ЕДНО КЪМ ЕДНО: Каракачанов с остър коментар за Северна Македония и метежниците, потрошили централата на ВМРО

Политика

ЕДНО КЪМ ЕДНО: Каракачанов с остър коментар за Северна Македония и метежниците, потрошили централата на ВМРО

42366
на 19.11.2020
ЕДНО КЪМ ЕДНО: Каракачанов с остър коментар за Северна Македония и метежниците, потрошили централата на ВМРО
Автор:   ПИК

България е за разширяването на ЕС на Западните Балкани. Това е нашата позиция от доста време насам. Това правителство направи много усилия, стигна се до подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. Македония обаче трябва да покрие някои основни критерии. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ.

препоръчано

"Проблемът не е в това правителство в Скопие, а във всички правителства, които управляваха от разпадането на Югославия насам. Те смятаха, че могат да създават различна идентичност, на база антибългарска риторика. Те си мислеха, че могат да продължат с подмяната на българската история. Това е говореното на политическия им елит, което произхожда от стария елит. Връзките им със Сърбия не са прекъснати. Не са само учебниците по история, а книги, чествания, паметни плочи - няма село без нито една антибългарска плоча", добави той.

"Ако сравните медиите в Македония с нашите, ние сме като Си Ен Ен. Псувните, обидите са нещо нормално за тях", даде пример Каракачанов.

Той обясни репликата на Заев за средния пръст срещу България с провокативен въпрос от страна на журналиста. "Той е най-умереният, между другото", обясни вицепремиерът.

"Казам им в очите - това, което правите е непочтено. Опитват дипломатично зад гърба ни да злепоставят България в ЕС, това е неприемливо", каза Красимир Каракачанов.

"Когато си лъжливото овчарче, е така. Когато излъжеш един път, два пъти, три пъти, 30 години, никой не ти вярва. Има някои наивници, част от тях не са с безкористни намерения, които казват "дайте сега да ги пуснем, те ще се оправят". Македония се управлява от друга държава - бившите сръбски държави, те управляват и медиите. Как да преговаряме с тази дълбока държава", заяви вицепремиерът, визирайки Сърбия.

"Тази държава започва да съществува през 1944 г. Ние не бързаме, ние сме в ЕС. Измислят си език, дори в музея има снимки на някакви недоучили студенти прид черната дъска, които създават азбуката, а Сърбия им казва да махнат три български букви, да сложат сръбски думи вместо някои наши и така да си направят езика. Имат и пишеща машина в музея. Това и в Гвинея Бисау го няма. Може ли да се съгласиме с тях, че това е езикът на Паисий Хилендарски. Самуил е наричан български цар от всички, само не от тях. Византийският император е наричан Българоубиец, това е историята", коментира разпалено Каракачанов.

"Какво значи персона нон грата. За разлика от техните политици, аз съм обикалял Македония повече от тях. Как ще стане тази работа, не ми минава през акъла как ще го направят", заяви вицепремиерът за някои коментари, че той и външният ни министър Екатерина Захариева може да бъдат обявени за персони нон грата от Скопие.

"Някаква група хора са дошли без разрешение за протест. Убеден съм, че не са написали, че възнамеряват да отидат до една политиеска централа и да чупят прозорци", каза Карамаканов за вандалския акт на метежниците, които счупиха вратата на офиса на ВМРО в столицата, мятаха камъни и яйца и безчинстваха.

"Случайно ли е, че единствената камера е на една партийна телевизия, това случайно ли е", избухна Красимир Каракачанов. "На клиповете се вижда как тези така наречени протестиращи се опитват да нахлуят в сграда, която е частна собственост. След това Ангел Джамбазки или аз, ако бях там, е в правото си да си защити собствеността. Полицията в началото я нямаше, да ги оставим да запалят сградата ли", коментира лидерът на ВМРО.

Сподели:
Бомба x
Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това