Вход
София
Времето в София 0 o C

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

на 10.10.2019
280088
38
ЕДИНСТВЕНО В ПИК: Зам.-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой в ексклузивно интервю - за "шпионския" скандал, интересите на Москва у нас и защо Русия е "необходимият виновник" за всички световни проблеми

Голям шпионски скандал се развихри в България в началото на септември. И стана повод за поредното разделение на нашия политически елит. Последваха взаимни обвинения между разноцветните политици. 

Русия по традиция предизвиква разностранни реакции у нас от началото на прехода през 1989 г. Най-характерен пример е бившият президент Росен Плевнелиев, който на няколко пъти обявяваше война на Кремъл, едва ли не. 

Русия се превърна във "вечния виновник" и в световен мащаб. Москва беше обвинена, че се е намесила в президентските избори в САЩ, че е извършила покушението срещу Сергей Скрипал, че манипулира Брекзит... 

Потърсихме за коментар Пьотр Толстой, заместник-председател на Държавната Дума на Русия. Той стана известен в България, когато като кандидат за депутат от "Единна Русия" през 2016 г. каза, че Русия може да купи България. Последва мощен отпор от наша страна. А самият Толстой обясни, че се е пошегувал и се учудва, че българите не различават сериозно и несериозно. 

Пьотр Толстой има солидна журналистическа кариера преди да стане депутат от подкрепящата Владимир Путин партия "Единна Русия". Той е потомък на един от най-големите руски писатели на всички времена Лев Толстой. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- В България се развихри "шпионски" скандал. Обвиниха председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж в полза на Русия. Забраниха на ръководителя на Общество "Двуглав орел" ген. Леонид Решетников да влиза в България за 10 г.  Какъв е вашият коментар, Пьотр Олегович?

- В шпионаж бяха обвинени хора, които са се занимавали с организацията на изложби, помагали са в изучаването на руски език, поддържали са паметниците на войните освободители. Но изведнъж се оказаха шпиони. Да, управлението на България е ориентирано към присъединяването към ЕС и НАТО, българските средства за масова информация гордо рапортуват за преизпълнението на плановете за препоръчаните от Алианса разходи за отбрана.

Но това не е повод да се обвиняват в шпионаж тези, които мислят по различен начин и се опитват да съхранят историческата памет и добросъседските отношения с Русия, а следователно и суверенитета на България. Те не искат страната да става марионетка в чужди геополитически игри. 

Прави впечатление, че в първите дни след избухването на скандала американското посолство реагира на действията на българските власти. То приветства станалото, като го нарече "опит за защита на страната от външно влияние". Но, според мен, няколко десетки страни по света днес търсят защита от намеса във вътрешните им работи именно от страна на САЩ. 

- Като български журналист не мога да не ви попитам какви са интересите на Русия в България? Ние все пак сме член на НАТО.

- Не е важно на каква международна организация е член сега България. Не всичко в международните отношения се измерва с користни интереси.

Само помислете: дипломатическите отношения между Русия и България са на 140 г.! Това не е просто почти век и половина формално политическо взаимодействие, а обща култура, история, общи духовни ценности. Може смело да се каже, че руско-българските отношения са пример за многовековна дружба между двата народа.

Хиляди руски войници са дали живота си за освобождението и независимостта на България. Без Русия не можеше да има самостоятелна България. Това не бива да се зачеркне, встъпвайки в ЕС, даже и в НАТО. Още повече, че и тези организации ги чака съдбата на СССР.

- Отношението на моята родина към вашата страна е доста сложно, особено през последните години. Голяма част от българите се отнасят с голямо уважение към руснаците - религията ни е една и съща, имаме обща история... Но в същото време има и много остри критици и противници. Как предвиждате бъдещето на нашите отношения?

-  Вие сама казахте - ние сме славяни с обща религия, история и култура.

Никакво значение няма кой и как се отнася към това, кой и за какво критикува нашите отношения. Това, което ни свързва, е много по-важно от тези моментни разногласия по отделни въпроси. 

- Няма как да подмина въпроса - къде на шега, къде на сериозно - отказахте ли се да купувате България? Не знаете ли, че всички, които са притежавали нашата страна по някакъв начин в различните периоди от историята - Византийската империя, Османската империя, СССР, са се разпаднали? Вече ги няма?!

- Обичам хората, които имат чувство за хумор и които разбират шегите, това е признак за психическо здраве. Но сега Русия е най-голямата страна в Европа, без участието на която не е възможно да се реши нито един проблем. 

- Да се пренесем в Русия. Резултатите от неотдавна приключилите избори за вашата партия "Единна Русия" не са добри. Защо стана така? Какви са вашите изводи?

- Ами, първо - "Единна Русия" все още има голямо представителство в Московската Дума. Второ, това, че опозицията показа добри резултати на приключилите наскоро избори, а нейните кандидати получиха мандати, опровергава всички обвинения, че в Русия няма демокрация.

Изводите са, че тези избори са най-доброто доказателство, че избирателният процес в Русия е абсолютно прозрачен. 

- Европейският съюз не признава изборните резултати в Крим. Как Русия приема този факт?

- Ние приехме тяхното мнение за сведение. И това е всичко. Крим винаги е бил, е и винаги ще остане руски. Той е част от Русия. 

Тази седмица специалният представител на ОССЕ Мартин Сайдик на международния форум в Австрия заяви, че Крим, оказва се, преди се е намирал в състава на РСФСР (б.а. - Руската съветска федеративна социалистическа република), а преди това е бил в състава на Руската империя.

За много европейци това се превърна в истинско откровение. В продължение на 5 г. малцина от тях си направиха труда да проучат предисторията на проблема.

Но, аз съм уверен, че постепенно тези, които решат да скъсат с антируските клишета и наистина да разберат  какво се случва, ще се увеличат.

- Преди пет години ЕС въведе санкции срещу Русия заради Крим. САЩ пък настояват за санкции срещу "суверенния дълг" на Русия. На кого в крайна сметка вредят тези наказания? Как се отразяват на Русия?

- Всички санкции, въведени срещу която и да е държава, нарушават световното равновесие, пречат на изграждането на отношенията между държавите и на воденето на конструктивен диалог. Те вредят не само на тези, срещу които са насочени, но, в края на краищата, и на техните инициатори. 

САЩ през последните години въобще не знаят друг език, освен езика на санкциите. Изказванията на първенците на Америка за въвеждането на поредните санкции срещу поредната държава - Русия, Иран, Турция - вече приличат на изтъркана грамофонна плоча. 

Що се отнася до Русия, то аз мога да ви кажа следното: влиянието на днешните санкции върху руската икономика е много по-малко и осезаемо, отколкото икономическата катастрофа през 90-те години, когато Русия отстъпваше на Запада и приемаше неговите условия. Тогава ние се отказахме от своите принципи и ценности, което едва не доведе нашата страна до самоунищожение. Надявам се, това никога повече да не се повтори. 

- Ще отвърнете ли на тези удари?

- Ние вече им отвръщаме с това, че въпреки цялата агресия срещу нашата страна, съхраняваме суверенитета си, развиваме икономиката си и ставаме все по-силни. Това е главният удар срещу нашите опоненти, които мечтаят за крах на Русия. 

- Защо Русия се превърна в необходимия виновник в света - то не беше вмешателство в президентските избори в САЩ, работа за провала на Брекзит...  Помним скандала с отравянето на Скрипал...

- Защото за оправдаването и легитимирането на натиска срещу Русия е нужен повод - така се появи и историята със Скрипал, едностранното представяне на събитията в Югоизточна Украйна и игнорирането на очевидни факти. 

Типичен пример буквално от тези дни: някакъв американски правителствен център публикувал доклад, в който привежда аргументи за разполагането на противоракетна отбрана в Румъния и България. Обяснението е "растящото руско влияние" в Черноморския регион. Обективно това е глупост. Но той може напълно да стане повод за реална реакция от страна на САЩ. 

Това е все едно Русия да се обезпокои за растящо американско влияние някъде в Мексиканския залив и да го превърне в повод за разполагане на С-400 в Мексико или Хондурас. 

- Основните удари върху Русия ги нанася Великобритания и англосаксонският свят. Защо? Има ли историческа причина за това?

- Главната причина се крие в манталитета на англосаксонците. Те исторически са се стремили да поробят, да унищожат, да смажат по-слабите или онези, които могат да представляват заплаха за техния монопол върху властта. Само "откриването" на Америка какво показва - те прочистиха територията от коренните жители, без да им мигне окото. Ако си мислите, че англосаксонците изведнъж са решили да създадат еднополюсен свят след края на Втората световна война, силно се заблуждавате.

Какво е направила кралица Елизабет през 16 век, когато отношенията между Русия и Великобритания са се зараждали? Тя се опитала да ни наложи монопол върху търговията, английските компании упорито изтласкваха руските конкуренти. Това беше спряно от цар Иван Грозни. 

От тогава нищо не се е променило - англосаксонците все още се опитват да ни наложат своите правила, а ние все още отказваме да седнем на една и съща маса с измамници.

Сподели:
Напиши коментар »
(38)
1
ДОРИ И РУСИЯ СЕ СМЕЕ НА НАЩИ “ РУСОФИЛИ “ , КОИТО СА ДЪРЖАВНИ ИЗМЕНИЦИ И СА ИСКАЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ ТАЙНИ ВНЕДРЕНИ СИСТЕМИ , КОИТО ДА ВЛИАЯТ НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ И ТЕРИТОРИЯТА И ДА БЪДЕ ТЕРЕН ЗА МАШИНАЦИИ НА СЪВЕТСКИ ЛУДИ ТИКВИ . ЕМИ НЕ УСПЯХА ..ПУТИН ДОРИ И ДА Е ЗАМЕСЕН В ТАЯ УДУРМА , МОСКВА ЩЕ ОТРЕЧЕ ,А НАЩИ “ РУСОФИЛЧЕНЦА “ ЩЕ СА МАШАТА НА МАСКВЕ И ЩЕ КАЖАТ ЧЕ СА ИСКАЛИ ДА “ ЗАЗДРАВЯТ РУСКО - БЪЛГАРСКАТА ДРУЖБА “ !
2
Краят на Джеймс Бонд. Прочел, че скандалът с русофилите е шпионски и... умрял от смях.
3
още след спирането на ТВ 7 малофеев и малинов са имали среща с решетников и юрий борисов за да правят руска телевизия в България и да се пропагандират “ ВЕЧНИТЕ ДРУЖБИ МЕЖДУ СЪВЕТСКИТЕ НАРОДИ “...ами то и сега има една тв 999 ,която е Ямболска програма за югоизточна България , там само ама само РУСКИ ФИЛМИ ,същата е и ТЕЛЕВИЗИЯТА НА КОРНЕЛА ...там предимно руски филми ...това не е ли пропаганда на “ИДЕАЛИ“ , които са далече от нашата идентичност и суверенитет !
4
Жалба пише жална България, жалба пише до силна Русия: -Вала тебе царе Александре, -Вала тебе наше ясно слънце, я си ела назе да отръвеш, турци са ни народ поробили. Стига нази турци са мъчили, турска сила - българска неволя турски ръце, а български мъки... трудни жени, они распирали, мъжки деца на маждрак дигали, стари ора боси трънье връли, търне връли и сълзи ронили. Написали тая жална жалба, писали я със кръв от детенце, турили я коню у подкова, па са пошли за Русия да идат одили са три години време най- после са Русия стигналье. Па разковал на коню подкова, та извади тая жална жалба. Жалба чети цар Александър, жалба чети, дребни сълзи рони. Та изпратил тая силна войска, руски конье Дунав препливали, руски войски Плевен град стигналье, България от робство отървалье..
5
Жалба пише жална България, жалба пише до силна Русия: -Вала тебе царе Александре, -Вала тебе наше ясно слънце, я си ела назе да отръвеш, турци са ни народ поробили. Стига нази турци са мъчили, турска сила - българска неволя турски ръце, а български мъки... трудни жени, они распирали, мъжки деца на маждрак дигали, стари ора боси трънье връли, търне връли и сълзи ронили. Написали тая жална жалба, писали я със кръв от детенце, турили я коню у подкова, па са пошли за Русия да идат одили са три години време най- после са Русия стигналье. Па разковал на коню подкова, та извади тая жална жалба. Жалба чети цар Александър, жалба чети, дребни сълзи рони. Та изпратил тая силна войска, руски конье Дунав препливали, руски войски Плевен град стигналье, България от робство отървалье..
6
ХРИСТИЯНВСКИЯ БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ АЗИАТСКИТЕ ПИЯНСКИ ОРДИ НА " ОСВОБОДИТЕЛЯ " -- ОКУПАТОР НА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ !
7
Нагъл болшевишки крадец,от кремълски разбойници коментари не са нужни!
8
да наглеят мръсните блядове и да си мислят че ние сме им някаква губерния,ай сиктир сука блядска!
9
Простият селянин N-dialko,харчи парите на примата за тролове с мозък на пиле.
10
Яли сме им попарата и още я сърбаме на т.н. " братушки " ! Не им искаме нито меда , нито жилото -- да си въртят далаверите с резаците и колкото по-далеко от нас , толкова по-добре за България !
11
Русия и САЩ са дупе и гащи, за пред света са врагове, Световния ред е един никога не са били два, дори и през 2 световна война....
12
Ударната Тричленка по Цензурата КАК Е,браво много УДАЧНИ въпроси към Петър Тлъстия,та ТОЙ ПОСТОЯННО се ШИГУВА като Трети Украйнски Фронт през ВСВ.Толкова ШЕГИ понесохме,че още ни пари под гъза не можем да снесем Яйцето на Демокрацията вече 30 години,но пък защо да се притесняваме Та Те търсят Вратата на Комунистическия РАЙ 100 години но БЕЗУСПЕШНО а Ѝ най-голяма Е разликата именно във тази Русия между БЕДНИ И БОГАТИ.Но за ВОЙНАТА във Сирия си траят ....вече 11 години киснат във пясъците та ще занесат пясък и по домовете си......????
13
Искам само да попитам, кой дава парите за тоя умрял писквил- пик? Понеже всеки нормален човек знае, че фъфльо нема една стинка!
14
Всички малоумни тролове,наети от N-dialko, от Карлуково за без пари,пълнят сайта с неграмотни,налудничави коментари.
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Ахаха, сега пък за нецензурно съдържание ме цензурирате. Клоако, вашите статии са изцяло нецензурно съдържание, но си ги пускате. Но за Доган и Пеевски рядко, почти никога не споменавате. Което мрюе навежда на мидълта, че Делян Пеевски или Ахмед Доган, или и двамата, за вашата редакция са мръсни думи и подлежат не цензура. Мисля че сте прави и за двамата.
18
ВЪН на всичко руско от Б-я, да се измитат, не им щем НИЩОТО, а тия на които им се позволи да купуват имоти у нас ДА ИЗЧЕЗВАТ овреме и да им се КОНФИСКУВАТ имотите НЕ ГИ ИСКАМЕ и толкоз! Да се отнеме на всеки един руски бляд гражданството у нас...купуват си говедата руски паспорти на килограм и тотално разследване КАК СЕ ИЗВЪРШВА тая антибългарска търговия..има ли отговорни институции у нас да се ИЗВЪРШАТ РАЗСЛЕДВАНИЯ в тая посока???
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Батенца, колкото и да се оправдавате , колкото и да носите вода от седмата земя, едно е ясно - гъчкано е с пред.атели в родината , пред.атели , които без свян и без страх си "пеят" на руснаците за всяко нещо !!! Това е положението! Докато не изтребим тая сг.ан , няма да има оправия в България !
21
без Русия нямаше да има самостоятелна България бе зомбиамерикофилни шемети пфу гниди
22
съратникът на Патриарх Ефтимий да ги ограмотява и покръства?!Получила се е такава фейк история,че направо са пълен срам и ужас за планетата!Омръзна ми да обяснявам на чужденците,че кирилицата е Българска азбука,а не руска!!Както казва тлъстия на снимката,вече са купили две трети от България,което не ме учудва,та някой ден да не се окажем с Варненски Донбас и Луганск??!!
23
Няма данни за нерегламентирани контакти между лидерът на БСП Корнелия Нинова и ген. Леонид Решетников във връзка с издигането и избирането на Румен Радев за Президент на България. Това категорично заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Има данни за намесата на генерал Решетников в много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България. Нито личността на г-жа Нинова, нито личността на президента Радев, нито техни твърдени контакти с ген. Решетников, са послужили като повод за образуване на това досъдебно производство, нито до момента страниците на досъдебното производство има, каквито и да е доказателства в тази насока“, заяви Цацаров.
24
Просто няма такава държава,както казва дълбокопочитаемият учиндолски “политик“! Какъв Решетников,каква Нинова?Просто такива индивиди не съществуват,нямаааа,търси ги и в интернет и просто няма такова нещо?!Защо ли достапочитаемият прокурор си е хабил скъпоценното време с подобни “фантазми“ и “слухове“?!
25
Преди 20 дни написах тук че Пик е червен сайт който за разлика от други явни червени такива промива мозъци по друг начин Елегантно и хитро.Като си е създал ореола на анти комунистически.Тогава получих неодобрение от читателите.Надявам се това интервю да е променило мнението им.
26
Хубавото на русофилството му е в постоянството. Докато русофобът вижда зор - вчера турско или гръцко мекере , днес немско, утре американско или евро-джендърско. Лесно ли е? Ами не е. И ние проявяваме разбиране към тази обремененост. Щото е наследствена.АНАДЪНМУ ве залупени шайкаджии....ади ДЖА и Зиг ХАЙЛ от Фолксваген
27
още ли ,не са му забранили да посещава страната ни?!
28
Не се правете на адвокати на Москва - вредно е.
29
Чудесно пропагандно интервю Разбрахме какво мислят братушките по въпроса И колко чести и почтени хора са Направо да ги съжали човек.Сега чакаме интервю със представител от Българския парламент по възможност от Герб да видим той какво ще каже .Така ще е поне честно Да се чуят мненията на двете страни Или....
30
Защото другарю Толсгой, Русия е превърната от вас другарите в Кремъл в престъпна държава. Вие се занимавате основно с престъпност, пирамиди, цигански изнудвачи на пенсионери и какво ли не и затова никъде по света не ви искат. Вашият народ живее в ужасяваща бедност и мизерия, в ужасяваща престъпност, докато вие се въоръжавате до зъби със стари допотопни оръжия наречени от вас космически като плашите света, че ще го унищожите. Вие сте ужасяващо изоставаща държава, която се доближава до нивото на Северна Корея, но имате манията сами да се величаете, че сте велика, могъща, непобедима държава и сте до там с маниите си.
31
Българите не са славяни а тракийци,защото славяните не съществуват,следователно и руснаците не сте славяни!!!:):):)Руснаците от 102години не сте Християни,а Антихристи които вярват в Ленин и мумията му,а не в Иисус Христос!!!:):):) Толстой е изключително прост и необразован комунист,но и Огромен Лъжец и Грешник!!!:):):)
32
Просто е. Борисов, който се хвалеше на Хилари Клинтън, че е съсипал три полезни за България енергийни проекта - АЕЦ Белене, Бургас-Александрополис и Южен поток (реално съсипан от Станишев) - осъзна, че България си остава пустеещ бостан. И какво направи? - Пусна 1/4 от Южен поток като Балкански поток от Турция към Сърбия, Унгария, Австрия... И настана българофобски и русофобски вой на соросоидните помияри. А на всичко отгоре (доколко е реално е друг въпрос) Борисов дава и зелена светлина на АЕЦ Белене... Малее, ужас за соросоидните помияри! Ами ако му дойде и третия акъл на Борисов (щото турчина казва "Да му имам на българина акъла, ама втория") и вземе че рестартира и стратегически най-важния за националната сигурност на България проект, нефтопровода Бургас-Александрополис, като съвместен руско-българо-гръцки защитен вал покрай българо-турската граница? Ужас за турците, българофобите и русофобите! Ужас за мераците на пантюркистите в Турция и в България за временна (за векове) защитна 20-30 километрова турска зона на българска територия...такава, каквато сега се създава на територията на суверенната държава Сирия... Кой защити Сирия? нАТО? САЩ? ЕС? (Русия е пас.) Или някой от тях ще защити териториалната цялост на България ако три милиона африканци и азиатци бъдат струпани на българо-турската граница. Единственият ни шанс е Русия да не си прави пас. И защо Русия да защитава натовска България от натовска Турция? - Заради лаещите русофоби - помиярите на Сорос в България ли?
33
По нагъл руснак не бях срещал. То всяка дума и мисъл е наглост. И тези, които са му дали думата и те са нагли русороби.
34
Безсмислено интервю. Задават му въпроси, чийто отговор знаем от многобройните тъпотии в руските медии. И пак - ние ви освободихме. Боже мой, та аз съм спасил в морето сума ти русначетъа, но и през ум не ми минава да искам някакви ползи от тях!!!!!
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
37
Много интересно интервю. Браво ПИК, браво на авторката!
38
Kato vliazat I okupirat Sofia otnovo togava shte razberete ,kakvo vi namekva Tolstoï.....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6821
архив

В чата:
- Ей, хубавице, падаш ли си по мъже дето правят як секс?
- Не!
- Екстра! Аз съм твоя човек...

няма нови новини
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
сега
1654
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Любовникът на Дарина Павлова лъсна в сайт за възрастни - секс сцените с красавеца Джулио Берути забранени в Русия
x
Тези упражнения ще направят секса по-хубав
x