Една четвърт от жителите на Нагорни Карабах са напуснали региона

Азия

Една четвърт от жителите на Нагорни Карабах са напуснали региона

10390
на 27.09.2023
Една четвърт от жителите на Нагорни Карабах са напуснали региона
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Близо 30 000 етнически арменци са напуснали през последните дни Нагорни Карабах – това е около една четвърт от населението на региона, предадоха Би Би Си и БТА.

препоръчано

Стотици автомобили се движат по единствения път към Армения. Азербайджан обеща, че хората ще бъдат в безопасност, но арменският премиер Никол Пашинян обвини Баку в "етническо прочистване".

Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, от три десетилетия се управлява от етнически арменци.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепян от Армения, но и от нейния съюзник Русия.

Около 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити, след като миналата седмица армията на Баку навлезе в региона. Като част от сделката за примирие, арменските сепаратистки бойци се съгласиха да предадат оръжията си.

Азербайджан е казвал, че иска да третира етническите арменци като "равнопоставени граждани", но ограничено количество помощ е допускано до тях и много от жителите бягат.

В понеделник мощен взрив в склад за гориво причини смъртта на 68 души, които се опитваха да напуснат региона. Близо 300 са ранените, а 105 са безследно изчезналите.

Причините за експлозията в понеделник вечерта край основния град Ханкенди, наричан Степанакерт от арменците, не са известни. Мнозина са зареждали автомобилите си там.

Германският външен министър Аналена Бербок междувременно призова Азербайджан да позволи на международни наблюдатели да влязат в региона Нагорни Карабах.

Бербок обясни, че е взето решение още веднъж да бъде увеличена хуманитарна помощ и допълнителното финансиране за Международния комитет на Червения кръст от 2 на 5 милиона евро.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК