракетна отбрана в Румъния и България. Обяснението е "растящото руско влияние" в Черноморския регион. Обективно това е глупост. Но той може напълно да стане повод за реална реакция от страна на САЩ. 

Това е все едно Русия да се обезпокои за растящо американско влияние някъде в Мексиканския залив и да го превърне в повод за разполагане на С-400 в Мексико или Хондурас. 

- Основните удари върху Русия ги нанася Великобритания и англосаксонският свят. Защо? Има ли историческа причина за това?

- Главната причина се крие в манталитета на англосаксонците. Те исторически са се стремили да поробят, да унищожат, да смажат по-слабите или онези, които могат да представляват заплаха за техния монопол върху властта. Само "откриването" на Америка какво показва - те прочистиха територията от коренните жители, без да им мигне окото. Ако си мислите, че англосаксонците изведнъж са решили да създадат еднополюсен свят след края на Втората световна война, силно се заблуждавате.

Какво е направила кралица Елизабет през 16 век, когато отношенията между Русия и Великобритания са се зараждали? Тя се опитала да ни наложи монопол върху търговията, английските компании упорито изтласкваха руските конкуренти. Това беше спряно от цар Иван Грозни. 

От тогава нищо не се е променило - англосаксонците все още се опитват да ни наложат своите правила, а ние все още отказваме да седнем на една и съща маса с измамници.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29874
архив

Залагам главата си, че съм прав!
- Аз пък залагам портфейла си.
- Но той е празен.
- Значи, залагаме по равно.

няма нови новини
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
сега
2958
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов за оставката на зам.-министър Живков: Няма милост за никого, ние в ГЕРБ сме го показали. Списъци не коментирам, аз строя. Цветанов вероятно ще си направи собствен проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето какво се случва в тялото ви, когато отслабвате
x