Вход
София
Времето в София 11 o C

Екатерина Захариева: Основен приоритет за ЕС е борбата с коронавируса и подкрепата за икономиките

Екатерина Захариева: Основен приоритет за ЕС е борбата с коронавируса и подкрепата за икономиките

на 03.04.2020
5064
0
Екатерина Захариева: Основен приоритет за ЕС е борбата с коронавируса и подкрепата за икономиките
Автор: ПИК
03.04.2020
0
5064

„Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“.

„Зелените коридори“ за превоз на стоки и преминаване на граждани в ЕС функционират по-добре в сравнение с преди 10 дни, когато се състоя първият дистанционен заради пандемията от коронавируса Съвет „Външни работи“. Днес външният ни министър подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи.

Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети. По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина Захариева благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани.

По време на съвета България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави. „Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза Екатерина Захариева.

В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса. Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от COVID-19.

„Трябва да обясняваме по-ясно какво прави Европейският съюз, за да подкрепи своите граждани“, заяви Екатерина Захариева пред колегите си външни министри от ЕС.

Неформалното заседание бе част от активната комуникация на министрите на външните работи от ЕС по повод пандемията с COVID-19.

Сподели:
свързани новини
Екатерина Захариева: Прибрахме над 500 българи от целия свят Екатерина Захариева: Прибрахме над 500 българи от целия свят
Зелени коридори трябва да бъдат осигурени, но не за...
на 26.03.2020
Вицепремиерът Екатерина Захариева: Над 110 хиляди българи са се прибрали у нас заради коронавируса Вицепремиерът Екатерина Захариева: Над 110 хиляди българи са се прибрали у нас заради коронавируса
776 са българите, които очакват да се приберат. Бройката...
на 30.03.2020
Екатерина Захариева разговаря по телефона с италианския си колега Луиджи ди Майо
Екатерина Захариева разговаря по телефона с италианския си колега Луиджи ди Майо
Екатерина Захариева разговаря по телефона с министъра на...
на 31.03.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34787
архив

Най-добрата диета - ядеш каквото ти се яде, когато си поискаш и колкото си искаш. Вярно, не се отслабва, но затова пък ти е приятно да я спазваш.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x