Вход
София
Времето в София 10 o C

Ежедневието на един евродепутат

Ежедневието на един евродепутат

на 25.05.2019
7742
0
Ежедневието на един евродепутат
Автор: ПИК
25.05.2019
0
7742

Европейският парламент е важен форум за политически дебат и вземане на политически решения. Членовете на Европейския парламент се избират пряко от гласоподавателите във всички държави членки, за да представляват интересите на хората по отношение на законотворчеството на ЕС и да гарантират, че останалите институции на ЕС работят по демократичен начин.

 

Европейският парламент претърпява съществена еволюция през годините, като постепенно придобива допълнителни отговорности и по-важна роля. Докато неговият предшественик, известен като Асамблеята, е имал само надзорни функции, днес Парламентът е единствената пряко избирана институция на ЕС със задача да защитава интересите на хората. 

Депутатите определят новото законодателство, следят работата на европейските институции и допринасят за утвърждаването на правата на човека в и извън ЕС. А какво е ежедневието им и какво влияние могат да имат върху политиката в Брюксел и Страсбург?

 

С оглед да обслужват интересите на избирателите си, мнозинството от членовете на ЕП ще се присъединят към „политическа група", за да преследват общи цели с членове на ЕП от други държави от Европейския съюз (ЕС) с подобни политически възгледи.

Членовете на Европейския парламент също ще участват в определена парламентарна комисия, като посвещават своето време и енергия на разглеждането на законодателни актове. В Парламента има 20 постоянни комисии, като всяка е специализирана в собствена област на политиката. Тези органи са законодателните работилници на ЕП, където се водят ключови преговори, разгарят се най-ожесточените политически спорове и често се сключват необходимите сделки, въпреки че окончателните решения се вземат от целия Парламент в неговия състав от 751 членове.

Освен това членовете на Европейския парламент могат да бъдат членове на междупарламентарни делегации, чиято роля е да изграждат контакти с парламентите на страните извън ЕС.

Председателят на Парламента, избран измежду всички 751 членове за период от две години и половина, представлява ЕП пред външния свят, председателства пленарните сесии и осъществява надзор върху всички аспекти от работата на Парламента. Четиринадесет заместник-председатели го подпомагат в тази работа.

Председателят на дадена комисия или делегация ръководи работата на въпросния орган. Координаторът е водещият представител на своята политическа група в дадена комисия, а докладчикът е член на ЕП, избран да направлява работата по конкретна резолюция или законодателен акт в хода на парламентарната процедура.

 

Отговорността за вътрешното управление на Парламента се поема от различни органи: политическите решения се вземат от Председателския съвет, състоящ се от председателя на Парламента и ръководителите на политически групи; финансовите, организационните и административните въпроси се разглеждат от Бюрото, състоящо се от председателя и заместник-председателите; административните и финансовите въпроси, свързани с членовете на ЕП, са отговорност на Квесторската колегия (орган от петима членове на ЕП, избрани от Парламента като цяло).

 

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21635
архив

Бог създаде жената и отиде да си почине малко, щото зор голям. А тези двамата през това време - змии, ябълки, диети, скандали, изобщо объркаха цялата концепция.

няма нови новини
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
сега
2851
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите засекретиха заседанието, гледат годишните доклади на службите
x
САМО В ПИК: Алена с топ хороскоп за 19 септември - Овните и Девите пълнят джобовете, Везните да внимават
x