ЕДИНСТВЕНО В ПИК! Кирил, Асен и Радев са доказателството, че страдаме от липса на демокрация

Акценти

ЕДИНСТВЕНО В ПИК! Кирил, Асен и Радев са доказателството, че страдаме от липса на демокрация

114271
на 17.09.2024
ЕДИНСТВЕНО В ПИК! Кирил, Асен и Радев са доказателството, че страдаме от липса на демокрация

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Напоследък много често в различни медии започнаха да се появяват съмнителни и пропагандистки статии относно УЖ предимствата на диктаторските режими пред демокрациите. Това обикновено се свързва с буксуването на демократичните процеси в България през последните години и е съпроводено с призиви за поемане управлението от твърда ръка. Обикновено също така настоящият президент Радев се изтъква като човека, който би могъл да осъществи подобен преход.

препоръчано

В тази връзка, без да се задълбочавам, искам да посоча някои най-очевидни факти. Ако има един-единствен критерий за успеха на определена система или държава, това е БВП на глава от населението. Той е основополагащ, защото от него зависят развитието на икономиката, социалната политика и дори културата. В крайна сметка наличието на средства определя с какво разполагаме и какво можем да постигнем.

По-долу съм извадил данни за БВП на глава от населението за 12 от най-развитите демокрации (все още) и 12 от най-типичните авторитарни режими. Статистиката е от официалната страница по изчисления на Световната банка и ОИСР. Цифрите са в американски долари за 2023 година.

БВП на глава от населението на 12 автократични режима (от статистиката съм извадил Венецуела и Саудитска Арабия, където продажбата на нефт силно изкривява данните):


Русия - 13,817 долара

Китай - 12,614 долара

Беларус - 7,829 долара

Виетнам - 4,346 долара

Никарагуа - 2,530 долара

Зимбабве - 1,592 долара

Мианма (Бирма) - 1,187 долара

Уганда - 1,014 долара

Руанда - 1000 долара

Мали - 897 долара

Нигер - 618 долара

Афганистан - 352 долара


А ето и данни за БВП на основните демокрации за 2023 година:


Швейцария - 99,994 долара

САЩ - 81,695 долара

Австралия - 64,711 долара

Швеция - 56,305 долара

Израел - 52,261 долара

Великобритания - 48,866 долара

Франция - 44,460 долара

Япония - 33,834 долара

Чехия - 30,427 долара

Словакия - 24,470 долара

Полша - 22,112 долара

България - 15,797 долара

Както лесно се вижда:

1) Средно развитите демокрации имат 5, 10, 20 пъти по-голям БВП на глава от населението в сравнение с авторитарните режими.

2) България е на около 60-то място в първата третина на страните в света.

3) България е с БВП на глава от населението по-голям от този на Русия и Китай, въпреки огромните природни ресурси на Русия и мащабната икономика на Китай.

4) Българите са двойно по-богати от беларусите, четворно по-богати от виетнамците и шесторно по-богати от никарагуанците.

5) Страни като Чехия и Словакия, тръгнали по капиталистически път и присъединили се към ЕС преди нас, са двойно по-богати от България.

Лесният извод е, че колкото си по-далеч от комунизма (понеже почти всички недемократични режими в съвременния свят са социалистически/комунистически), толкова си по-богат. Неопровержима статистика.

А ето и някои преки сравнения за БВП на глава от населението на едни и същи страни, тръгнали по различен път, демократичен капиталистически и социалистически/комунистически съответно:

България 1980 година - 4,286 долара
България 2023 година - 15,797 долара

Лесният извод е, че в момента България е 4 пъти по-богата от България през 1980 година, по времето на развития социализъм. Данни, които не могат да бъдат оспорвани. (И да, тогава чакахме на опашки за кайма и риба, не можехме да си купим дънки и не пътувахме до Сейшелите и Малдивите, дори до Гърция)


Китай 1980 година (преди да се отвори за западния капитал) - 307 долара
Тайван 1980 година - 2,367 долара

Хонконг 1980 година - 5,704 долара


Лесният извод е, че през 1980 година тайванците са 8 пъти по-богати от китайците, а жителите на Хонконг близо 20 пъти. При това, забележете, Китай и Тайван се отделят по едно и също време. Тоест, капиталистическата система се е доказала като многократно по-добра и в случая на Китай и Тайван. Защо за същите 30 години развитие Тайван е дръпнал 8 пъти?


Източна Германия 1989 година - 8,422 долара

Западна Германия 1989 година - 18,016 долара


И тук се забелязва над 2 пъти по-силна инономика на Западна Германия над Източна Германия. Пита се защо?


Северна Корея 2023 година - 1,217 долара
Южна Корея 2023 година - 34,165 долара


В случая със Северна и Южна Корея данните са още по-фрапантни - понастоящем демократична Южна Корея е 30 пъти по-богата от авторитарна Северна Корея. Пита се защо? Явно колкото е по-затворена една страна, и колкото по-отдадена на комунизма, толкова по-бедни са гражданите й.


Китай 2023 година - 12,614 долара
Тайван 2023 година - 35,129 долара
Хонконг 2023 година - 53,606 долара


И тук ясно се вижда, че понастоящем китайците са 3 пъти по-бедни от тайванците и близо 5 пъти по-бедни от жителите на Хонконг. Пита се защо? Наваксването на Китай след 1990-та година се дължи предимно на опериращия западен капитал и неговата интелектуална собственост. Но в последно време Китай почна да се затваря отново, така че може да се очаква да започне да обеднява отново. 


Какво повече да кажем? Не са ли ясни данните? Колкото е по-демократична една страна, толкова е по-богата и по-добре живеят хората й, колкото е по-комунистически настроена една страна, толкова е по-бедна и по-зле живеят хората й. Факт, доказван хиляди пъти по цялото земно кълбо.

В тази връзка, моля да се спре с истерията за връщане на комунизма под някаква форма в България, със спекулациите, кухи и неверни, че, видите ли, страните от БРИКС просперирали, както и че България има нужда от авторитарно управление, за да се излезе от кризата. Не демокрацията е причина за проточилата се политическа криза през последните години, а именно ОТСЪСТВИЕТО й, залитането към автократични, силно неефикасни форми, прийоми и култура на управление. Какво, ако не отсъствие на демокрация, е налагането на ретрограда Бойко Рашков на различни високи държавни длъжности? На комунистическия следовател? Какво, ако не липса на демокрация, е грубото потъпкване на Конституцията от типажи като Кирил Петков, Асен Василев и Румен Радев? Какво, ако не липса на демокрация, е цензурирането на свободната реч под егидата на ЕС, ООН и глашатаите от ПП-ДБ? Какво, ако не липса на демокрация, е прокарването от основните медии, преди всичко големите олигахични телевизии, на една единствена гледна точка - тази на левия либерален западен капитал? 

Така че, ние не страдаме от демокрация, а от ЛИПСА на демокрация, липса на достатъчно изявени демократични процеси. И без това цялата ни икономика до този момент се управляваше от бившите комунистически кадри, а услужливата администрация и лоялния шуробаджанашки съд, посредством нагласени обществени поръчки и предопределени съдебни решения, грубо погазваше закона, изкуствено премахвайки конкуренцията, основния фактор за просперирането на икономиката, изкарвайки напред по-работливите и по-талантливи хора. Точно затова ние изостанахме от Централна Европа, защото стартирахме по-късно, и защото комунистическите кадри почти не бяха пипани. А сега на всичкото отгоре искат да ни върнат и пълноправен комунизъм. Баста!

Комунизмът винаги се е провалял, нека НЕ залитаме отново по развенчани теории и абсурдни спекулации. Всичко, което трябва да направим, е да си подредим къщата отново, да отстраним безредието и да СПАЗВАМЕ законите. Не по-малко демокрация ни е нужна, а повече демокрация. Когато фактите говорят, и Боговете мълчат. 

Людмил Цветков

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК