Един от убийците на студента Стоян Балтов се разхожда на свобода в Южна Африка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Крими

Един от убийците на студента Стоян Балтов се разхожда на свобода в Южна Африка (СНИМКИ/ВИДЕО)

29201
на 07.05.2019
Един от убийците на студента Стоян Балтов се разхожда на свобода в Южна Африка (СНИМКИ/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Вместо да излежава присъдата си у нас, един от убийците на студента Стоян Балтов е на свобода в Южна Африка. Задържаният на 17 август миналата година в Порт Елизабет Вили Георгиев трябваше да бъде екстрадиран в България. В момента обаче той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”, което означава, че може отново да изчезне.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

30-годишният Георгиев е осъден на 18 години затвор при първоначален строг режим, също както и съучастниците му в зверското убийство Светлозар Стоилов и Александър Данаилов. Присъдите на тримата бяха произнесени през 2014 г. от Върховния касационен съд (ВКС), шест години след престъплението. Вили Георгиев и Светлозар Стоилов обаче не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общо национално издирване. Тогава вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че „МВР трябва да поеме чужда вина“.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София. С двама свои приятели той си тръгва от заведението, когато е пресрещнат от пияната компания на убийците. След 11 жестоки удари по главата и тялото Стоян издъхва мъчително от много тежка черепно-мозъчна травма.

Делото приключи на първа инстанция чак през лятото на 2013-а година, а на последна инстанция – година по-късно.

В затвора изтърпява присъда вече пета година единствено Александър Данаилов. През 2017 г. разследващите успяха да уловят следите  на другия осъден за убийството Вили Георгиев. Той беше открит в Република Южна Африка. Тогава  главният прокурор Сотир Цацаров изпрати молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на африканската държава. Делото бе разгледано на  20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет. На него се очакваше да бъде издадена заповедта за екстрадиране.

Това обаче не се случва близо година по-късно. Още преди Стоилов и Георгиев да избягат, от семейството на Стоян Балтов на няколко пъти предупредиха институциите и медиите, че това ще се случи. Никой обаче не ги чу. Братът на убития студент – Борислав Балтов, коментира, че бягството на двамата не е по невнимание и небрежност, а заради нежелание те да изтърпят наказанията си, съобщава "Трафик нюз".

Вторият беглец Светлозар Стоилов никога не е бил в ареста. Софийска градска прокуратура още в началото на процеса му  наложи първоначална мярка за неотклонение „парична гаранция”, което го остави на свобода до внасянето на делото в съда. Засега не е ясно къде се укрива Стоилов.  

„Почти не вярваме, че 11 години след престъплението ще дочакаме справедливост и виновните ще изтърпят заслужените наказания. Първо, защото присъдите не са такива, каквито би трябвало да бъдат за убийство. И тримата получиха 18 години. А за опит за подкуп на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева сега й дадоха 20 години затвор. Институциите демонстрираха, че не желаят убийците на брат ми да бъдат наказани“, казва Борислав Балтов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 159
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК