Вход
София
Времето в София 10 o C

Екатерина Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и Америка

Екатерина Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и Америка

на 10.03.2020
3280
0
Екатерина Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и Америка
Автор: ПИК
10.03.2020
0
3280

България и Великобритания ще работят заедно за сигурност и сътрудничество на Балканите и след Брекзит. В това бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Европа и Америка в британското МВнР Уенди Мортън.

Екатерина Захариева разговаря с Уенди Мортън днес преди началото на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани в Скопие, на който тази година съпредседатели за първи път са България и Република Северна Македония.

„България и Великобритания винаги сме имали съгласие по това какво да направим повече за Балканите. Имаме много близки виждания. Нека да продължим да работим заедно по тази тема“, каза министър Захариева. Според нея двете страни могат да развиват и общи проекти на Балканите по линия на официалната помощ за развитие – например такива, каквито България има в момента в региона с Япония.

Външният ни министър подчерта, че екологията и свързаността неслучайно са приоритети и на съвместното председателство на Берлинския процес през 2020 г. на България и Република Северна Македония. „Берлинският процес бе създаден, за да подобри именно свързаността и добросъседските отношения, които са и условие в преговорите за членство в Европейския съюз“, каза Екатерина Захариева.

Британският министър за Европа и Америка подчерта, че Лондон ще продължи да работи и оказва подкрепа на Берлинския процес за Западните Балкани и след Брекзит, като ще продължи да изпълнява поетите си досега ангажименти в тази област.

Екатерина Захариева и Уенди Мортън засегнаха и теми от бъдещите общоевропейски отношения с Лондон след Брекзит и след започналите на 2 март преговори между Европейската комисия и Великобритания. Външният ни министър подчерта значението, което България придава на сътрудничеството с Лондон в сферата на сигурността и в социалната област.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34755
архив

Попитали радио Ереван какво е журналистиката. - Ами съобщават, че лорд Джон е умрял за онези, които никога не са знаели, че лорд Джон въобще е живял.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Учени откриха край Австралия коралов риф по-висок от „Емпайър стейт билдинг“ (ВИДЕО)
x